Turto bankas teigia, kad Panevėžio mieste ir rajone nėra daug parduodamų objektų: jų kur kas daugiau – Šiaulių ir Pasvalio rajonuose. Panevėžio mieste ir rajone per 2022 metus Turto bankas pardavė 14 objektų, už 0,5 mln. eurų.

Kitų metų pradžioje aukcionai

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Petrauskė naujienų portalui JP paaiškino, kad per šiuos metus buvo parduota 15 NT objektų.

„Pats brangiausias pardavimas – 98 tūkst. eurų. Tai administracinis pastatas Venslaviškio g. 6, kuriame ateityje planuoja įskurti Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialas. Kitų metų pradžioje, sausio 12-16 dienomis planuojama skelbti NT aukcionus ir pateikti pardavimui du butus Nemuno, Staniūnų gatvėse ir stoginę su žemės sklypų Statybininkų gatvėje. NT pardavimai vyksta tik e-varžytynėse, jei nepavyksta parduoti, mažinama NT kaina ir skelbiamas naujas aukcionas. Beje, neturime objektų, kurių nepavyksta parduoti kelerius metus“, – teigė J. Petrauskė.

NT parduotas, bet aktai nepasirašyti

Pasak Miesto infrastuktūros skyriaus vyriausiosios specialistės, yra dar du pardavimai didelėmis sumomis.

„Dar yra du pardavimai tikrai didelėmis sumomis – Vasario 16-osios g. 6-4 ir 8-3 – už 157 tūkst. eurų ir pastatai J. Janonio g. 8 ir 10 – už 360 tūkst. eurų. Tačiau dar negaliu konstatuoti, jog jie jau parduoti, nes sutartys bus pasirašytos tik paskutinėmis šių metų dienomis. Bet tik po visiško atsiskaitymo pasirašomi priėmimo-perdavimo aktai. Todėl dar negalima teigti, kad šie objektai jau parduoti“, – paaiškino J. Petrauskė.

Panevėžyje parduodami objektai

Pardavimui pateiks 10 objektų

Panevėžio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Aldona Čiegytė teigė, kad 2023 metų pradžioje Savivaldybė pateiks pardavimui dešimt NT objektų.

„Rajono savivaldybės tinklalapyje yra paskelbti visų 10 NT objektų pardavimo programos. Šiais metais brangiausiai parduotas NT objektas – Berčiūnų mokykla. Pastatas parduotas už 300 tūkst. eurų. Suma už parduotą žemės sklypą atitenka Valstybei, bet pusė sumos atiduodama Savivaldybei. Sudėtingiausia parduoti nepaklausius NT objektus. Tai daugiausiai apleisti, neprižiūrėti arba labai nuo pagrindinių kelių nutolę objektai. Turime NT objektų, kurių negalime parduoti ne vienerius metus, o vieną pastatą pavyko parduoti paskelbus 15 aukcioną“, – pasakojo A. Čiegytė.

Nepardavus – krenta kainos

Pasak rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos, nebe pirmą kartą – trečią – parduodamas mokyklos pastatas Jotainiuose.

„Yra ir kitų objektų, kurie įtraukti į pardavimo sąrašą, bet jie neperkami. Viskas priklauso nuo objekto būklės, nuo to, kur jis yra. Nepardavus NT objektų, turime teisę mažinti kainas iki 30 proc. Tačiau reikia įvertinti aukciono istoriją, bendrą objekto kainą. Tik įvertinus visas aplinkybes nusprendžiame, ar verta mažinti kainą, ar palikti galioti pirminę kainą“, – aiškino A. Čiegytė apie NT objektų pardavimų sunkumus ir kainų mažinimą.

Panevėžyje parduodami objektai

Brangiausiai parduota stovykla

Turto banko Pardavimų departamento direktorė Guoda Gurauskaitė teigė, kad Panevėžio mieste ir rajone Turto Banko parduodamo NT nėra labai daug.

„Daugiau pardavimų vyko Šiaulių ir Pasvalio kraštuose. Ten šiais metais buvo parduota 170 objektų. Panevėžio mieste ir rajone per 2022 metus pardavėme 14 objektų už 0,5 mln. eurų. Pats brangiausias objektas buvusi Trimito stovyklavietė Panevėžio rajone parduota už 280 tūkst. eurų, Linkės viensėdyje, buvusi miškų urėdų poilsinė – gyvenamas namas – už 62 tūkst. eurų. Beje, populiariausi NT gyvenamosios paskirties butai ir namai, garažai bei sandėliai“, – teigė G. Gurauskaitė.

Panevėžyje parduodami objektai

Rajone parduos dvi buvusias mokyklas

Pardavimų departamento direktorė pristatė, kokie NT objektai bus parduodami kitąmet.

„Kitų metų pradžioje aukcionuose bus siūlomos net 4 administracinės patalpos Janonio g. ir Anykščių g. esančiuose pastatuose.Taip pat tikimės parengti pardavimui Panevėžio centre Smetonos gatvėje esantį garažų kompleksą su žemės sklypu. Panevėžio rajone pardavimui ruošiame buvusius du mokyklos kompleksus: vienas Katinų kaime, kitas Skaisgirių bei fermos statinius su žeme Juodo kaime. Beje, Panevėžio mieste turime įrengtus 5 butus, kur įsikūrusios ukrainiečių šeimos. Pasibaigus karui, šiuos butus ketiname parduoti“, – aiškino G. Gurauskaitė.

Panevėžyje parduodami objektai

Lietuvoje pardavimai skaidrūs

Pasak G. Gurauskaitės, kuomet skelbiami aukcionai Panevėžio rajone ir mieste jie sulaukę didelio susidomėjimo.

„Objektai parduodami greitai, nes NT objektų pasiūla šiame regione nėra tokia didelė. Jei turtas nereikalingas valstybės įstaigų funkcijoms vykdyti, jis parduodamas. Prieš parduodant turtą, atliekamas nepriklausomas turto vertinimas ir nustatoma pradinė pardavimo kaina. Tam tikrais atvejais, siekiant gauti didesnes pajamas, gali būti vykdomi papildomi veiksmai. Lėšos gautos už parduotus objektus pervedamos į valstybės biudžetą arba nukreipiamos pastatų atnaujinimo projektams“, – pasakojo Turto banko Pardavimų departamento vadovė ir pasidžiaugė, kad Lietuva – viena iš nedaugelio šalių, kuriose valstybės, savivaldybių ir valstybės įmonių turtas parduodamas skaidriu būdu, o kitos šalys domisi tokiu pardavimu.

Panevėžyje parduodami objektai

Verslininkai pirkti neskuba

„Ober-Haus“ Panevėžio biuro vadovas Romualdas Paulauskas aiškino, kad kiekvieno pastato pardavimas – skirtingas.

„Sudėtingai parduodami pastatai, kurie sunkiai rekonstruojamai, parduodami su nuomininkais, senos statybos. Kiekviena pardavimo situacija skiriasi. Pavyzdžiui, Centrinio pašto pastatą Panevėžyje parduoti sudėtinga, nes jo rekonstrukcijai ir pritaikymui reikia nemažai lėšų. Dar yra Respublikos gatvėje parduodamas Lietuvos draudimo pastatas. Pardavimo skelbimas atnaujintas lapkričio 6 dieną. Verslas nenori pirkti tokių pastatų, kurie neatsipirks, kurių rekonstrukcija brangi“, – aiškino NT brokeris.

Panevėžyje parduodami objektai

Sudėtinga rekonstrukcija

Pasak „Ober-Haus“ Panevėžio biuro vadovo, Turto bankui bus sudėtinga parduoti atskirus kabinetus Anykščių gatvės administraciniame pastate.

„Pastate parduodami atskiri kabinetai. Pastatas didelis, 4 aukštų, daug savininkų. Pardavus atskirus kabinetus, bus sudėtinga rekonstrukcija. Tam įtakos turi bendro naudojimo patalpos, centralizuotas šildymas. Tokiu atveju geriau kabinetą tame pastate išsinuomoti. Žinoma, yra jau nupirktų pastatų ir juose įrenginėjami loftai“, – svarstė R. Paulauskas ir teigė, kad šiuo metu NT pardavimai aprimę.

Panevėžyje parduodami objektai

Rinka aprimusi

„Netgi naujos statybos bustų pardavimas aprimęs ir ne tik Panevėžyje, bet ir Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Tam įtakos turi bankai, kurie didina paskolų palūkanas. Beje, nemažai pradėtų statyti pastatų, o statybos sustojo. Statybų vystytojams – sudėtingas laikotarpis. Jeigu nėra rezervacijos statyboms užbaigti, parduoti nebaigtas statybas nelengva. Šiuo metu rinka aprimusi, jeigu lygintume su pavasario arba metų pradžios laikotarpiu“, – išsakė savo poziciją pašnekovas ir sakė, kad ekonomistų prognozės linksmesnės – NT neturėtų pigti.