Išaugusia būstų, skirtų pirkti ir nuomoti, paklausa netruko pasinaudoti sukčiai, kurie pelnosi iš žmonių patiklumo. Socialiniuose tinkluose žmonės, daugiausia vilniečiai, dalijasi įtartinais arba netikrais NT skelbimais ir įspėja nepasimauti ant sukčių kabliuko. Tokius pranešimus galima suskirstyti į kelias dalis. Vienuose skelbimuose įdėtos iš užsienio NT portalų pavogtos butų nuotraukos, o kitų autoriai net nesivargina ilgai naršyti internete: ima Lietuvoje esančių būstų nuotraukas iš senesnių, dažnai ir nebegaliojančių, skelbimų. Kartais netikruose NT skelbimuose nuotraukų visai nėra. Visų klaidingų NT skelbimų bendras bruožas – jų autoriai skatina greičiau, net neapžiūrėjus būsto, pervesti užstatą.

Vienas naujausių ir įžūliausių socialiniuose tinkluose užfiksuotų atvejų – moteris NT skelbimų portale rado pasiūlymą pirkti namą, o prie jo pridėta jos namo nuotraukų. Lietuvė teiraujasi, ką tokiu atveju vertėtų daryti.

Dažniau apgaunami ieškantys nuomojamo būsto

Statistikos, kiek per tam tikrą laikotarpį skelbimų portaluose ir socialiniuose tinkluose yra įdėta netikrų NT skelbimų, nėra. Kiek žmonių pasimauna ant sukčių kabliuko ir nukenčia finansiškai, duomenų taip pat nėra. Kaip „Delfi būstą“ informavo Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis, renkama bendra sukčiavimų statistika ir, naujausiais duomenimis, per 8 šių metų mėnesius užregistruotas sukčiavimų didėjimas (11,7 proc.).

Nuosavas namas

NT analitikas Arnoldas Antanavičius pažymi, kad sukčių suaktyvėjimas ypač pastebimas socialiniuose tinkluose.

„Socialiniuose tinkluose tenka pastebėti, kad žmonės dalinasi vieni su kitais sukčių skelbimais, įspėja nepasimauti“, – komentuoja pašnekovas.

Arnoldas Antanavičius

NT ekspertas tęsia, kad dažniau pastebimi bandymai apgauti tuos gyventojus, kurie ieško nuomojamo būsto.

„Nuomos atveju daromas spaudimas ir prašoma avanso, antraip butas greitai bus išnuomotas kitiems. Kalbant apie pardavimo skelbimus, retesni atvejai, kad įdėtų svetimo būsto nuotraukų ir skelbtų, jog jis yra parduodamas. Bet kuriuo atveju būsto be savininko neparduos“, – pabrėžia A. Antanavičius.

Tad jeigu jūsų namo, buto nuotraukų atsirado NT skelbimų portale, nereikėtų nerimauti, kad neteksite turto, tačiau apie tokius atvejus vertėtų pranešti policijai.

Pilkas namas

Patikrinkite nuosavybės dokumentus

Sukčių suaktyvėjimas, pasak NT analitiko A. Antanavičiaus, yra šiandienės būsto rinkos atspindys. Jeigu sukčiui pavyksta apgauti nuomininką arba pirkėją, vadinasi, rinkos dalyviai skuba pirkti, išsinuomoti, neįvertina rizikų ir lieka apgauti. NT bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada primena, kad sukčių suaktyvėjimas būsto pirkimo ir pardavimo, ypač nuomos segmentuose, užfiksuojamas kiekvieną rudenį, dažniausiai rugsėjo–spalio mėnesiais.

„Yra buvę sukčių, kurie pardavinėdavo ir netikrus kontaktų sąrašus, paskelbdavo netikrą objektą už gerą kainą ir iš patiklių žmonių susirinkdavo užstatus, o buto nėra. Tiesa, dažniausiai sukčiavimo atvejai užfiksuojami nuomos rinkoje su nuomos objektais, nes šioje rinkoje daugiau dinamikos“, – pabrėžia M. Čiulada.

Vienas naujausių pranešimų apie galimą sukčiavimą. Tos pačios buto nuotraukos galimai naudojamos ir Lenkijoje, ir Lietuvoje esančiam turtui.

Pašnekovas taip pat teigia, kad sukčiavimo NT rinkoje statistika nėra atskirai renkama, o tai negerai, nes neaišku, koks iš tikrųjų tokių nusikaltimų mastas ir kiek žmonių nukenčia nuo sukčių.

„Kaip išvengti nuostolių? Patarimas labai paprastas: įsitikinti, ar bendraujama su savininku, ar įgaliotu savininko atstovu, agentūromis, kurios vertina reputaciją. Taip pat reikia nevengti paprašyti ir nuosavybės dokumentų, kitų įrodymų, kad žmogus turi teisę išnuomoti tą būstą, teisė nuomoti jį nėra apribota dėl tam tikrų priežasčių ir pan.“, – pažymi pašnekovas.

MArius Čiulada

NT ekspertas pabrėžia, kad ir nuomos, ir pirkimo atvejais jokiu būdu negalima mokėti pinigų, kol nepasirašyti atitinkami dokumentai.

„Pirkimo atveju taip pat negalima mokėti depozitų ir pan., iki kol nepasirašytos sutartys ar kiti dokumentai. Svarbu tikrinti dokumentus, žiūrėti, kas yra savininkas. Tikrai nereikia skubėti ir jeigu matote, kad žmogus akivaizdžiai skubina mokėti pinigus, priimti sprendimą, geriau atsisakyti tokio pasiūlymo“, – pataria pašnekovas.

M. Čiulados teigimu, vertinant, ar NT skelbimas tikras, nereikėtų pamiršti ir nuotraukų. Šiandien interneto paieškos sistemose („Google“) galima pasitikrinti, ar nuotraukos skelbime originalios, ar pavogtos iš kitų tinklalapių. Taip pat, be abejonės, neapžiūrėjus buto gyvai, nereikia mokėti avanso.

„Tikėtina, kad ir kaina tokiais atvejais patrauklesnė, – taip tikimasi daugiau susidomėjimo, juolab dabar, kai rinka aktyvi, tuomet tokioje sumaištyje žmonės tikisi patiklaus pirkėjo, kuriuo būtų galima pasinaudoti. Mūsų patarimas – prieš mokėdami pinigus, pasirašykite sutartis ar kitus dokumentus. O tai darant reikia išsiaiškinti, ar žmogui tikrai priklauso ta nuosavybė, ar jis įgaliotas tuo turtu disponuoti“, – teigia M. Čiulada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)