Kainos ir toliau kils

Praėjusių metų pradžia buvo sunki NT rinkai: dėl koronaviruso, ekonominio neapibrėžtumo ir karantino visiškai sustojo būstų pardavimai. Tačiau vasarą parduodamų būstų kiekis ėmė šokti į viršų ir rudenį vieną po kito fiksavome rekordinius mėnesius. Pasak NT bendrovės „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovo Baltijos šalims Raimondo Reginio, dalis pirkėjų vis tik tikėjosi krizės, kad ateis sunkmetis, būstą pavysk įsigyti pigiau, tačiau taip neįvyko. Būstas šiandien kainuoja brangiau nei prieš metus ir jo kaina dar kils: prognozuojama, kad šiemet NT kainos augs 6-7 proc. Prognozes, pasak eksperto, teko patikslinti peržvelgus šių metų sausio-vasario mėnesių rezultatus. Kainos augo žaibiškai, o pirkėjų nuotaikos dar labiau skatina būsto kainų kilimą.

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas taip pat kalba apie kainų augimą ir priduria, kad šie metai NT rinkai bus kitokie, kaip ir dabartinė koronaviruso krizė.

„Ši krizė unikali tuo, kad ji nelemia būsto rinkos nuostolio, priešingai nei prieš tai buvusios krizės. Kas tai lėmė? Pirmiausia, gyventojai daugiau laiko praleidžia namuose, mažiau keliauja, vyksta į laisvalaikio paslaugų vietas, kavines, pamato savo būstų trūkumus ir nori juos ištaisyti arba keisti patį būstą. Toks veiksnys yra praktiškai visose išsivysčiusiose valstybėse. Kitas dalykas, gyventojai daugiau laiko dirba iš namų, o darbas iš namų skatina turėti atskirą darbo vietą, galbūt turėti erdvesnį būstą“, – apie augančius gyventojų poreikis keisti savo būstą pasakoja ekonomistas.

Jo teigimu, kitas koronaviruso krizės unikalumas – gyventojai turi daugiau pinigų nei, pavyzdžiui, po ekonominės krizės 2007-2008 metais. Tai, pasak ekonomisto, galima matyti iš sukauptų gyventojų indėlių visose euro zonos valstybėse. Lietuva nėra išimtis.

Kas dar skatina žmones pirkti būstą? Baimė dėl pinigų nuvertėjimo. Be to, palūkanų norma šiuo metu yra maža ir palanki pirkti NT.

Įžengėme į laikotarpį, kada kai kurie procesai – negrįžtami

Pasak ekonomisto Žygimanto Maurico, norint detaliau suprasti, kaip NT rinkai sekasi dorotis su koronaviruso krize ir kokius procesus stebėsime artimiausius kelerius metus, reikia panagrinėti NT rinką JAV.

„Matome, kad praėjusiais metais NT sandorių skaičius labai išaugo JAV, šiemet tendencija vis dar tęsiasi. Vasario mėnesį rodikliai kiek prastesni, turbūt dėl didelių šalčių. Bet kuriuo atveju, pardavimai viršija dviejų pastarųjų metų lygius“, – aiškina pašnekovas.

Kita vertus, pasak Ž. Maurico, JAV matomi tam tikri skirtumai tarp NT segmentų: „Geriau sekasi prestižinio būsto rinkai, šis segmentas atrodo geriau. Pirmiausia dėl to, kad šio segmento pirkėjai dirba iš namų, turi daugiau finansinių galimybių. Ekonominis segmentas nėra tas, kuris labai klesti. Kaip minėjau, žemos palūkanų normos ir palankios skolinimosi sąlygos skatina būsto pirkimą ne tik Lietuvoje. Būsto paskolų ne tik nemažėja, bet dar ir pastebime jų augimą, tai galime kalbėti, kad pučiasi kažkoks NT kainų burbuliukas. Tai galbūt ir sulauksime dienos, kai būsto kainos sumažės, bet ji gali ateiti dar negreitai. Klausimas, ar jos apskritai sumažės, ta tendencija dar gali tęstis ilgą laiką.“

Ekonomisto teigimu, šiemet, per vienerius metus, įvyko du pokyčiai, kuriems paprastai reikia 10 metų: nepaprastai populiarus tapo darbas iš namų ir el. prekyba. Pasak M. Maurico, šie du veiksniai negrįžtamai pakeitė NT rinką.

„Kodėl? Tai lems NT rinkai? Gali būti, kad būstas bus statomas ne arčiau darbo, o ten, kur patogu gyventi. Tokios tendencijos labai matomos JAV. Žmonės iš Niujorko, kuris didelis ir triukšmingas miestas, keliasi į pietus, į Pietines Valstijas, kuriose yra geras klimatas, pigesnis NT, daugiau žalumos. Nes koks skirtumas, kur gyventi, jeigu dirbi iš namų. Paskui gyventojus gali migruoti ir paslaugų tiekėjai, maitinimo įstaigos ir pan. Tad gali būti, kad mes turėsime visai kitą demografinę situaciją, kai žmonės kelsis iš miesto į kaimą“, – svarsto ekonomistas.

Lietuvoje, anot Ž. Maurico, tokias tendencijas galime matyti pajūryje. Jau kelerius metus Klaipėda, Palanga ir kiti pajūrio miestai auga, tad pandemija, karantinas gali būti puiki proga pajūriui prisivilioti ne tik naujakurių, bet ir naujų, perspektyvių specialistų. Taip pat ekonomistas pastebi, kad populiarėja gyvenimas užmiestyje, vis intensyviau dairomasi nuosavų namų arba žemės sklypų. Būtent šio NT pardavimai pernai išaugo, auga ir šiemet, o butų pardavimai, žvelgiant į visą Lietuvą, kiek krito. Taip pat vis labiau populiarėja didesnio ploto, erdvesni būstai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)