Turėjo tapti „miestu mieste“

NT analitikas, įmonės „Real data“ vadovas Arnoldas Antanavičius prisimena, jog Pašilaičių mikrorajono dalis, pavadinta Perkūnkiemiu, pagal pirminį planą turėjo tapti lokaliu miesto centru, kuris funkcionuotų autonomiškai ir padėtų paskirstyti gyventojų srautus mieste, spręstų automobilių spūsčių problemą. Kitaip tariant, tai turėjo būti „miestas mieste“.

„Realybėje viskas susiklostė kiek kitaip ir iš mikrorajono, kuris turėjo būti atsvara miesto centrui, turime vieną prasčiausiai vertinamų ir daugiausiai problemų turinčių mikrorajonų sostinėje. Ir visgi, paradoksalu, bet pagal naujų NT projektų bei sandorių apimtis šis mikrorajonas vis dar išlieka vienu populiariausių Vilniuje“, – kalbėjo A. Antanavičius.

Pasak jo, pirmieji naujos statybos daugiabučiai Perkūnkiemyje imti statyti dar 2005 metais. Buvo siekis sukurti rajoną, kuriame viskas modernu ir šiuolaikiška, gyvens tik jauni ir aktyvūs žmonės, šalia stovės verslo ir prekybos centrai, bus visa reikalinga infrastruktūra, o nekilnojamojo turto vertė čia tik augs. Todėl nieko nenustebino tai, kad masiškai imtus statyti butus masiškai ir pirko.

Arnoldas Antanavičius

„Pašilaičių mikrorajonas su Perkūnkiemiu priešakyje sudarė net apie 25 proc. visų naujai statomų ir pardavinėjamų butų Vilniuje 2004-2008 metais. Iš viso per šį laikotarpį Pašilaičiuose atsirado apie 4000 naujų butų ir dauguma buvo parduota, nes tik nedidelė dalis užstrigo, prasidėjus ekonominei krizei.

Tokia paklausa atitinkamai lėmė spartų kainų šuolį – 2006 metų pradžioje Pašilaičiuose vidutinė naujų butų su daline apdaila kaina siekė apie 1200 EUR/kv. m, o jau po dvejų metų – apie 1650 EUR/kv.m. Palyginimui, šiuo metu vidutinė naujų butų su daline apdaila Pašilaičiuose kaina siekia apie 1290 EUR/kv.m. Tie, kas pirko pačiame pike, praėjus dešimčiai metų, vis dar yra patyrę vidutiniškai apie 22 procentų nuostolį, kuris vargu ar kada apskritai atsistatys.

Tuo tarpu 2008 metais buvo galima pirkti būstą Šnipiškių ar Naujamiesčio mikrorajonuose, kur kai kurie naujos statybos projektai vidutiniškai kainavo 1900-2100 EUR/kv.m – panašiai tiek, už kiek naujus butus čia galima įsigyti ir šiandien. Kaip beskambėtų paradoksaliai, tačiau tuomet Šnipiškės ar Naujamiestis daug kam neatrodė tokie perspektyvūs kaip Pašilaičiai, todėl jie rinkosi būstą naujai statomame periferiniame miesto mikrorajone“, – DELFI pasakojo analitikas.

Kaip A. Antanavičius sako, galbūt Perkūnkiemis būtų buvęs visai kitoks, jei ne atėjusi globali ekonominė krizė. Jos išvakarėse, 2008-aisiais buvo atidaryti pirmieji modernūs verslo centrai, kuriuose turėjo dirbti bent keli tūkstančiai gyventojų. Buvo planuojama statyti dar ne vieną komercinį objektą, turėjo atsirasti ir darželiai bei kiti infrastruktūriniai objektai, tačiau šie planai sprogo lyg muilo burbulas.

Gyventojus sugrąžino į realybę

Anot pašnekovo, prasidėjus krizei, esamuose komerciniuose objektuose laisvų patalpų dalis mikliai pasiekė 40-60 proc., o nuomos kainos nukrito iki 6-8 eurų už kv. metrą. Todėl komercinių objektų plėtra visiškai sustojo ir sužlugdė viltis įgyvendinti planuotą Perkūnkiemio viziją. Gyventojai buvo sugrąžinti į realybę, kurioje kiemai pilni automobilių, gatvėse spūstys, o apie darželius, mokyklas, poilsio zonas ir žaliasias erdves beliko tik svajoti.

„Blogiausia, kad vienintelė pelninga NT plėtros alternatyva šiame mikrorajone liko tik ekonominės klasės daugiabučių statyba, kurios ir ėmėsi čia sklypus įsigiję NT plėtotojai. Pagal naujų butų pasiūlos ir pardavimų kiekį Pašilaičiai visame šio pakilimo cikle laikėsi TOP trejetuke. Tiesa, paskutiniu metu naujų projektų plėtra lėtėja, neparduotų butų lygis 2018 metų spalio pabaigoje buvo susitraukęs iki maždaug 370 – tai yra apie 7,5 proc. visos Vilniaus pasiūlos. Nors dar prieš metus naujų butų pasiūla Pašilaičiuose siekė apie 640 ir tai sudarė apie 13 proc. visos pasiūlos sostinėje – daugiausiai iš visų mikrorajonų“, – aiškino A. Antanavičius.

Eksperto teigimu, Perkūnkiemis yra jauniausias Vilniaus rajonas. Pensinio amžiaus žmonės sudaro vos kelis procentus visų gyventojų, o vaikų dalis siekia net apie 30 proc. Rajono populiarumą tarp jaunų žmonių lėmė pigus būstas, nes jų perkamoji galia labai ribota, o vis tiek norisi gyventi naujos statybos būste. Todėl analitiko nestebina tai, kad Perkūnkiemis vis dar yra vienas aktyviausių mikrorajonų pagal naujų daugiabučių statybą bei pardavimus, nes siūlydami pigiausią naujos statybos būstą Vilniuje, NT plėtotojai randa pirkėją, kuris arba nežino, arba užsimerkia prieš čia esančius minusus.

Tačiau kiekvienas naujas daugiabučių projektas tik dar labiau didina rajono problemas, kurios apsunkina ne tik naujakurių, bet ir senbuvių gyvenimą. Dėl visų infrastruktūros problemų būsto kainos čia jau ne vienerius metus nesikeičia, nepaisant to, kad kituose, geresniuose ir patrauklesniuose rajonuose jos buvo linkusios didėti.

„ Kartu tai leidžia projektuoti tam tikras įžvalgas į ateitį, kad vargu, ar įsigydamas būstą Pašilaičiuose, Perkūnkiemyje, pirkėjas gali tikėtis vertės prieaugio ateityje, o jei toks ir bus, tai jis bus gerokai mažesnis nei labiau perspektyviuose Vilniaus mikrorajonuose.

Pašilaičiai yra antroje vietoje Vilniuje pagal vaikų eiles į darželius ir vienas labiausiai moksleivių apkrautų mikrorajonų. Gera žinia yra ta, kad miestas linkęs spręsti šias problemas – statomi darželių priestatai, numatytas 950 vietų Gabijos gimnazijos priestatas, planuose yra valstybinio darželio bei pradinės mokyklos statybos. Tačiau praeis ne vieneri metai, kol šie objektai bus pastatyti, o iki tol mikrorajono problemos dar labiau aštrės. Tikėtina, kad miesto pastangos tik iš dalies išspręs darželių ir mokyklų trūkumo problemą, tad ilgalaikėje perspektyvoje gyvenimo kokybė šiame mikrorajone vargu ar iš esmės pagerės“, – apie rajono perspektyvas kalbėjo A. Antanavičius.

Koją pakišo detalusis planas

Perkūnkiemyje vystomi projektai šiuo metu yra vieni pigiausių Vilniuje. Tarp pačių pigiausių pakliūna „Leičių kiemas“, kuriame vidutinė kvadratinio metro kaina siekia 1154 eurus. Vidutinis butų plotas šiame projekte yra 60 kv. metrų, tokio buto kaina yra maždaug 69 240 eurų.

Į pigiausių naujų būstų projektų sąrašą įtraukti ir „Eitminų namai“, kur kvadratinis metras vidutiniškai kainuoja 1198 eurų, o butų plotas yra apie 48 kv. metrai. Taip išeina, kad butas šiame projekte kainuoja maždaug 57 500 eurų.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis sako, jog Perkūnkiemis buvo pirmas rajonas, pastatytas naujoje vietoje, pirmojo nekilnojamojo turto bumo laiku. Jo didžiausia nesekmė buvo pernelyg didelius lūkesčius sukėlęs detalusis planas.

„Nereikėtų jo stigmatizuoti. Aš sutikau daug žmonių, kurie ten gyvena ir džiaugiasi, kadangi daug teko su bendruomene šnekėti ieškant sprendimų. Ten tiesiog reikia papildomų savivaldybės investicijų, sutvarkyt infrastruktūrą ir labai gerai, kad ten yra jaunų, aktyvių žmonių bendruomenė. Po diskusijų su ja pradėta imti žemę visuomenės poreikiams, numatyta, kur atsiras darželiai, kur atsiras skverai. Savivaldybės taryba šioje vietoje nuėjo išskirtiniu keliu, nes pradėjo žemės paėmimą visuomenės poreikiams“, – kalbėjo M. Pakalnis.

Pasak jo, pagrindinė rajono problema buvo ta, kad savivaldybei neliko teritorijų nei želdynams, nei mokykloms, nei darželiams. Miestas, būdamas prastoje finansinėje padėtyje, neturėjo resursų supirkti žemės tuometinio NT pakilimo kainomis.

Kaip DELFI jau yra sakęs Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius, jis nebūtų labai kritiškas Perkūnkiemio atžvilgiu. Anot jo, tai yra miesto vartai, šiaurinis įvažiavimas į miestą, todėl potencialo turėti kokybišką būstą ir kokybiškas veiklos erdves visgi yra.

„Aišku, jis turi problemų, faktas, kad planuojant kvartalą, buvo padaryta klaidų. Tačiau savivaldybė, matyt, per tam tikrą laiką galėtų atsikovoti tas pozicijas, pvz., dėl žaliųjų erdvių – reikėtų arba ieškoti teritorijų aplink, arba tartis su vystytojais, kurie dar turi ten neišvystytų sklypų. Galbūt jie galėtų ir norėtų pasiūlyti bendruomenei naudingas erdves, o ne vien skirti jas statyboms“, – sako specialistas.

Pagaliau nustojo kaltinti gyventojus

Perkūnkiemio gyventojai teigia, jog visi atliekami veiksmai šiuo metu, politikų pagalba, savivaldybės bendradarbiavimas ir pradėti vydyti darbai teikia vilties, kad Perkūnkiemis po keleto metų taps patraukliu ir patogesniu gyventi šeimoms su vaikais, t.y. bus įrengtas darželis, mokykla, žaliosios ir sporto zonos laisvalaikiui leisti.

„Džiaugiamės, kad pagaliau buvo pripažintos padarytos klaidos ir nustota kaltinti gyventojus, kad „žinojo, ką perka“. Keistai atrodęs teiginys, suponavęs mintį, kad savivaldybė nežinojo, ką leidžia, vystytojai nežinojo, ką stato, o gyventojas turėjo būti kompetetingesnis už abi institucijas.

Džiaugiamės savivaldybės sprendimu paimti visuomenės reikmėms keletą sklypų ir įrengti socialinę infrastruktūrą, mero pažadu surasti būdą sutartų sprendimų tvarumui užtikrinti: infrastruktūros mokestis už Perkūnkiemyje vystomus objektus galėtų būti pakeistas į realiai įgyvendintą socialinę infrastruktūrą Perkūnkiemyje. Tikimės, kad tie darbai nebus nukelti. Tačiau vis dar yra likę keblių, spręstinų planavimo dalykų – šiai dienai galiojantis detalus planas prasilenkia su tikrove, t.y. neatitinka jokių keliamų reikalavimų pagal užstatymo tankumą, intensyvumą gyventojų gerovei, saugumui ir kitoms socialinėms garantijoms užtikrinti. Stengiamės išvengti tolimesnių socialinių problemų ir skatiname savivaldybę kuo skubiau taisyti padarytas planavimo klaidas“, – rašoma Perkūnkiemio iniciatyvinės grupės atsiųstame komentare.

Gyventojai taip pat rašo, jog atidžiai stebi šiuo metu vykstančias statybas, atidžiai nagrinėja ir viešina visus matomus pažeidimus. Jiems taip pat labai malonu, jog sąmoningi vystytojai atsižvelgia ir į bendruomenės poreikius. O ir pati bendruomenė tapo aktyvesne, sąmoningesne, vis dažniau laimi balsai, kalbantys apie visų atsakomybę dėl aplinkos ir bendro būvio.

Iniciatyvinė grupė taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog parkavimo problema po truputį sprendžiama – turint ar nuomojant vietą automobiliui, problemų nekyla, be to, neseniai įrengta ir didesnė mokama parkavimo aikštelė. Dėl šalia esančio aplinkkelio labai patogus susisiekimas su kitais miesto rajonais. Kadangi rajonas jau seniai vystomas, pėsčiomis galima pasiekti didelius prekybos ir paslaugų centrus, kuriuose galima rasti beveik visas reikalingas paslaugas nuo pašto, vaikų žaidimų kambarių iki tokių, kaip sporto klubai su baseinais ar be jų, gyvūnėlių parduotuvės ir kt.

„Netrukus prie pat Perkūnkiemio bus atidarytas ir milžiniškas statybinių medžiagų ir namų apyvokos prekių prekybos centras. Sulaukę planuojamų darželių, mokyklos, keleto skverų ir sporto aikštynų, turėsime kvartalą tokį, koks ir buvo žadėtas, prasidėjus savivaldybės ir vystytojų bendradarbiavimui 2005 metais“, – užtikrino gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (438)