Planuojant statyti ar ieškant jau užbaigtų objektų vertėtų atkreipti dėmesį į bendrą projekto ir gamtos dermę, labai svarbu, kad išskirtinėse vietose esančių namų architektūriniai sprendimai papildytų gamtos grožį ir jo neužgožtų, o priešingai – padėtų atsiskleisti.

„Vienas iš svarbiausių architektui tokiu atveju tenkančių uždavinių – išanalizuoti vietą, pabūti joje ir suprasti, kad tai, ką žmogus sukuria toje vietoje, turėtų papuošti, o ne supaprastinti ar suprastinti aplinką“, – pranešime spaudai pastebi „Baltic Sotheby‘s International Realty“ ekspertė Karina Paulauskaitė.

Įsigyti tokį būstą gali toli graži ne kiekvienas: kaip atrodo brangiausi namai

Anot jos, architektūriniai sprendimai turi derėti su bendru būsto stiliumi, spalvų gama. Kitaip tariant, fasado ir vidaus spalvos, medžiagos turėtų kurti vientisą, jaukią atmosferą, nevarginti, nes į gamtoje esančias sodybas savininkai vyksta pailsėti, atsipalaiduoti – būtent tai dažnai tampa lemiama priežastimi, kodėl tokiuose interjeruose vyrauja šviesios spalvos, natūralios medžiagos.

Vienas iš tokių pavyzdžių galėtų būti šiuo metu Trakų rajone, ant Margio ežero kranto parduodama išskirtinė 2021 m. pastatyta vila, kurioje persipina klasikos akcentai ir patogaus modernumo principai. Architekto suprojektuoti aukšti arkiniai langai ir plačios stiklinės durys atsiveria į ežero pakrantę, kuri matoma pro visų kambarių ir net šalia esančios pirties langus, taip ištrinant ribą tarp interjero ir būstą supančios aplinkos. Kambariuose vyrauja šviesios spalvos, kurios neužgožia pro langus atsiveriančio vaizdo.

Įsigyti tokį būstą gali toli graži ne kiekvienas: kaip atrodo brangiausi namai

Ilgai atokiau nuo didžiųjų miestų esantys būstai buvo svarstomi tik kaip antrasis būstas, tačiau šiandien, kaip pastebi K. Paulauskaitė, pandemija pakoregavo dalį įpročių ir vis daugiau žmonių gali dirbti nuotoliu, tad ir gyvenimas gamtoje tampa dar priimtinesnė alternatyva. „Neretai šeimos renkasi dirbti 2–3 dienas iš namų, todėl toks būstas puikiai tinka ir nuotoliniam darbui, nes jau projektuojant jį įrengtas darbo kambarys. Žinome, kad gamta gali teigiamai veikti produktyvumą, be to, po pandemijos norisi erdvesnių patalpų, todėl ieškantiems būsto svarbu turėti savo kambarį, kur galėtų ramiai dirbti“, – pastebi K. Paulauskaitė.


Gamtos ir miesto dermė

Svajojantiems apie žadą atimančius gamtos kampelius savam būstui, dažnai tenka susitaikyti, kad tai – atokesnėse vietovėse esantys objektai. Vis dėlto NT ekspertė Kristina Marčiulevičienė pastebi, kad tai nėra taisyklė ir galima rasti tokių objektų, kai pavyksta suderinti gamtos pulsą ir buvimą šalia miesto.

„Atstumas iki sodybos yra vienas svarbiausių aspektų, ieškant tinkamo objekto. Kuo ji arčiau namų, tuo geriau, juk sodyba mėgautis norisi kuo dažniau, todėl svarbu, kad ji būtų greitai ir patogiai pasiekiama, jog pavyktų dažniau aplankyti ar grįžti namo vos prireikus. Svarbu atkreipti dėmesį į infrastruktūrą ir privažiavimą – dulkėti, duobėti ar siauri miško keliukai nėra pats patogiausias sprendimas. Išskirtinis atostogų būstas turėtų būti pasiekiamas bet kuriuo sportiniu automobiliu ir negalvojant apie jo plovimą kaskart po apsilankymo. Privažiavimo klausimas aktualus ir žiemą, kai daug sniego, todėl svarbu išsiaiškinti, ar keliai yra prižiūrimi, valomi ar nekils problemų pasiekti sodybą šaltuoju sezonu“, – sako K. Marčiulevičienė.

Įsigyti tokį būstą gali toli graži ne kiekvienas: kaip atrodo brangiausi namai

Taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į sklypo reljefą ir pastatų išdėstymą. Verta pirmenybę teikti sklypams, kurie nėra visiškai plyni, kur privatumą užtikrina ir pats reljefas, augantys medžiai. Taip pat verta apsvarstyti poilsio zonos padėtį ir pasirūpinti, kad ji nebūtų nukreipta į kaimynus.

Vis dėlto svarbu pastebėti, kad ypatingose vietose esančių sodybų šeimininkai jas ypač retai perleidžia į kitas rankas, todėl svajojantys apie unikalų antrąjį būstą dažnai turi jau iš anksto būti susidėlioję kriterijus, kad nepraleistų juos atitinkančio varianto, išskirtiniai objektai pasitaiko ne taip ir dažnai, kartais gali tekti ieškoti ir kelerius metus. Ekspertės sutaria, kad šioje rinkoje labai retai kada pasitaiko galimybė klientams rinktis iš kelių variantų ar lyginti parduodamus konkrečius objektus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją