Dalinę apdailą lydi ilgi ir brangūs darbų procesai

Jaunos šeimos ar poros, apžvelgusios savo naujojo būsto kainą, lokaciją, pasirinkusios tinkamą būsto aukštą, plotą bei kitus pirminius klausimus, neretai sustoja ties apdailos tipo pasirinkimu. Dalinė apdaila gali atrodyti kaip tinkamas variantas tiems, kurie nesibaido didelių sumų ar nori būsto įrengimo darbais užsiimti patys. NT ekspertas Remigijus Pleteras sako, kad toks sprendimas neretai priverčia naujakurius ne tik išleisti gerokai daugiau pinigų nei buvo planuota, bet ir neretai nutolinti įsikėlimą į naujus namus.

„Kadangi į dalinę būsto apdailą dažnai įeina tik sienos, lubos, langai ir pagrindinės durys, įsigijus visiškai tuščią erdvę, žmonėms tenka apsišarvuoti kantrybe ir pasiruošti net iki metų ar kelių galintiems trukti naujojo būsto įrengimo procesams“, – pranešime spaudai sako NT bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas R. Pleteras.

Remontas

Jis pastebi, kad naujakuriai, galvojantys apie dalinę būsto apdailą, dažnai nebūna susipažinę su jų dar laukiančiais darbais ir juos lydinčiais kaštais. Anot NT eksperto, žmogui neretai būna sunku susigaudyti, kiek reikės atseikėti, kol bus pasiekta pilna dalinė, o tik vėliau – pilna apdaila. Pavyzdžiui, prašant paskolos būstui iš banko, vertinamas visas įsigyjamas turtas, todėl suteikiama tik viena paskola. Tam, kad dalinė apdaila virstų pilna – tenka skolintis papildomai.

„Patiems įrenginėjant būstą, būtina pasirūpinti ne tik medžiagomis, įvairias prietaisais, bet ir specialistų samdymu bei prisitaikymu prie jų darbo grafikų, kas gerokai pailgina visus procesus, ypač karantino metu. Taip pat, augantys darbo jėgos ir statybinių medžiagų kaštai dar labiau apsunkina biudžeto planavimą – juk reikia pertvarų, tinko, elektros instaliacijų, įvadų ir daugybės kitų būtinų elementų“, – vardija R. Pleteras.

Į ką verta atkreipti dėmesį?

Pašnekovas tikina, kad galimybė įsigyti būstą su vystytojo jau atlikta pilna apdaila leidžia įsikurti naujuose namuose iš karto, išvengiant daugybės skirtingų sutarčių, darbuotojų samdymo, individualių statybinių elementų įsigijimo, taip pat kai kuriais atvejais tai gali būti sumanus būdas sutaupyti. Statytojas vienu metu rūpinasi daugybės butų įrengimu, todėl apdailos medžiagos užsakomos tiesiogiai iš gamyklų, o darbo jėga samdoma masiškai, kas leidžia sutaupyti kaštus.

Remontas namuose

„Visa tai padeda būstą įsigijusiems žmonėms sutaupyti, mat optimizuoti kaštai leidžia pirkėjui pasiūlyti tokią kainą, už kurią būsto jis įrengti negalės, jei norės įrenginėjimo procesais užsiimti pats ir samdyti darbo jėgą. Be to, būsto sutartis paskolos įsigijimui sudaroma su 2–3 proc. banko marža tačiau jei asmuo apdailai skolinasi – neretai tenka imti 10–15 proc. siekiantį vartojimo kreditą, o tai sudaro nemenką skirtumą kainų atžvilgiu“, – paaiškina R. Pleteras.

Jis taip pat priduria, jog statytojai, siūlantys būstus su pilna apdaila, pirkėjams visuomet leidžia pasirinkti iš kelių ar daugiau įrengimo variantų, įskaitant bazinį ir prabangesnį. Tokiu atveju, naujakuriams paprasta išsirinkti būstą, atitinkantį jų lūkesčius, planus ir koncentruotis ties kitomis įkurtuvių detalėmis. Negana to, NT plėtotojai pasirūpina statybos, įrengimo darbų bei naudojamų medžiagų kokybe bei suteikia tam garantiją.

NT ekspertas priduria, kad nuosavo būsto įsigijimas yra didelis ir svarbus žingsnis poros ar šeimos gyvenime, todėl nederėtų daryti neapgalvotų sprendimų. Prieš įsigyjant būstą, verta pasidomėti rinkos kainomis, palyginti skirtingus variantus, susikurti trokštamų namų vaizdą bei pagalvoti apie biudžetą. Svarbu, kad būsimus namus statantys ir įrengiantys specialistai keltų pasitikėjimą ir vadovautųsi bendrai išsikeltais tikslais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)