Viena sunkiausių žiemų paveiks būsto nuomos rinką

Artėjantis šildymo sezonas ir nekokios lietuvių nuotaikos dėl ekonominės situacijos Lietuvoje gali lemti pokyčius būsto nuomos rinkoje. Bendrovės „Numai“ duomenimis, rugpjūtį Vilniuje vidutinis išnuomoto buto plotas buvo 49 kv. m, kaina siekė 630 eurų ir, lyginant su liepa, padidėjo 5 proc. Tuo metu Kaune vidutinis išnuomoto būsto plotas siekė 45 kv. m, o kaina 450 eurų arba 2 proc. brangiau nei liepą. Tuo tarpu vidutinė nuomojamo buto kaina Vilniuje šiuo metu siekia 750, Kaune – 500 eurų. Tačiau bendrovės vadovas, nuomos rinkos ekspertas Aurimas Čiagus pranešime sako esąs tikras, kad jau dabar būsto nuomos segmente prasideda pokyčiai – situacija turi stabilizuotis.

„Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pabrėžia, kad butų nuomos kainos turės būti koreguojamos. Jo teigimu, būsto nuomos segmentas kasmet reaguoja į sezoniškumą – artėjant rudeniui butai nuomai ima brangti, tačiau įsibėgėjus mokslo metams nuomotojai yra priversti kainas nuleisti, nes sumažėja butų nuomai paklausa. Ir nors šie metai yra kitokie – didmiesčiuose nemažą nuomininkų dalį sudaro ukrainiečiai, baltarusiai, vis dėlto artėja viena sunkiausių žiemų istorijoje, kuri paveiks ir būsto nuomos segmentą.

„Kiekvienais metais maždaug nuo lapkričio antros pusės nuomos kainos ima mažėti, paprastai iki 10 proc., o šiemet dar turime ir lūkesčių dėl ekonominės situacijos prastėjimą, dideles šildymo sąskaitas, tad kainų korekcijos gali būti ir didesnės – iki 20 proc.”, – svarsto M. Čiulada.

Marius Čiulada

Pašnekovas sako, kad šiemet nuomos rinkoje ir vėl gali atgyti susitarimai dėl nuomos kainos mažinimo šildymo sezonu, ypač senos statybos segmente.

„Krizės metu gali būti įvairių susitarimų. Anksčiau yra buvę susitarimų, kad savininkas kompensuoja dalį šildymo išlaidų sumažindamas šildymo sezono metu nuomos kainą. Kitaip tariant, žiemos metu brangią naštą dalinasi su nuomininkais. Kai rinka tapo nuomotojo, apie jokius kompromisus žiemos metu kalbų nebuvo, o ir tos šildymo kainos nebuvo tokios baisios. Pavyzdžiui, nuomos kainos kilo, bet komunalinių paslaugų – ne, todėl nuomininkas sutikdavo mokėti už nuomą daugiau. Bet šiemet gali būti taip, kad šildymo kaina kur nors Senamiestyje ar Naujamiestyje sudarys 40 proc. ar daugiau bendro nuomos ir komunalinių paslaugų krepšelio“, – aiškina NT ekspertas.

M. Čiulados teigimu, šiandien būsto nuomai ieškantys gyventojai pirmiausia domisi šildymo išlaidomis. Kitas klausimas – elektros kaina.

„Pastebime, kad žmonės labai domisi šildymo kainomis, vėl ėmė klausti, taip pat jų dėmesį patraukė elektros kaina, įkainiai butui“, – pabrėžia pašnekovas.

Nuomininkai susigrąžins situacijos kontrolę?

Šiek tiek ilgiau būsto nuomos rinkoje dalyvaujantys gyventojai gali prisiminti laikus, kai butai buvo nuomojami tik už komunalinius mokesčius – nuomos mokėti nereikėjo, savininkai prašė tik padengti komunalinių paslaugų išlaidas. Tokia praktika gana dažna buvo regionuose. Paklaustas, ar šią žiemą galime išgirsti apie tokius susitarimus, M. Čiulada sako, kad nieko nėra neįmanomo, tačiau, kad taip nutiktų, reiktų viso sąrašo būsto nuomos rinkai nepalankių veiksnių.

„Reiktų labai didelės krizės, kad butai būtų nuomojami tik už komunalinius mokesčius. Staiga dingsta visi užsieniečiai, lietuviai praranda darbus ir pan., bet ar tai realu – kažin“, – sako NT ekspertas.

Tačiau NT analitikas Arnoldas Antanavičius laidoje „Delfi rytas“ tokio scenarijaus neatmetė. Jo teigimu, mažesniuose miesteliuose, regionuose, kuriuose nuomos rinka yra labai maža, tokie laikai gali ateiti. Didmiesčiuose, jo teigimu, situacija visai kita, čia nuomos rinka ir toliau bus aktyvi, tačiau nuomotojai turi susitaikyti, kad nuomos kainą reikės sumažinti.


„Nereikia laukti ir šildymo sezono, jau dabar galime matyti nedideles nuomos kainų korekcijas į mažesnę pusę. Po to įvykusio šoko pavasarį, kada laisvi butai tiesiog ištirpo, dabar turime priešingą tendenciją. Šiuo metu didmiesčiuose išsirinkti butą nuomai jau galima praktiškai iš tiek pat, kiek jų buvo per 2020 metų pirmąjį karantiną, kada žmonės išvažiavo į regionus, pas tėvus ar pan. Tai pasiūlos šuolis yra, manau, kad butų nuomai pasiūla toliau augs. Ir tai jau yra spaudimas nuomotojams, kad kainos, kurios tikrai kilo iki neadekvataus lygio, jau turi grįžti į normalų lygį. Žinoma, ir žiema bei šildymas tam išaugusiam pasiūlos kiekiui taip pat darys spaudimą, savininkai nenorės tų butų laikyti tuščių, jie ieškos būdų, kaip išnuomoti, o geriausias būdas – mažinti nuomos kainą“, – įsitikinęs NT analitikas.

Arnoldas Antanavičius

Kainos jau tapo per aukštos

Būsto nuomos kainų pokyčiais tiki ir „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas. Jis aiškina, kad butų savininkus ėmus kelti nuomos kainas, dalis nuomininkų su tuo susitaikė, nes nenorėjo keisti gyvenimo būdo – grįžti pas tėvus ar ieškoti, su kuo nuomotis būstą, jei dabar gyvena vieni. Kita dalis nuomininkų vis tik nusprendė nesutikti su pakelta nuomos kaina.

„Tie žmonės, kuriems netinka pakelta nuomos kaina, gali kooperuotis – keliese nuomotis butą ar pan., gali grįžti gyventi su tėvais. Ir tokiu būdu laisvų butų nuomai skaičius paaugo, bet vėlgi, galbūt laikinai, nes jeigu kainos nuomos rinkoje pamažės, tie, kuriems dabartinės kainos buvo per didelės, į nuomos rinką vėl gali sugrįžti“, – pabrėžia pašnekovas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Būtent dėl tos dalies nuomininkų, kuriems nuomos kainos tapo per aukštos, situacija nuomos rinkoje turėtų pasikeisti. Be to, augančios komunalinių paslaugų sąskaitos taip pat gali priversti nuomininkus spausti savininkus leisti nuomos kainas.

„Nuomos kainos sumažėti gali, galbūt ne tiek, kiek išaugo, bet viskas priklauso nuo to, kokia bus žmonių reakcija į kainų padidėjimą. Jeigu kainos šiandien yra per aukštos, jos mažės tol, kol didžiajai nuomininkų daliai jos vėl taps priimtinomis“, – pabrėžia T. S. Kvainickas.

Tiesa, jeigu Vyriausybė sutars dėl įrankių, žiemą mažinančių finansinę naštą gyventojams, nuomos kainų korekcijos galėtų būti ir mažesnės. Kita vertus, lietuvių nuotaikos dėl ekonominės situacijos išlieka niūresnės nei buvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją