Šis Lietuvoje dar naujas proto negalią turinčių žmonių globos būdas į Kėdainius atkeliavo neatsitiktinai. Kėdainių socialinės globos namų personalas buvo pirmais, kuris parodė iniciatyvą steigti tokius namus bei suskubo kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) paramos.

Gyvens tarp sveikųjų

Grupinio gyvenimo namai įsikurs Dotnuvoje, Tilto gatvėje, viename iš eilinių gyvenamųjų namų.

„Gavę ministerijos finansavimą pradėjome ieškoti patalpų, kuriose galėtų įsikurti Grupinio gyvenimo namai.

Siekėme, kad jie būtų kiek toliau nuo mūsų centro Šlapaberžėje. To reikėjo, kad ligoniai pajustų gyvenimo pokyčius, visiškai atsiribotų nuo tradicinės institucinės globos. Tačiau taip pat nenorėjome, kad naujieji namai būtų pernelyg nutolę nuo centrinės būstinės – taip patogiau tvarkyti įvairius reikalus bei palaikyti kontaktus. Trumpiau tariant ieškojome optimalios vietos ir tokią radome Dotnuvoje. Paprastame gyvenamųjų namų rajone už 60 tūkst. eur buvo nupirktas namas. Dar maždaug 10 tūkst. eur iš ministerijos biudžeto buvo skirta įsikūrimui. Džiaugiamės, kad kaimynai mus gražiai ir šiltai priėmė. Suprantame, kad žmonės su proto negalia kaimynystėje yra nemenkas iššūkis tolerancijos ir žmogiškumo prasme. Todėl esame tikrai labai laimingi ir dėkingi šiems žmonėms už supratingumą“, – sako Kėdainių socialinės globos namų socialinio padalinio vadovė Danguolė Masaitienė.

Globos namai Dotnuvoje

Gyvens savarankiškiau

Grupinio gyvenimo namus Kėdainių socialinės globos namų kolektyvas kurti pradėjo šių metų vasario mėnesį, praėjus geram pusmečiui – rugsėjo 29 d. yra planuojamas šios institucijos oficialus atidarymas.

Į naujuosius Grupinio gyvenimo namus įsikels 8 proto negalią turintys žmonės, juos aptarnaus 5 darbuotojai.

Grupinio gyvenimo namų gyventojai čia atsikraustys iš Kėdainių socialinės globos namų, įsikūrusių Šlapaberžėje, kuriuose šiuo metu gyvena apie 150 įvairaus sunkumo protinę bei psichinę negalią turinčių žmonių.

„Įsikurti naujuose namuose buvo pasiūlyta visiems ligoniams galintiems gyventi šeimynos principu.

Suprantama, kad daugeliui jų buvo nedrąsu palikti savo įprastą gyvenimo vietą ir būdą. Tačiau džiaugiamės, kad atsirado drąsuolių, kurie pasiryžo išbandyti naujovę. Dotnuvoje įsikursiantys proto negalią žmonės nuo kūdikystės augo institucinės globos namuose, jų amžiaus vidurkis yra apie 40 metų ir iki šiol jiems nė karto neteko matyti įprasto šeimyninio gyvenimo. Tad jų laukia tikrai nemenki pokyčiai – jie kartu su socialiniais darbuotojais tvarkysis namuose, prižiūrės aplinką, patys sau gaminsis valgį, skalbsis drabužius bei atliks kitus įprastus kasdienius buities darbus.

Jau dabar būsimieji namų gyventojai mums padeda tvarkyti aplinką, kartu montavo naujus baldus bei padėjo kituose įkūrimo darbuose. Tačiau vis šiek tiek neramu ir mums kaip viskas eisi toliau, juk iki tol Šlapaberžėje šiems žmonės viskas būdavo patiekiama paruošta, sutvarkoma už juos, viskuo ten būdavo pasirūpinama“, – nauja pradžia džiugina, bet kartu ir neramina pašnekovę.