„Stebime iš esmės pasikeitusią būsto pirkėjų elgseną – didžioji jų dalis dėl būsto paskolos konsultuojasi telefonu ir, nusprendę skolintis, būsto sutartį pasirašo interneto banke. Nuotoliniu būdu sutartis pasirašiusių klientų skaičius ypač išaugo šią vasarą pristačius galimybę sutartį pasirašyti naudojantis kvalifikuotu „Smart-ID“ parašu“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

Kaip pažymi banko atstovas, į būsto rinką ateina naujos kartos pirkėjas, kurio pasirinkimai yra tvarūs – jis pageidauja konsultuotis dėl būsto telefonu, paraišką dėl paskolos užpildyti internetu, paskolos sutartį taip pat pasirašyti interneto banke. Taip taupomas kuras, negaištamas laikas, veltui neeikvojamas popierius.

„Vidutinis būsto su paskola pirkėjo amžius svyruoja nuo 27 iki 31 metų, ir daugeliu atvejų šios amžiaus grupės atstovams šiuolaikinės technologijos yra natūralus pasirinkimas. Pavyzdžiui, vien rugsėjo mėnesį 9 iš 10 būsto pirkėjų paskolos sutartis pasirašė interneto banke, tai yra, fiziškai neužsukę į banko padalinį“, – sako P. Ladziato.

Banko duomenimis, vidutinė banke suteiktos būsto paskolos suma per 9 šių metų mėnesius sudarė 67 tūkst. eurų ir, palyginus su ankstesniais metais, išaugo maždaug 5 procentais. Be to, išaugusį gyventojų pajamų lygį atspindi ir jų galimybės daugiau sutaupyti pradiniam įnašui – jo suma palyginamuoju laikotarpiu išaugo 7 proc. ir šių metų rudenį siekė daugiau kaip 19 tūkst. eurų.

Pasak pašnekovo, nepaisant išaugusios vidutinės būsto paskolos sumos, būsto pirkėjų prisiimama finansinė našta nedidėja. Banko duomenys rodo, kad būsto paskolos įmokoms dengti skiriama mėnesio pajamų dalis sudaro 25 procentus. Per pastaruosius trejus metus ši dalis traukėsi ir sumažėjo 2 procentiniais punktais.

Remiantis banko duomenimis, vidutinės gyventojo pajamos atskaičius mokesčius, kai jis būstą perka vienas, sudaro 1,2 tūkst. eurų, o kai su bendraskoliu – daugiau kaip 1,9 tūkst. eurų. Palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, būsto pirkėjų vidutinės pajamos yra išaugusios apie 4 procentus.

„Dar vienas pastebimas pokytis – mažėja pirkėjų dalis, kurie būstą įsigyja su bendraskoliu. Per 9 šių metų mėnesius „Swedbank“ 62 proc. būsto paskolos sutarčių buvo pasirašyta kartu su bendraskoliu, kai prieš 2 metus ši dalis siekė 67 procentus“, − komentuoja P. Ladziato.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)