Ateityje, išliekant panašioms tendencijoms, prielaidų didėti NT kainoms taip pat sunku įžvelgti, todėl, greičiausiai, artimiausiu metu išsilaikys stabilių kainų laikotarpis, rašoma „Inreal“ parengtoje apžvalgoje. Be to, sparčiau nei būsto kainos kylantys atlyginimai lemia, jog šiuo metu būsto įperkamumas yra vienas didžiausių per pastaruosius kelerius metus.

Pasiektos lubos

2017 metų I-ąjį pusmetį butų rinkos aktyvumas sostinėje buvo ypatingai didelis, nepaisant to, jog sandorių skaičius sumažėjo lyginant su 2016 metų atitinkamu laikotarpiu.

2016 metai Vilniaus butų rinkoje buvo rekordiniai. Gali būti, jog praėjusiais metais buvo pasiektos sostinės butų rinkos paklausos lubos, todėl išlaikyti tokį patį aktyvumo lygį yra labai sudėtinga arba iš viso neįmanoma.

Vilnius stabtelėjo

Be to, pastaruosius kelerius metus vienas pagrindinių butų paklausos katalizatorių Vilniuje buvo perkantieji butus kaip investiciją. Augant konkurencijai ir mažėjant tokios investicijos patrauklumui, dalis kapitalo gali būti nukreipiama į kitus sektorius, kas taip pat galėjo lemti sostinės butų sandorių sumažėjimą.

Pirminėje rinkoje 2017 metų I-ąjį pusmetį vystytojų pardavimai taip pat smuko 6 proc., lyginant su 2016 metų atitinkamu laikotarpiu – buvo parduota apie 1970 naujų butų. Tuo tarpu vystytojai 2017 metų I-ąjį pusmetį Vilniuje buvo gerokai aktyvesni – rinkai pasiūlė apie
2 070 butų, o tai yra apie 35 proc. daugiau nei 2016 metų I-ąjį pusmetį.

Bendras neparduotų (laisvų ir rezervuotų) naujų butų lygis sostinėje antrojo ketvirčio pabaigoje išaugo iki maždaug 4 220. Dėl augančio vystytojų aktyvumo bei sumažėjusių pardavimų, „Inreal“ skaičiuojamas naujos statybos butų likvidumo rodiklis 2017 metų I-ąjį pusmetį po truputį didėjo ir laikotarpio pabaigoje siekė apie 1,1. Augantis neparduotų butų skaičius ir aštrėjanti konkurencija tarp vystytojų nesudarė sąlygų kainų augimui, todėl 2017 metų I-ąjį pusmetį Vilniuje naujos statybos butų pasiūlos kainos visuose segmentuose buvo stabilios.

Perspektyvūs Kaunas ir Klaipėda

Kaune 2017 metų I-ąjį pusmetį butų pirkimo-pardavimo sandorių skaičiaus augimas išsikvėpė ir vos viršijo 2016 metų atitinkamo laikotarpio lygį. Kita vertus, tai nereiškia, jog Kaune yra pasiektos paklausos lubos. Šiuo metu Kaune yra aktyviai statomi nauji verslo centrai, kuriamos gerai mokamos naujos darbo vietos, todėl netolimoje ateityje tai suveiks kaip būsto rinkos katalizatorius ir labai tikėtina, jog turės teigiamą įtaką butų sandorių skaičiaus augimui.

2016 metais suaktyvėjusi Klaipėdos rinka augimą išlaikė ir 2017 metų I-ąjį pusmetį. Sudarytų sandorių skaičius stabiliai didėjo tiek butų, tiek individualių namų segmentuose, kas rodo, jog didžiausiame šalies uostamiestyje naujos statybos butų rinka atsigauna ir, tikėtina, nepraras aktyvumo ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)