Kaltina vystytoją pažadų netesėjimu

Konfliktai tarp NT vystytojo ir pirkėjų jau tampa kone kasdienybe. Šįkart nesutarimų kilo dėl NT bendrovės „Homa“ vystomo daugiabučių kvartalo „Gilužio rivjera“ Pilaitėje. Gyventojai savo skundus išdėstė Delfi atsiųstame laiške. Teigiama, kad „Homa“ – melagiai, žada daug, padaro minimaliai“.

Laiške rašoma, kad dalis projekto daugiabučių jau stovi, kita dalis dar statomi. Gyventojai skundžiasi, kad bendrovė prastai pasirūpino kvartalo apželdinimu.

„Apželdinimas yra tragiškas, viskas sukišta į molį, augalai pasodinti tada, kai lauke buvo 8 laipsniai šalčio, pusė jų po žiemos išmirė, nes dar reikėjo auginti šiltnamiuose, o ne želdinti. Viską teko rauti ir už savo pinigus iš naujo sodinti, vežti juodžemį, nes tokio nerasta. Žolė pasėta į 1 cm sluoksnio juodžemį, apačioje – molis, niekas neauga, veisiasi pelėsis“, – skundžiasi gyventojai.

Žmonės kritikos negailėjo ir dėl įmonės pažadų įrengti vaikų žaidimo aikšteles bei grilio zonas. Teigiama, kad tokios infrastruktūros nėra. Pirkėjai skundžiasi dėl netesėtų pažadų lauke įrengti apsaugos kameras, skundų ignoravimo.

„Žadamos kameros, kurių dar nėra, ir klausimas, ar bus, nes net laidų nėra. „Gyvos“ apsaugos irgi nebus, nors buvo žadėta. Į laiškus neatsakoma, komunikacija baigiasi tada, kai pasirašai sutartis, ignoruojama, neatsiliepiama, neatrašoma, susisiekti su jais ir su jų brokeriais visiškai neįmanoma, neatsižvelgiama į gyventojų norus, meluojama“, – rašoma gyventojų laiške.

Teigiama, kad problemų yra ir dėl statybos broko: „Butuose sienos kreivos, grindinio šildymo vamzdeliai išvedžioti retai, medinio profilio langai subraižyti, viskas verčiama gyventojų kaltei. Kratomasi atsakomybės. Statybininkai labai netvarkingi, visos šiukšlės nešiojamos vėjo po teritoriją. <...>. Moki kosminius pinigus, tikiesi kokybės, o gauni tik galvos skausmą.“

Augalai neišgyveno

„Delfi būstas“ kreipėsi į pačią bendrovę „Homa“ ir pasiteiravo apie gyventojų surašytus skundus. Bendrovės vykdomosios direktorės Jurgitos Kveselaitės teigimu, į projekto „Gilužio rivjera“ gerbūvio kūrimą „Homa“ investuoja 1,8 mln. eurų, iš kurių 250 tūkst. eurų skiriama aplinkai apželdinti ir vaikų žaidimo aikštelėms. Anot jos, šio projekto būstų vieta išskirtinė, todėl statytojas ypatingą dėmesį kreipia į aplinką ir apželdinimą. Ne tik projektuojant, bet ir vykdant apželdinimo darbus nuolat dirbama kartu su landšafto architektais. Tiesa, ji pripažįsta, kad gyventojų pastabos dėl neišgyvenusių augalų yra teisingos.

„Augalus, kurie neišgyveno po šių metų ypač sudėtingos, sniegingos ir ilgos žiemos, statytojas įsipareigoja atsodinti. Siekiame kuo geriau įsiklausyti į gyventojų pageidavimus, išlaikyti bendrą projekto koncepciją ir sukurti gyventojams aplinką, kurios kasmėnesinės tvarkymo išlaidos būtų racionalios. Kartu su gyventojais jau yra priimtas bendras sprendimas dėl apželdinimo tęsimo darbų, jie bus vykdomi artimiausiu metu“, – atsako bendrovės vykdomoji direktorė.

Projekto Gilužio rivjera vizualizacijos

Ji priduria, kad du „Gilužio rivjeros“ vystymo etapai jau visiškai užbaigti. Pirmojo etapo aplinką, taip pat ir veją, jau metus prižiūri namus administruojanti bendrovė.

„Kad augalai būtų kuo geriau prižiūrimi, „Homa“ kartu su landšafto specialistais šiuo metu rengia rekomendacijas būsto administratoriams, padėsiančias tinkamai prižiūrėti augalus ištisus metus“, –tikina pašnekovė.

Pasak J. Kveselaitės, darbai vykdomi etapais ir, anot jos, birželio mėnesį turi būti pristatytos vaikų žaidimų aikštelės ir sporto įranga. Vaikų žaidimų ir sporto aikštelės bus įrengtos numatytose vietose projekte.

„Gilužio rivjeroje“ vaikų žaidimo ir sporto zonoms skiriamos didelės investicijos. Bus sumontuota įmonės, pripažintos pirmaujančia pasaulyje pagal technologinius sprendimus ir produktų medžiagas, produkcija. Vaikų žaidimų aikštelėse ir treniruoklių zonose bus ne tik tradicinių, bet ir išskirtinių, Lietuvoje dar nematytų, įrenginių“, – tikina pašnekovė.

Bendrovės vykdomoji direktorė teigia, kad pratimų, kuriuos galima atlikti su sporto treniruokliais, įvairovę bus galima pamatyti nuskenavus kodą programėlėje telefone. Žaidimų ir sporto aikštynai bus padengti specialia saugia danga.

Kameros žadamos, kai bus užbaigti visi daugiabučiai

Atsakydama į gyventojų skundus dėl apsaugos kamerų, pašnekovė tikina, kad apsaugos punktas su apsaugininku ir vaizdo kameros bus įrengtos užbaigus visus šešis projekto etapus.

„Gyventojai pagal poreikius turės galimybę priimti sprendimą, ar „gyva“ apsauga reikalinga nuolat, ar ne“, – aiškina pašnekovė.

Gyventojų teigimų, problemų yra ne tik dėl nesutvarkytos daugiabučių aplinkos, bet ir vidaus apdailos, statybų darbų. J. Kveselaitė aiškina, kad prieš perkant butą pirkėjas su statytoju pasirašo priėmimo ir perdavimo aktą, kuriame gali nurodyti esamus trūkumus, juos statytojas įsipareigoja ištaisyti.

„Prieš perduodant būstą jo apdailą atliksiantiems rangovams, rekomenduojame apžiūrėti langus ir kitas būsto dalis, kad jeigu jie būtų apgadinti atliekant apdailos darbus, gyventojai žinotų, kas atsakingas už trūkumus ir kam pateikti pretenzijas dėl bute atsiradusių apgadinimų. Dažnai pasitaiko atvejų, kai atliekant apdailą apgadinamos būsto konstrukcijos ir įrenginiai, sumontuoti būsto vystytojo“, – aiškina bendrovės vykdomoji direktorė ir tęsia, kad vystytojas vykdo visus įsipareigojimus, pašalina trūkumus, remdamasis statybų techniniu reglamentu, užfiksuotus priėmimo ir perdavimo akte.

Komentuodama situaciją dėl prastos bendrovės komunikacijos su pirkėjais, pašnekovė teigia, kad statytojas naudojasi užduočių valdymo programa, – pirkėjai gali registruoti pastabas, užklausas. Čia fiksuojamas jų gavimo ir atsakymo laikas bei būsena.

„Į užklausas atsakoma taip pat šioje programoje, 95 proc. visų užklausų atsakomos laiku“, – tikina bendrovės atstovė.

Projektas „Gilužio rivjera“ Pilaitėje pradėtas 2019 metų pirmoje pusėje, šešių etapų statybos darbus planuojama baigti pirmąjį 2022 metų ketvirtį. Gerbūvio ir apželdinimo darbus, bendrovės teigimu, palankiomis oro sąlygomis – per 3–6 mėnesius po kiekvieno etapo atidavimo vertinti. Visi butai projekte parduodami su daline apdaila.

Infrastruktūros dalys, kurias įsipareigoja įrengti bendrovė: želdiniai ir jų laistymų sistemos, suoliukai, pergolės, užkardos eismui reguliuoti, vaikų žaidimų aikštelės, jų įranga ir danga, lauko kepsninės, krėslai, sporto aikštynai, jų įranga ir danga, tvoros, vartai, turėklai, atliekų konteineriai.

Bendrovė priduria, kad Pilaitėje šiuo metu vystoma daugiau nei 12 skirtingų NT projektų. Jų pasirinkimas pirkėjams šiame sostinės mikrorajone itin platus, o konkurencinė aplinka nuolat papildoma naujais projektais. Rinkos konkurencingumas reguliuoja butų kainas ir neleidžia joms nepagrįstai kilti. Šiemet viduriniajai klasei priskiriamų butų vidutinė kaina už kvadratinį metrą Pilaitės mikrorajone siekia 2000 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)