Atvirkščiai, šiemet per šventes apgyvendinimo paslaugos brangs mažiau nei ankstesniais metais, arba išvis nebrangs. Gera žinia tik ta, kad pagaliau sugrįžo rusai, kurie ilgai buvo vieni pelningiausių klientų. 2000 eurų kaina už naktį – tiesiog viešbučių rezervavimo sistemos klaida, kuri pasitaiko gana dažnai.

Rusakalbiai buvo praktiškai dingę kai Rusijoje dėl sankcijų ir karo Ukrainoje prasidėjo ekonominė krizė.

Kitaip elgiasi būstą trumpalaikei nuomai siūlantys verslininkai. Jie kainas didina.

Be programos, bet su valgiais

Kita naujovė – restoranai jau rengia ir kūčių bei kalėdinius pietus valgymui vietoje arba išsinešimui. Be to, tradicinė vakarienė pagal senas lietuviškas tradicijas, tai papildoma atrakcija pritraukti užsieniečiams.

„Viešbučiai šiemet nakvynės kainų nekelia. Ji bus didesnė tik tiems klientams, kuri nori apsistoti vienai naujametinei nakčiai. Apgyvendinimo įstaigai tai nuostolinga. Tie, kurie perka bent dvi nakvynes, vakarienę, moka už programą, už nakvynę mokės tiek pat, kiek ir sezono metu“, – tikina Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Tačiau ji tuo pačiu sako, kad apgyvendinimo įstaigas džiugina užimtumas, nes grįžo rusai. Tačiau jų stengiamasi neatbaidyti kainomis. Pagrindinės pajamos šiemet bus ne nakvynė, bet bilietai už naujametinę programą. Tiesa, pagrindinė programa kuklesnė. Jei anksčiau muzikantas už pasirodymą gaudavo nuo 1000 iki 5000 eurų, dabar jie, pasak asociacijos vadovės, „tapo sukalbamesniais“. Kainos mažėja atlikėjams ir lankytojams.

„Šiemet, skirtingai nei ankstesniais metais, niekas nedaro prašmatnių koncertų. Dar ne taip seniai restoranuose ir viešbučiuose būdavo netgi paskirstyta: vienoje salėje lietuviai ir programa pritaikyta jų skoniui, kitoje salėje rusai. Dabar taip nėra, o vidutinė kaina 100–120 eurų žmogui. Svarbu, kad žmonių būtų daug“, – apie kolegų verslą pasakoja E. Šiškauskienė.

Iki krizės visoje Lietuvoje rusakalbiai (rusai, baltarusai, ukrainiečiai) sudarė 39 proc. rinkos. Po to jų skaičius nukrito iki 10 proc. Šiemet jų dalis per pirmus 9 mėn. jau pasiekė 25 proc. Tiesa, nauja tendencija – šiek tiek sumažėjo ukrainiečių (lyginant su pernai metais 1,8 proc.). Greičiausiai, kai jie gavo Šengeno vizas patraukė gilyn į Europą.

Rusai viešbučiams patrauklūs tuo, kad jų atostogos trunka iki dviejų savaičių ir jie pas mus atvažiuoja ilgam, su šeimomis.

Senamiestyje kainos dvigubės

Trumpalaikės nuomos segmente, kur būstas tiesiogiai keliautojams siūlomas per „airbnb.com" platformą, reikalai kitokie nei pas viešbučius. Čia Naujiems metams ir iki rusų Naujųjų metų gyvenama padidintomis kainomis, nes žmonės vis dar važiuoja. Be to, lyginant su vasara, kai būna pagrindinis turizmo sezono pikas, žiemą kainos vidutiniškai 10–15 proc. mažesnės.

„Senamiestyje per šventes kainos gali padvigubėti. Tačiau kituose rajonuose kainos kils tik penktadaliu. Tačiau tai liečia tik Naujuosius metus. Kalėdiniu laikotarpiu būstas nebrangsta, nes tai šeimos šventė ir žmonės turistauti nevažiuouja“, – apie tai, kaip keičiasi rinka pasakoja „Superhost Apartments“ vadovė Agota Lukšaitė

Verslininkė sako, kad reikia nepamirši, kad šių metų vasara jų verslui buvo sudėtinga – dėl oro uosto rekonstrukcijos buvo sumažėjusios. Be to, jei lyginsime ilgesnį laikotarpį, kainos yra smarkiai kritusios lyginant su tuo, kas buvo prieš penkis metus. Tada trumpalaikės nuomos verslas tik prasidėjo, dabar rinka perpildyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)