Dalinė apdaila – generuoja papildomas išlaidas

Lietuvoje didžiąją dalį NT rinkos sudaro pasiūlymai įsigyti būstą su daline apdaila. Dažnai, kainos atžvilgiu, tai gali atrodyti kaip patrauklus pasiūlymas, tačiau advokatų profesinės bendrijos „Iustum“ partneris Nedas Šilaika akcentuoja, jog viskas, ką gaunate įsigijus būstą su daline apdaila, tėra sienos ir langai.

„Žinoma, kiekvieno pasirinkimas yra individualus, tačiau renkantis būstą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į vystytojo siūlomą kainą už kvadratinį metrą, bet ir į tai, kas įeina į tą kainą“, – sako NT teisėje besispecializuojantis advokatas.

Jo teigimu, įforminus pirkimo-pardavimo dokumentus, tai, ką būsite įsigiję pagal sutartį, jums ir priklausys, o visa kita, pavyzdžiui, apdailos detalės – kainuos papildomai.

N. Šilaika pažymi, kad perkant būstą su daline apdaila, statytojas atsako tik už patį statinį.

„Pastebėjus įtrūkius sienose bus galima bandyti kreiptis į vystytojus, kad šie sutvarkytų statybų broką, tačiau visais kitais atvejais jie nepadės. Menki vystytojų įsipareigojimai, pastariesiems leidžia greičiau ir ramiau parduoti būstą, žinant, kad į juos kreiptis nebus teisinio pagrindo jei atsilups sienų dažai ar išbyrės parketas“, – pažymi advokatas.

Be to, teisininko teigimu, itin daug ginčų gali kilti dėl inžinerinių sprendimų – vandentiekio, nuotekų, vėdinimo angų – perdarymo ar atitinkamų prietaisų prijungimo prie bendros namo sistemos. „Jei atsiranda tokių objektų trūkumai, sunku nustatyti, ar tai dar pardavėjo atsakomybė jo atliktos dalinės apdailos apimtyje, ar jau buto savininko, kuris vėliau pats atliko galutinę apdailą“ – sako N. Šilaika.

Įsigijus būstą su daline apdaila ir atskirai samdant darbuotojus įrengimui teisininkas pataria būtinai reikalauti garantijos suteikimo tiek darbams, tiek medžiagoms. „Sutartyje būtina numatyti darbų atlikimo terminus, taip pat aiškiai vesti dokumentaciją, kur, kaip ir kokie laidai ir vamzdžiai išvedžiojami. Tai padės išvengti darbų vėlavimo, o išlindus brokui, aiškiai nustatyti atsakomybes“, – pažymi advokatas.

Alternatyva – būstas su pilna apdaila

„Bonava Lietuva“ vadovas Remigijaus Pleteras atkreipia dėmesį, kad tarp trijų Baltijos šalių tik Lietuvoje vyrauja būstų pardavimai su daline apdaila. „Mūsų kaimynai jau kuris laikas seka skandinavų pavyzdžiu. Latvija ir Estija seniai atsisakė šio modelio, rinką užima tik tie vystytojai, kurie siūlo pilną apdailą“, – sako jis.

Pagrindiniai pilnos apdailos privalumai, vardija ekspertas, tai laiko planavimas ir galimybė sutaupyti.

„Įsigijus būstą su pilna apdaila pirkėjas viską atlikti patikti tai kompanijai, iš kurios perka būstą ir kuri suteikia garantiją tiek statiniui, tiek jo apdailai. Taip išvengiama galybės sutarčių, darbų pabrangimo, vėlavimo bei kitų darbų eigoje kylančių nesklandumų“, – sako nekilnojamo turto ekspertas R. Pleteras.

Be to, renkantis būstą su pilna apdaila ir imant paskolą iš banko, šis įvertina visą įsigyjamą turtą ir jam suteikia vieną paskolą. Kitu atveju, apdailos darbams tenka skolintis papildomai ir tai dar labiau apsunkina būsto įsigijimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)