Kodėl rajonas?

Be abejonės, daugelis iš mūsų svajoja apie gyvenimą nuosavame name, tačiau kiek tokia svajonė gali kainuoti ir kur tas namas stovės, labai priklauso nuo to, kuriame mieste kuriame savo ateitį. Pavyzdžiui, Vilnius – daug didesnis už Kauną, ir didžioji dalis individualių namų kvartalų yra mieste, ne už jo ribos. Tad Vilniaus mieste parduodama maždaug pusantro karto daugiau individualių namų nei Vilniaus rajone. Tuo tarpu Kaune – atvirkščiai – maždaug pusantro karto daugiau pardavimų įvyksta rajone. Kodėl?

„Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas aiškina, kad jeigu lygintume išskirtinai Vilniaus ir Kauno rajonų savivaldybes, didelių kainų skirtumų nebūtų, nes žemė kainuoja panašiai, statybos darbai – taip pat, pelno maržos žymiai nesiskiria. Pagrindiniu skirtumu galima būtų įvardinti pačių savivaldybių lokaciją miestų centrų atžvilgiu.

„Vilniaus miestas yra gerokai didesnis už Kauno, todėl sostinės žiedinė savivaldybė yra gerokai toliau nuo centro. Tai yra, įsigijus būstą už tą pačią kainą Vilniaus ir Kauno rajonuose, kauniečiai kelyje sugaištų gerokai trumpiau“, – sako T. S. Kvainickas.

Asociatyvi nuotr.

Kitaip tariant, nors Vilniaus mieste sklypai ir namai, be abejonės, yra brangesni nei rajone, vilniečiai įvertina kelionių iki sostinės centrinės dalies laiką, piniginius kaštus ir pan. Tuo tarpu kauniečiams gyvenimas užmiestyje nesudaro didelių iššūkių, nes kelionė iki centrinės miesto dalies netrunka taip ilgai kaip vilniečiams. O ir sklypų bei namų kainos Kauno rajone yra patrauklios. Žinoma, jos priklauso nuo sklypo dydžio ir vietos.

„Sklypų kainos gana kontrastingos. Kauno rajone 8 – 25 arų ploto namų valdos sklypą tipiniu atveju galima nusipirkti už 8 – 60 tūkst. Eur arba už 700 – 4500 Eur/a. Kainų žirkles lemia tiek sklypo vieta, tiek privažiavimas, tiek inžineriniai tinklai. Taip pat, paskutiniai sklypai jau susiformavusiame individualių namų kvartale visada bus brangesni nei masyvo plėtros pradžioje. Žemės kainų pokytis per paskutinius porą metų buvo švelnesnis nei namų segmente, siekė maždaug po 3 proc. kasmet“, – pažymi NT analitikas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Pasak T. S. Kvainicko, namų ir kotedžų kainos Kauno rajone, kaip ir bet kurioje kitoje vietoje svyruoja nuo–iki. Tam didelę įtaką turi tiek namo vieta, pastato ir žemės sklypo dydis, statybos metai, apdailos lygis ir būklė.

„Kalbant apie dalinę apdailą, kainų rėžis šiemet įprastu atveju sudaro nuo 80 iki 135 tūkst. Eur, mediana – 99 tūkst. Skaičiuojant kvadratinio metro kainą, tai būtų nuo kiek daugiau nei 600 Eur iki 1200 Eur, mediana – 1000 Eur. Kainų pokytis yra ganėtinai gerai matomas – per paskutinius 12 mėnesių jos ūgtelėjo apie 10 proc., o nuo 2019 metų pradžios iki 2021 metų pradžios – apie 15 proc. Tiesa, kiek ūgtelėjo ir bendras pastatų plotas. Per paskutinius porą metų pasiūloje esančių naujos statybos namų plotas padidėjo nuo maždaug 95 – 100 kv.m iki 100 – 105 kv.m“, – pastebi pašnekovas.

Auga ir pačių gyventojų statomų namų skaičius

Kalbant apie tai, kokią dalį namų gyventojai statosi sau, pasakyti tikslius skaičius, pasak T. S. Kvainicko, yra sudėtinga. Registrų centras teikia duomenis apie NTR įregistruotus pastatus (su jų statybos metais) ir bendrą sandorių skaičių. Pavyzdžiui, 2019 metais Kauno rajone buvo pastatyta apie 1100 vienbučių gyvenamųjų namų ir parduota 571 naujos statybos namų, t.y. savo reikmėms ir pardavimui buvo statoma maždaug po lygiai.

„Šis padalijimas nėra tikslus, nes, visų pirma, į pardavimus patenka ir praėjusiais metais pastatyti namai (juk neįvyksta pardavimas akimirksniu nuo pastato įregistravimo) ir, analogiškai, ne visi pardavimui statyti namai tais pačiais metais būna parduodami. Vertinant statistiką nuo 2005 metų, savo reikmėms ir pardavimui statomų namų skaičiai yra apylygiai. Žemiausia rodiklio reikšmė buvo po 2008 metų krizės, kuomet sustojo ne tik pirkimai bet ir nauja statyba. Statybų apimtys paskutinius dešimt metų tolygiai auga. Teigti, kad paklausa lenkia pasiūlą negalėčiau, nes individualių namų rinka, esant pakankamai vietos statyboms, puikiai pati save sureguliuoja, o Kauno rajone laisvos vietos yra pakankamai“, – tikina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)