Švedų kapitalo NT vystymo bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovo R. Pletero teigimu, šiandienos NT rinkoje pirkėjams dažniausiai nėra suteikiama taip vadinama „kainos garantija“, kai pirkėjai pasirašo preliminarią pirkimo pardavimo sutartį.

„Tai reiškia, kad pirkėjai, pirkdami būstą iš vystytojo, negali būti tikri, kad galiausiai to būsto kaina išliks tokia pati, kokia yra nurodyta preliminarioje sutartyje. Dėl to pirkėjams iškyla rizika, kad perkamas būstas pabrangs, kol bus prieita prie galutinės pirkimo pardavimo sutarties“, – pranešime spaudai aiškina NT ekspertas ir atkreipia dėmesį, kad pasirašant preliminarią sutartį su vystytoju būtina pasidomėti, ar sutartyje nėra pakišta būsto išbrangimo galimybė.

R. Pleteras sako, kad toks sutarties punktas padeda vystytojams valdyti rizikas dėl projekto pabrangimo, kai medžiagų ir darbo jėgos bei galiausiai energijos kainos auga ko ne kasdien, tačiau pirkėjams jis sukelia papildomas rizikas, galinčiais iššaukti itin nemalonius padarinius. Mat esant tokiam punktui, pirkėjams atsiranda reali grėsmė ne tik sumokėti daugiau nei planavo už savo išsirinktą būstą, bet ir apskritai jo netekti.

„Pavyzdžiui, jei pirkėjas su vystytoju sutarė dėl norimo būsto už tam tikrą kainą, kol būstas dar nepastatytas, o sutartyje vystytojas numatė sąlygą, kad tas būstas gali brangti dėl besikeičiančių aplinkybių, tokiu atveju pirkėjui atsiranda rizika to būsto apskritai neįsigyti, nes bankas gali atsisakyti finansuoti pabrangusį būstą, pirkėjo finansinėms galimybėms nebeatliepiant banko reikalavimų“, – aiškina R. Pleteras ir priduria, kad tokiu atveju pirkėjas ne tik praranda norimą būstą, bet, dažniausiai, ir pradinį įnašą už jį.

Ekspertas sako, kad net ir sunkiai prognozuojamoje rinkoje vystytojams galimas rizikas derėtų numatyti i priekį ir jas valdyti savo, o ne klientų sąskaita, tačiau patys pirkėjai turi būti atidūs ir aiškintis, kas rinkoje siūlo kainos fiksavimą pasirašant preliminarias sutartis, o kas stengiasi įbrukti kainos pabrangimo sąlygą.

„Tik domintis ir atidžiai skaitant sutartis galima išvengti papildomų rizikų, siekiant savo svajonių būsto“ – sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją