Brangiausi šalyje būstai pernai

Praėjusiais metais, anot R. Reginio, Lietuvoje buvo sudaryti keli rekordiškai dideli sandoriai. Butas projekte „Misionierių sodai“ už1,8 mln., kiti didžiausi sandoriai – namų segmente. Nuosavas namas su sklypu Valakampiuose (Vilnius) – beveik 3 mln. eurų, nuosavas namas Vilniaus centre – apie 2,5 mln. eurų, nuosavas namas su sklypu Kauno rajone – 2,4 mln. eurų.

„Didžiausi sandoriai būtų „Misionierių soduose“, Vilniuje, ten buvo parduotas nemažas butas už 1,8 mln. eurų. Kiti sandoriai taip pat įvyko Vilniuje, parduoti gyvenamieji namai. Vienas namas, žvelgiant į istoriją, vienas brangiausių, jis yra Valakampiuose. Labai didelio ploto, su žemės sklypu, naujos statybos, arti 3 mln. eurų. Praėjusiais metais įvyko įspūdingas sandoris Kauno rajone, kur buvo parduotas tikrai didelis namas, su dideliu sklypu ir pirkėjas sumokėjo 2,4 mln. eurų“, – vardija pašnekovas.

Raimondas Reginis

Jis tęsia, kad pernai buvo parduota ir daugiau rekordiškai brangių būstų, jų vertę skaičiuojant ne sumine kainos išraiška, o pagal vieno kvadratinio metro kainą. Čia, pasak R. Reginio, buvo sumuštas rekordas.

„Suminė parduoto NT išraiška yra kokybinė-kiekybinė, o kvadratinio metro kaina yra kokybės išraiška. Kalbant apie kainas už kvadratinį metrą, tai pernai viršijome rekordą. Gruodžio mėnesį įvyko du sandoriai taip pat „Misionierių sodų“ projekte. Buvo parduoti du pilnai įrengti butai. Kvadratinio metro kaina viršijo 12 tūkst. eurų“, – pažymi NT ekspertas.

Brangiausias dar nereiškia prabangiausias

Lietuvoje nėra daug vietovių, kuriose būtų galima būsto už rekordiškai dideles kainas. R. Reginio teigimu, dažniausiai brangiausi būstai parduodami Vilniuje, pajūryje, rečiau – kitose Lietuvos vietovėse, kurios pasižymi unikalumu.

„Pajūryje sandorių dydžių galimybės yra ribotos, nes žmonės perka dažniausiai ten antrą būstą, tai ne kiekvienas gali sau leisti įsigyti antrą būstą už 2 mln. eurų. Pajūryje aukščiausios sandorių sumos svyruoja nuo 1 iki 2 mln. eurų. Tai rekordų nėra, bet sumos įspūdingos. Dažniausiai tiek kainuoja naujos statybos namai“, – akcentuoja pašnekovas.

Evaldos Čingos nuotr.

R. Reginio teigimu, tai, kad būstas brangus, dar nereiškia, kad jis priklauso prestižinei NT klasei. Neretai būna taip, kad perkamas brangus žemės sklypas, ant kurio stovi griuvėsiai, tačiau jis yra labai geroje vietoje, todėl jo kaina – kaip prestižinės klasės buto didmiesčio centre.

„Brangiausias sandoris dar nereiškia, kad tas NT yra prestižinis. Jeigu pasižiūrėsime į įregistruotus sandorius, į tai, už kiek žmonės įsigyja NT, tai galime pamatyti netipinius sandorius, pavyzdžiui, įsigyjami trys butai. Ir sunku pasakyti, kokie jie yra, nes sumine išraiška didelė. Arba įsigyjamas kažkoks namas su žemės sklypu, o realybėje tai yra senas, medinis pastatas, kur realiai pirkėjas sumoka už sklypą. Tai į sandorius reikia žiūrėti labai atidžiai ir bandyti suprasti, kas už jo kiekvieno slypi. Taip pat reikia įvertinti, ar perkamas turtas yra asmeniniam naudojimui, plėtra, o gal ne rinkos sąlygomis sudarytas sandoris“, – paaiškina NT ekspertas.

Kainų augimo tikėtis neverta

Net ir turtingiausi taupo. Pasak R. Reginio, visi pirkėjai nori sutaupyti ir bando derėtis net ir dėl brangiausio NT kainos. Tai įrodo kainų NT skelbimuose sumažėjimas arba palyginimas, kiek už tam tikrą NT buvo prašyta skelbime, ir už kiek tas būstas buvo parduotas.

Pinigai

„Žiūrint į įvykusius didžiausius sandorius galime matyti, kokie buvo pardavėjų lūkesčiai. Jie buvo daug didesni ir tie būstai iš pradžių buvo parduodami didesnėmis kainomis, tačiau paskui jas teko nuleisti. Derasi visi. Turtingi žmonės irgi moka skaičiuoti ir klausimas yra labai paprastas – kodėl aš turiu mokėti už tą daiktą tiek, kiek tu paprašai? Ir jei tas daiktas tikrai tiek vertas, negali pasakyti, kad tai yra pats geriausias daiktas rinkoje, tu man mokėk rekordinę sumą. Tiesiog pirkėjas pasižiūri, alternatyvų paieško, pamato, kad niekas per visą istoriją nėra mokėjęs didesnių sumų, jis aktyviai derasi spaudžia, kad žiūrėk, kodėl aš turiu mokėti būtent tiek“, – dėmesį atkreipia NT ekspertas.

Kalbėdamas apie būsimas NT kainas jis tikina, kad nepanašu, jog šiemet NT kainos augs.

„Didžiausias sandorių kainų šuolis įvyko 2018-2020 metais. Paskui, 2021-2022 metais kainos šiek tiek stabilizavosi. Kitais metais dėl kainų augimų rekordų mes turbūt neturėsime. Artimiausiu metu tikėtis kardinalaus, esminio kainų augimo, neverta, reikėtų augimą šiemet pamiršti. Įdomesnių sandorių fiksuosime tik tuo atveju, jeigu atsiras kažkokių objektų. Jeigu rinkoje bus pasiūlytas išskirtinis objektas, pirkėjas galės sumokėti daugiau nei 12 tūkst. eurų už kv. m. Bet tam reikia pasiūlyti tikrai ypatingą objektą“, – prognozuoja R. Reginis.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje.