Vėl atsivėrus pasauliui vis daugiau žmonių renkasi gyvenimą dviejose šalyse ir antrojo būsto, o ne tik atostogų namų, ieško užsienyje. Tarptautinės nekilnojamojo turto agentūros „Baltic Sotheby's International Realty“ bendrasavininkis Paulius Gebrauskas ir su juo vienoje komandoje dirbantis Mantvydas Žilinskas sako, kad populiariausi kraštai, kur dairomasi būsto – Ispanija, Prancūzija ir Italija.

„Norintys įsigyti būstą svetur dažnai galvoja, kad yra tik vienas kelias – patiems ieškoti skelbimų, rašyti laiškus, laukti atsakymų, tačiau neretai tokios paieškos baigiasi tyla, vietiniams nekilnojamo turto brokeriams tokie pirkėjai gali pasirodyti nepatikimi ar užimantys laiką. Vis dar atsiranda klientų, kurie nustemba, kad pagalbos būsto užsienyje paieškoms gali kreiptis į Lietuvoje veikiančias tarptautines nekilnojamojo turto agentūras“, – pasakoja M. Žilinskas.

Turtas Italijoje („Italy Sotheby's International Realty“ nuotr.)

Anot bendrasavininkio P. Gebrausko, paieškos bendradarbiaujant su įmone, kuri turi savo padalinius daugelyje šalių ir asmeniškai pažįsta užsienio ekspertus – sutaupo laiko, padeda atrasti savarankiškai neprieinamus objektus, o svarbiausia – leidžia jaustis užtikrintai, kad pirkimo procesas bus sklandus.

Lietuvio pirkinys netoli Komo

Visai neseniai į „Baltic Sotheby's International Realty“ agentūrą, įsikūrusią Lietuvoje, tačiau turinčią platų tinklą agentūrų visame pasaulyje kreipėsi klientas ieškantis būsto Italijoje arba Šveicarijoje. M. Žilinskas pasakoja, kad šis pirkėjas nekilnojamojo turto vyko apžiūrėti praėjus vos porai mėnesių po užklausos, dar kelis mėnesius, dėl rinkos intensyvumo ir eilių vizitui pas notarus užtruko pats įsigijimo procesas.

„Tai griauna mitą, kad įsigyti būstą užsienyje sudėtinga. Pirkėjas jautėsi užtikrintai, nes pas nekilnojamojo turto brokerį Lietuvoje galėjo klausti visų klausimų, kurių galbūt neišdrįstų dėl kultūrinių skirtumų ar dar neužmegzto ryšio klausti pas pardavėją užsienyje“, – pranešime spaudai vardija ekspertas.

Turtas Italijoje („Italy Sotheby's International Realty“ nuotr.)

Šis atvejis išskirtinis ir tuo, kad klientas dėl sklandaus dviejų šalių pardavėjų tarpininkavimo įsigijo vilą mažiau nei pusvalandžio atstumu nuo Komo ežero, kuri dar nebuvo parduodama, savininkai netgi neturėjo profesionalios fotosesijos nuotraukų.

Renkantis būstą – pažinti šalį

Pradėjus dairytis būsto užsienyje labai svarbu įvertinti šalies ypatumus. Pavyzdžiui, Šveicarijoje paprastesni apartamentai gali būti dvigubai brangesni už būstą Italijoje, todėl visuomet verta apgalvoti ir alternatyvius variantus, ypač jeigu nesate prisirišę prie konkrečios vietos.

Turtas Italijoje („Italy Sotheby's International Realty“ nuotr.)

Taip pat svarbu įvertinti ir įstatyminę bazę, kaip paaiškina M. Žilinskas, Šveicarijoje, perkant mažesnį turtą kaip antrinį būstą, jame galima gyventi tik pusę metų per metus, o didesnio ploto būstą – reikia tapti rezidentu. Italija neretai nurungia Šveicariją ir dėl paprastesnės nekilnojamojo turto įsigijimo tvarkos.

Neretai savarankiškai ieškant būsto užsienyje gali kilti sunkumų ir dėl kultūrinių skirtumų, neteisingo klausimų supratimo, todėl vietinio brokerio Lietuvoje pagalba bendraujant su nekilnojamojo turto specialistais užsienyje gali būti naudinga. Kartais pirkėjams iš užsienio nelengva palaikyti nuolatinį ryšį su pardavėjais, todėl praverčia vietinio brokerio tarpininkavimas. Be to jis gali pasidalinti savo įžvalgomis apie užsienio brokerių siūlomus objektus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją