Būstą renkasi pagal lokaciją

Lietuvos sostinėje yra didžiausia būstų pasiūla ir paklausa. Tačiau ir pirkėjai šiomis dienomis turi savo reikalavimų naujiems namams sąrašą. Kas atsiduria sąrašo viršuje, priklauso nuo pirkėjų poreikio. „Delfi Būstas“ kelių naujakurių pasiteiravo, kokie buvo jų pagrindiniai reikalavimai naujam būstui. Visi apklausti vilniečiai vieningai tvirtino, kad jų pasirinkimą lėmė patogi pasirinkto NT objekto lokacija.

„Man svarbu buvo kaina ir vieta. Kai atrinkau variantus pagal kainą, liko vieta. Tuomet žiūrėjau, kad vieta, kurioje yra butas, būtų patogi susisiekimo su darboviete atžvilgiu, rinkausi naujos statybos būstą, nes norėjau būti pirmoji gyventoja savo būste“, – apie savo būsto paieškas pasakoja vilnietė Viktorija.

Būsto pirkimas

Senos statybos būstą nusipirkusi Milda prisimena, kad jos reikalavimų naujiems namams sąrašo viršuje taip pat buvo patogus susisiekimas su centrine miesto dalimi. Lemiamą sprendimą jai padėjo priimti kaina ir buto būklė.

„Rinkausi butą pagal vietą, norėjau, kad būtų arti centrinės miesto dalies. Tačiau sprendimą nulėmė kaina ir apžiūrėto buto būklė. Rinkausi senos statybos butą, nes norėjau greičiau įsikelti ir gyventi. Žinoma, po truputį pradėjome butą remontuoti, keisti baldus. Kažkas mane sužavėjo tame bute, kai į jį įžengiau“, – į būsto pirkimo akimirkas sugrįžta Milda.

5 sėkmingo NT pardavimo taisyklės

Pirkėjai turi savo norus, poreikius ir lūkesčius, todėl būsto pardavimas gali tapti tikru iššūkiu. Tačiau pardavėjai turi savo taisykles ir gudrybes, kaip parduoti būstą. NT bendrovės „RE/MAX“ vyresnysis brokeris Tadas Račkauskas sako, kad yra 5 pagrindinės taisyklės, kuriomis būtina vadovautis, norint parduoti gyvenamosios paskirties NT objektą.

Pirmiausia, anot specialisto, reikia atkreipti dėmesį į būsto paruošimą: „Patrauklus būsto atnaujinimas (atliktas minimalus kosmetinis remontas) gali būti vienas iš svarbių žingsnių, padėsiančių sudaryti vertingą pardavimo sandorį. Tačiau tarp ketinančių parduoti būstą savininkų, ši klaida daroma bene dažniausiai. Itin dažnai pardavėjai vadovaujasi šia mintimi, kad „geriau nedaryti nieko. Juk būsimasis savininkas viską pasidarys atsižvelgdamas į savo skonį” – ir ši mintis yra klaidinga.“

Pašnekovas tęsia, kad pirkėjas vadovaujasi emocijomis, tad būsto pirkimą gali paskatinti bent minimaliai atnaujintos, o ne įtrūkusios ar pabraižytos sienos.

„Žinoma, atliekant remonto darbus persistengti tikrai nereikia, tačiau svarbu pašalinti kosmetinius trūkumus, užtikrinti švarą ir tvarką“, – tikina NT brokeris.

Tadas Račkauskas

T. Račkauskas tęsia, kad labai svarbu nustatyti objektyvią parduodamo būsto kainą. Neteisingas kainos nustatymas ir dažniausiai būsto pervertinimas tampa didžiausia ir esmine klaida pardavimo procese.

„Dažniausiai tai įvyksta todėl, kad savininką-pardavėją su parduodamu būstu sieja emocinis ryšis. Dėl šios sąsajos turtas negali būti įvertinamas racionaliai. Neretai savininkas apžiūri tuo metu esančią pasiūlą ir išsirenka brangiausius skelbimus, taip lygindamas savo būstą su kitų žmonių lūkesčiais. NT specialistas žvelgia racionaliu žvilgsniu ir kainą nustato lygindamas buvusius sandorius: įvertina būsto parametrus, geografinę zoną ir tuomet apžvelgia rinkos kainą“, – aiškina brokeris.

Anot pašnekovo, kitas svarbus būsto pardavimo aspektas – skelbimo paruošimas: „Svarbu ne tik skelbimą patalpinti įvairiuose portaluose, tačiau ir tinkamai jį paruošti. Pirmiausia, labai svarbu suvokti, koks yra tikslinis jūsų būsto pirkėjas bei kokios savybės jam būdingos. Šią sąlygą įvykdžius, bus lengviau paruošti skelbimą, išryškinant tikslinės auditorijos poreikius atitinkančius būsto privalumus. Svarbu į skelbimą nedėti tokios informacijos, kuri pirkėjui nėra aktuali. Lygiai kaip ir tekstas, svarbios nuotraukos. Aukštos kokybės nuotraukos, kuriose jūsų būstas atrodys erdvus, šviesus bei estetiškai patrauklus, paskatins potencialų pirkėją apžiūrėti butą ar namą gyvai. Pasistenkite, kad kadre nesimatytų asmeninių ar perteklinių daiktų, neskoningų baldų, itin ryškių interjero detalių.“

Kitas patarimas, kuriuo dalijasi NT brokeris, yra rekomendacija nuasmeninti parduodamą NT. Anot jo, svarbu paruošti būstą taip, kad atvykęs potencialus pirkėjas apžiūros metu pamatytų savo būsimų namų viziją, o ne dabartinių šeimininkų kasdienio gyvenimo fragmentus.

Būsto pirkimas

„Todėl svarbu pasirūpinti, kad kuo mažiau bute ar name liktų šeimininkų nuotraukų, higienos reikmenų ir kitų asmeninių daiktų. Žinoma, būtina išlaikyti balansą – namų erdvė turi būti sterili, tačiau kelis jaukius menkniekius verta palikti, kad iš namų nedingtų emocija. Verta šioje vietoje paminėti ir būsto apžiūrų planavimą. Idealus atvejis būtų tuomet, jeigu atvykus klientams namai liktų tušti, o namus aprodytų brokeris“, – komentuoja T. Račkauskas.

Paskutinis patarimas, kuriuo dalijasi NT brokeris, yra teisingai komunikuoti su pirkėjais: „Ketinantiems parduoti savo būstą Vilniuje norėtume pabrėžti, kad NT prikimo/pardavimo rinka skiriasi nuo kitų miestų. Sostinėje būtų/namų fondas yra didžiausias, todėl ir konkurencija bus didžiausia. Kiekvienas pardavėjo žingsnis turi būti apgalvotas. Vienas svarbesnių dalykų – teisinga komunikacija su asmeniu, kuris jau apžiūrėjo būstą. Dažniausiai pirkėjas renkasi iš kelių jam patikusių variantų, tad būsto pardavėjo bendravimas po apžiūros gali lemti jo sprendimą. Nebijokite užduoti klausimų ir darykite tai teisingai. Klauskite, kas patiko ar nepatiko. Klauskite nuomonės dėl kainos, galbūt priimsite abiem pusėms tinkamą kompromisą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)