Fiksuojamas gyventojų prieaugis

Virtualioje Lietuvos nekilnojamojo turto asociacijos konferencijoje „Būsto mugė“ NT bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas pristatė naujausią šių metų pirmojo ketvirčio Lietuvos būsto apžvalgą ir palygino statistiką su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu.

Pristatymą ekspertas pradėjo nuo naujienų apie Lietuvos didmiesčių demografinę situaciją. Pasak jo, daugumoje didžiausių Lietuvos miestų gyventojų skaičius didėja.

„Džiugina tai, kad Lietuvoje didžiuosiuose miestuose, žinoma, ne visuose, tačiau daugumoje, gyventojų skaičius didėja. Jeigu nieko nebestebina Vilniaus miesto pastovių gyventojų skaičiaus didėjimas, tai kiti miestai taip pat jau pradėjo vytis sostinę. Vilniuje pastovių gyventojų prieaugis pernai per metus siekė 4500 žmonių, Kaunas taip pat greitai plečiasi – pernai fiksuotas beveik 2400 pastovių gyventojų prieaugis, Klaipėdoje – 630, Šiauliuose – 780 pastovių gyventojų prieaugis. Šiek tiek liūdinanti statistika yra Panevėžyje, jame pastebimas gyventojų sumažėjimas – 600 pastovių gyventojų mažiau“, – statistiką vardija A. Kišūnas.

NT rinka Lietuvoje

Pranešėjas tęsia, kad pernai metais buvusi teigiama šalies ekonomikos raida ir aukštas būsto rinkos aktyvumas, toliau skatino būsto kainų pardavimo augimą pagrindiniuose šalies miestuose. Tikėtina, kad kainos būtų ir toliau augusios, jeigu ne koronaviruso pandemija ir karantinas.

„Ober-Haus“ duomenimis, 2019 metais šalies didmiesčiuose užfiksuotas bendras 7,2 proc. kainų augimas ir tai buvo didžiausias pokytis nuo 2007 m. Jeigu 2019 metais ir 2020 metų sausio-vasario mėnesiais mėnesinis būsto kainų augimas buvo 0,5 proc., tai po karantino paskelbimo, 2020 m. kovo mėn. mėnesinis būsto kainų augimas siekė 0,1 proc.”, – skaičiuoja NT ekspertas.

Mažesniuose miestuose kaina augo sparčiau

Lygindamas NT pokyčius skirtinguose Lietuvos miestuose, A. Kišūnas pabrėžia, kad mažesniuose miestuose kainų augimas buvo didesnis dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, juose paprastai būna mažai naujų projektų, o jų kainos būna didelės, todėl kyla ir bendra NT kaina už kvadratinį metrą tame mieste.

NT rinka Lietuvoje

Pranešėjas skaičiuoja, kad 2019 metus Lietuvoje butų ir namų buvo parduota už daugiau nei 2 mlrd. eurų. NT rinka buvo pasiekusi neregėtus rezultatus, kurie taip pat buvo žadami ir 2020 metams. Pirmieji šių metų mėnesiai taip pat demonstravo NT rinkos stiprybes ir puikius pardavimų rezultatus, tačiau tuomet atėjo koronaviruso pandemija.

„Tokios tendencijos būtų išlikę ir toliau, 2020 metais, tačiau kovo mėnesį paskelbtas karantinas sumaišė kortas. Mažėjo sandorių skaičius visuose trijuose didžiuose Lietuvos miestuose. Antrinė rinka nuo karantino paskelbimo iki šios dienos pasikeitusi – pardavimų kiekis sumažėjo du kartus“, – pasakoja NT ekspertas.

Jis tęsia, kad pirminėje rinkoje sandorių skaičius sumažėjo devynis kartus ir paaiškina, kodėl taip skiriasi pardavimai pirminėje ir antrinėje rinkoje.

„Todėl, kad antrinė rinka dažniausiai yra pigesnis segmentas ir antrinėje rinkoje, nesvarbu, kam butas būtų perkamas, gyvenimui ar investicijai, kainos yra mažesnės ir didesnė tikimybė, kad žmogus gali įsigyti turtą už nuosavas lėšas. Pirminėje rinkoje dažniausiai sandoryje dalyvauja ir bankai. Tad kritimas yra susijęs daugiau ne su pinigų trūkumu, o su laukimu. Visi žmonės, kam bepirktų būstą, jeigu tai nėra pirmos būtinybės pirkinys šią minutę, jie yra linkę luktelėti ir pasižiūrėti, kas bus po karantino – ar kris kainos, keisis bankų sąlygos ir pan. Tad gerėjimą galėsime pamatyti jau pasibaigus karantinui. Tai aišku gali šiek tiek užtrukti ir, aišku, pasibaigus karantinui, atsigaunant, sandorių skaičius auga dar labai nežymiai. Po karantino pasiekti tą buvusį aktyvumą, gali reikėti metų ir gal net daugiau“, – prognozuoja pranešėjas.

NT rinka Lietuvoje

Nuomos rinkoje kainos šiemet krito

NT specialistas kiek kitokią situaciją pastebi nuomos rinkoje. Pasak jo, būsto nuomos kainos, kaip ir būsto pirkimo, nuo 2015 metų nuosekliai augo, o 2019 metais kainos nuomos rinkoje ūgtelėjo daugiau nei pirkimo. Tiesa, skaičiai pasikeitė šiemet Lietuvoje paskelbus karantiną.

„Butų nuomos kaina trijuose didžiuose Lietuvos miestuose augo 8,6 proc. Vilniuje per 2019 metus, Kaune – 9,4 proc., Klaipėdoje – 8,4 proc. Po karantino paskelbimo Vilniuje 1-2 kambarių kaina sumažėjo 1-2 proc., Kaune ir Klaipėdoje kovo mėnesį kainos nepakito, o balandį skaičiuojame, kad 1-2 kambarių buto nuomos kaina siekia 1 proc. kainos sumažėjimą, Kaune sumažėjo 0,3 proc., tai daug mažiau, ir Klaipėdoje – 1 proc.“, – skaičiuoja A. Kišūnas ir priduria, kad pernai pavydėtinus rezultatus demonstravo Kauno NT rinka.

„Kaunas per praeitus metus rodo geresnius procentinius rodiklius nei Vilnius, Kaunui atėjo metas plėstis ir NT apimtimis, ir žmonių kiekiu. Todėl ir tas būsto pirkimas suaktyvėjo ir turėtų grįžti į senas vėžes“, – tikina A. Kišūnas.

Pasak NT specialisto, matydami dabartinius skaičius, kai kurie vystytojai bus linkę kalbėti apie vienokias ar kitokias nuolaidas, norėdami pirkėją pritraukti, išlaikyti.

NT rinka Lietuvoje

Tikina, kad pasiūla nemažės

Nors kai kurie vystytojai vieną kitą projektą ir atideda, pasak A. Kišūno, nereikėtų galvoti, kad dėl to sumažės būstų pasiūla.

„2020 metais neparduotų butų skaičius Vilniuje siekė 1154, Kaune – 181, Klaipėdoje 251. Šių metų balandžio mėn. susitarimų dėl būstų įsigijimo šalies didmiesčiuose smuko į dar neregėtas žemumas, bet tai tik paskatina vystytoją antrinės rinkos pardavėją parduoti taikant nuolaidas, priedus prie sandorio ir pan.“, – komentuoja pranešėjas.

Pasak „Ober-Haus“ Rinkos tyrimo vadovo Baltijos šalims Raimondo Reginio, metų pradžioje buvo planuojama, kad šiemet rinkai bus pasiūlyta daugiausiai butų nuo 2008 metų. Tačiau situacija keičiasi.

„Matome, kad NT objektų bus mažiau, todėl skaičius teks koreguoti. Bet vis tiek tai gali būti daugiau nei pernai. Tiesiog statybos užsitęs, bet iš ko rinktis bus. Reiktų prisiminti, kad paklausa sumažėjo, dalis būtų neparduoti, nors turėjo būti, tai akivaizdu, kad situacija buvo pakoreguota“, – sako R. Reginis.

NT bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, gegužės mėnesį fiksuojamas jau paaugęs NT sandorių kiekis, pastebima, kad žymiai padaugėjo pirkėjų, įsigyjančių nuosavus namus. Tiesa, pavasarį tokio NT pardavimai paprastai išauga kasmet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)