DELFI prašymu „Ober-Haus“ surinko duomenų, kuriuose nekilnojamasis turtas kainuoja daugiausiai.

Išskyrus didmiesčius, brangiausias turtas kainuoja ten, kur jis patrauklus kaip investicija – arba gali būti naudojamas kaip verslo įrankis, arba galima tikėtis nuolatinio vertės augimo, nes dėl įvairių ribojimų naujus projektus vystyti šiuose kraštuose ir tuo pačiu didinti pasiūlą bus ypatingai sunku.

Pirmoje vietoje – pajūrio perlas

Pirmasis sąraše turto kainomis yra ne Vilnius, o Lietuvos pajūrio perlas.

„Kurortiniuose miestuose turtą perka didmiesčių gyventojai, kurie jau įpratę prie kainų savo miestuose ir sumos jų negąsdina. Tai gerai uždirbantys žmonės, galintys sau leisti antrą būstą“, – paprastai aiškina Saulius Vagonis.

„Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas ir juokauja, kad vienintelis „sąžiningas“ miestas šiame dešimtuke yra Kretinga.

Nors tai palyginus mažas miestas, tačiau nedarbo lygis jame vienas mažiausių šalyje. O sąraše esantys kurortai tiesiog pritraukia didmiesčių gyventojų pinigus.

Vystytojai įvardina ir kitą priežastį, kodėl kurortuose miestuose kainos aukštesnės nei kai kuriuose didmiesčiuose.

„Pavyzdžiui, visoje Neringoje ir visuose jos miestuose nauja statyba ypatingai sudėtinga. Būstas statomas tiesiog ant senų pamatų, garažų. Tai reiškia, kad didelės pasiūlos ten niekada nebus“, – sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius.

Perka atvažiavusieji

Jis juokauja, kad Lietuvoje yra tik du augantys miestai – Vilnius ir Neringa: į sostinę žmonės atvažiuoja, o Neringoje registruojasi dėl galimybės nemokamai įvažiuoti į kurortą.

M. Statulevičius sako, kad čia, kaip ir kituose kurortuose, turtas patrauklaus ir tuo, kad jį galima nuomoti ir taip gauti papildomas pajamas.

„Jei ten nutiktų taip, kaip buvo Klaipėdoje, kai prieš dešimt metų buvo patvirtintas miesto plėtros planas ir praktiškai buvo galima lengvai gauti tiek statybos leidimų, kad būtų galima pastatyti antrą miestą, kainos kristų. Tačiau šis scenarijus mažai tikėtinas. Be to, ten turtas visada bus likvidus ir žmonės laimės iš turto vertės prieaugio“, – aiškina M. Statulevičius.

Jis pastebi, kad, pavyzdžiui, Druskininkuose įsigyti būstą labai sudėtinga, nes pasiūlos praktiškai nėra.

Kalbant apie didmiesčius, Kaunas vejasi Vilnių, nes kuriamos darbo vietos ir jos tuo pačiu skatina vidinę migraciją.

„Nors kurortuose kainos aukštos, tačiau apyvarta nėra didelė. Be to, ten specifinė rinka ir į ten gali eiti tik tie, kurie supranta ir žino kaip ten dirbti. Išimtis tik Nida, kur ypatingai maža pasiūla ir nuperka viską“, – specifiką aiškina S. Vagonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)