Paskutiniame rajono Tarybos posėdyje buvo nuspręsta kraštiečiams leisti įsigyti tris savivaldybei priklausančius būstus. Du iš jų – Šėtos gatvės 112-ajame name esantys bendrabučio tipo butai ir vienas – Josvainių gatvės 46-ojo namo butas.

Kainų žemumos

Šėtos gatvė, žinoma, nėra pati prestižiškiausia, tačiau minėtas namas dar tikrai toli gražu nėra pats blogiausias šios gatvės pasirinkimas. Tuo tarpu Josvainių gatvės name esančio buto kaina taipogi verčia stebėtis.

„Savivaldybės būsto pardavimą nuomininkams reglamentuoja teisės aktai, iš kurių pagrindinis – Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas. Juo vadovaujantis įvykdytos visos nustatytos pardavimo procedūros. Šiuo atveju savivaldybės Taryba leido jame nurodytiems nuomininkams pirkti savivaldybės būstus už rinkos vertę“, – komentavo Statybos ir turto skyriaus vedėja Audronė Naujalienė.

Štai 77,25 kv. m dydžio butas Josvainių g. 46-ajame name įvertintas 18,5 tūkst. eurų, 21,45 kv. m butas Šėtos g. 112-ajame name – kiek daugiau nei tūkstančiu eurų, o 42 kv. m butas tame pačiame name – 2,4 tūkst. eurų.

Tokios kainos išties stebina, juolab kad panašių butų minėtose gatvėse kainos ženkliai skiriasi. Tai kodėl gi šie butai tokie pigūs? Gal jie avarinės būklės, o gal jie kokiais kitais ypatumais pasižymi, kad turto vertintojai nustato tokias kainas? O gal turto vertintojai, vertindami savivaldybės būstus, naudoja kažkokias ypatingas metodikas?

Minėtus savivaldybės butus vertino dvi turto vertinimo įmonės.

„Buto Kėdainių m., Josvainių g. 46-21, vertę nustatė E. Sinkevičiaus įmonė, butų Kėdainių m., Šėtos g. 112-508B ir 112-510, vertę nustatė UAB „STIVVF“. Minėtuose butuose gyvena nuomininkai. Jie nėra pripažinti avariniais“, – patikino A. Naujalienė.

Su kokiais turto vertintojais dirba savivaldybė?

E. Sinkevičiaus turto vertinimo įmonėje Jonavoje dirba vos vienas darbuotojas – tas pats Egidijus Sinkevičius. Nors jis ir atliko savivaldybės socialinių būstų vertinimą, su žurnalistais kalbėti nei telefonu, nei raštu nesutiko.

Tuo tarpu Šėtos gatvės 112-ojo namo butus įvertinusi įmonė UAB „STIVVF“ (Specializuota turto ir verslo vertinimo firma) įsikūrusi Kaune.

Įmonės vadovas paneigė, kad šiemet būtų vertinęs kokius nors objektus Kėdainiuose: „O kada čia buvo vertinimas? Mes nevertinome Kėdainiuose. Ne, mes šiemet nevertinom nieko. Nevertinom mes Kėdainiuose šiemet“.

Taigi kaip įvertinti savivaldybės parduodami socialiniai butai, jei vertintojas neigia daręs jų vertinimus?

Kokia reali rinkos kaina?

„Realiai nemačius vertinamo nekilnojamojo turto tiksliai nustatyti kainos neįmanoma. Todėl galime pateikti tik preliminarias kainų ribas.

Butų Šėtos g. 112, Kėdainiuose, 1 kv. m kaina siekia 50–200 eurų, priklausomai nuo vertinamo būsto būklės, aukšto, ar yra baldai, buitinė technika ir t.t.

Preliminarios kainos Josvainių g. 46 – 300/600 eurų už 1 kv. m priklausomai nuo namo ir būsto būklės, laiptinės būklės, ar butas buvo perplanuotas, kelintas aukštas, ar yra balkonas, buitinė technika, baldai ir t.t. Svarbus faktorius – šildymo kaina. Tai tik preliminarios kainos.

Prieš parduodant ar perkant būstą žmonės turėtų įvertinti perkamą ar parduodamą būstą kreipdamiesi į NT srities specialistus. Tokiu atveju bus mažiau nesusipratimų ir mažiau neaiškumų. Jūsų nurodytais atvejais reiktų klausti tų, kurie įvertino tuos būstus, galbūt jie turi kažkokius argumentus“, – komentavo „Remax Gold“ Kėdainių biuro vadovas Raimundas Povilioni

Pigiau parduoda, brangiau perka

Pinigai, kurie yra gaunami už parduotus savivaldybės būstus, yra naudojami kitiems socialiniams būstams įsigyti. Taigi, kiek socialinių būstų galima nupirkti už šiuos beveik 22 tūkst. eurų, kurie bus gauti už parduotus tris butus?

„Lėšos, gautos pardavus savivaldybės būstą, kaupiamos atskiroje sąskaitoje ir naudojamos socialiniams būstams įsigyti. Socialiniai būstai įsigyjami rinkos verte, kuri nustatoma vadovaujantis Lietuvos Respublikos turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymu, atsižvelgiant į turto buvimo vietą, pastato statybos metus, buto būklę ir eilę kitų kriterijų.

2016 m. savivaldybė iš biudžete sukauptų lėšų nupirko 7 butus.

2017 m. vykdydama ES ir savivaldybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą, šiuo metu yra įsigijusi dar 23 butus.

Visi įsigyti butai nuomojami minėto įstatymo nustatyta tvarka teisę į paramą būstui išsinuomoti turintiems asmenims ir šeimoms.

ES lėšomis dalinai finansuojamo projekto vertė – 985 608,23 Eur, šiuo metu nupirkta už 487 500 Eur, savivaldybės biudžeto lėšų būstams įsigyti panaudota 156 800 Eur“, – komentavo A. Naujalienė.

Taigi 487 500 padaliname iš 23 būstų ir gauname vidutinę vieno būsto kainą – 21 tūkst. eurų. Kaina kaip kaina, bet visgi ne tūkstantis, ir ne du...