Lietuviai pirko butus ne tik Lietuvoje

Praėjusieji metai kai kuriems lietuviams, svajojantiems apie būstą šiltuose kraštuose, buvo lemtingi. NT brokeris D. Markevičius, dirbantis Costa Del Sol regione (Ispanija), sako, kad kasmet į jį kreipiasi apie 10-15 tautiečių, kurie domisi būstu Ispanijoje, o pernai tokių klientų tikrai pagausėjo. Tiesa, išskirti konkrečių lietuvių poreikių ar pageidavimų dėl ieškomo būsto pašnekovas išskirti negalėjo.

„Kasmet tekdavo sutikti maždaug 10-15 lietuvių, besidominčių galimybe nusipirkti NT Costa Del Sol regione. Reikia pripažinti, kad nuo 2021 antro pusmečio jaučiamas didesnis susidomėjimas. Kažkokiu konkrečių lietuvių kriterijų ieškomam turtui išskirti negalėčiau, kiekvienas turi savas idėjas ir galimybes. Dažniausias noras vis tik yra pabėgti nuo lietuviškų žiemų. Čia žiemą temperatūra svyruoja nuo maždaug laipsnių vėsesnėmis dienomis iki 18-23 šiltesnėmis“, – tikina D. Markevičius.

Būstas Ispanijoje, Costa Del Sol regione

NT brokeris, paklaustas, kiek už NT saulėtuose kraštuose pasiryžę mokėti lietuviai, sako, kad pastaraisiais metais mūsų tautiečių turimas biudžetas atostogų būstui gerokai paaugo.

„Labiausiai domina objektai, kurie kainuoja maždaug nuo 150 tūkst. iki 200 tūkst. eurų. Natūralu, kad žmonėms reikia būsto kuo arčiau jūros, idealu – kelios minutės pėsčiomis. Jaučiamas padidėjęs susidomėjimas ir brangesniais objektais – vilomis ir apartamentais prestižinėse zonose“, – pasakoja D. Markevičius.

Pašnekovo teigimu, visi būsto pirkėjai dažniausiai nori įsigyti NT naujos statybos pastatuose, kuo arčiau jūros ir, kad pro jų būsto langus būtų galima ją matyti. Taip pat ieškoma turto su didelėmis terasomis.

Būstas Ispanijoje, Costa Del Sol regione

Prabangiose vilose ilsisi turtingiausieji

Lietuvių norai ir poreikiai būstui Costa Del Sol regione niekuo nenusileidžia pirkėjų iš kitų užsienio šalių. NT brokeris D. Markevičius sako, kad turtu čia domisi ne tik europiečiai.

„Pandemija NT pirkimo nesustabdė, sakyčiau, atvirkščiai. Esame pardavę NT objektų netgi vaizdo konferencijos metu arba paprasčiausiai nusiuntę objekto vaizdo įrašą. Situacija ir pirkėjų grupės keičiasi, bet nuosmukio nejaučiame, išskyrus finansines krizes. Pavyzdžiui, vieni dažniausių klientų yra britai, kurie turtą čia visada pirko ir perka, nepaisant Brexit. Rusai buvo aktyvūs, kol nepritaikė apribojimų. Prieš maždaug 5 metus skandinavai stipriai susidomėjo turtu šiame regione, dabar aktyvūs olandai, belgai, prancūzai“, – apie pirkėjų grupes pasakoja pašnekovas.

NT brokerio teigimu, dviejų miegamųjų ir dviejų vonių apartamentai Costa Del Sol regione kainuoja nuo 100 tūkst. iki 150 tūkst. eurų ir daugiau, priklausomai nuo jų vietos, įrengimo, būklės ir pan. Kotedžas šiame regione gali kainuoti nuo 250 tūkst. eurų, o vilos (senesnės statybos) – nuo 300 tūkst. iki 400 tūkst.

„Be abejo, kainos priklauso nuo daug veiksnių: zonos, atstumų, būklės, dydžio, orientacijos ir t.t. Yra keletas zonų apie Marbelją, kur vilos už 5-10 ar daugiau mln. eurų jau seniai nieko nestebina. Absoliuti dauguma šių prestižinių objektų savininkų yra užsieniečiai. Apie žymiąją Marbelją yra daug ganėtinai unikalių objektų. Keletas Arabijos ir princų čia turi savo rūmų kompleksus, nors paprastai apsilanko tik kartą ar du per metus. Būtent pernai buvo parduotas brangiausias objektas per keletą paskutinių metų – vila, kurios kaina 32 mln. eurų. Taip pat kalbama, kad pasaulinė teniso žvaigždė Novak Džokovič nusipirkęs čia vilą. Pandemijos metais išaugo klientų, ieškančių būtent brangių, prestižinių objektų, skaičius“, – priduria pašnekovas.

Būstas Ispanijoje, Costa Del Sol regione

Konkurencija Lietuvos pajūriui – sveika

NT brokeris D. Markevičius sako, kad pastaruoju metu NT Ispanijoje besidomintys lietuviai skaičiuoja, jog pirkti apartamentus čia gali būti pigiau nei Lietuvos pajūryje. Tiesa, jo paties teigimu, lyginti šių dviejų rinkų nereikėtų, nes skiriasi ir jų pasiūlos kiekis, ir aplinkybės.

„Paprastai galime pasiūlyti nuo 25 tūkst. iki 30 tūkst. objektų bet kuriuo metu. Lietuvoje pasiūla žymiai mažesnė, labiau ribota, todėl ir pirkimas greitesnis ten greitesnis. Klientai iš Lietuvos pasakoja, kad paskutiniu metu kainos panašios ar net aukštesnės nei Costa Del Sol regione. Tai viena padidėjusio lietuvių susidomėjimo Costa Del Sol priežasčių. Kiti jaučia, kad Lietuvoje viskas vyksta kiek per greitai ir baiminasi NT kainų burbulo. Kitos priežastys, kodėl žmonės domisi turtu čia, yra labai paprastos: atsiradęs tiesioginis skrydis iš Kauno – 3,5 valandos skrydžio, panašiai kaip nusigauti iš sostinės į pajūrį“, – aiškina pašnekovas ir priduria, kad privalumų būstui šiose apylinkėse suteikia ir geras klimatas.

Būstas Ispanijoje, Costa Del Sol regione

NT analitikas Arnoldas Antanavičius sako jau kurį laiką stebintis didesnė lietuvių susidomėjimą NT šiltuose kraštuose. Jis pabrėžia, kad tokios tendencijos yra teigiamos: konkurencija su Lietuvos pajūrio NT rinka gali vesti prie kainų pajūryje korekcijų arba bent jau sustabdyti jų augimą.

„Galimybė rinktis už Lietuvos ribų yra gera ir sveikintina, nes atsiranda konkurencija mūsų pajūrio NT rinkai. Pardavėjai, kurie įsivaizduoja, kad mūsų pajūryje kainas galima kelti iki begalybės, turi pakeisti savo požiūrį, nes atsiranda alternatyvos užsienio rinkose. Pastebiu, kad pastaruoju metu susidomėjimas būstais šiltuose kraštuose išaugęs ir tarp pirkėjų, ir tarp pardavėjų. Siūlomi turai Bulgarijoje, kur būstą galima įsigyti kelis kartus pigiau nei Palangoje, taip pat Kipre, Ispanijoje“, – teigia NT ekspertas.

Būstas Ispanijoje, Costa Del Sol regione

Jis tęsia, kad lietuvius vilioja NT šiltuose kraštuose privalumai: ilgesni vasaros sezonai, jūra, nesudėtingas nuvykimas.

„Aišku, visuomet yra nerimas dėl atstumo ir to būsto priežiūros, tačiau yra galimybių pasamdyti vietinius žmones, įmones, kurios rūpinsis priežiūra ir nuoma“, – sako A. Antanavičius.

Pašnekovas primena, kad būstas Lietuvos pajūryje brango 30-40 proc., tačiau abejojama, ar toks kainų šuolis yra tvarus. Ištikus ekonominiams sunkumams, antras, atostogoms skirtas būstas parduodamas pirmiausia, o gauti už jį tiek, kiek buvo sumokėta krizės metu yra sudėtinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)