Vis dėlto, norintiems naujos statybos buto, gali tekti šiek tiek nusivilti. Didelė dalis skelbimų portale parduodamų butų yra itin senos, sovietinės statybos, kurių šildymo kaina nemaža, o remontas kartais beveik neišvengiamai reikalingas.

Skelbimų portale alio.lt vienas iš populiariausių pasiūlymų – 70 kv. metrų, 3 kambarių butas už 48 tūkst. eurų. R. Jankausko gatvėje esantis daugiabutis pastatytas 1973 metais, įrengtas centrinis šildymas. Skelbime nurodyta, kad pasiūlymas idealiai tinka tiems, kurie nori investuoti ir gauti garantuotą gražą.

Dar vienas iš variantų – dviejų kambarių butas už 62 500 eurų V. Druskio gatvėje. Butas vidutinio dydžio, užima beveik 50 kv. metrų. Parduodamas be baldų, tačiau akivaizdu, kad šeimininkai pasistengė ir padarė remontą – nors daugiabutis taip pat statytas 1973 metais, tačiau aptrupėjusių dažų ir atsiklijavusių tapetų nematyti. Skelbime nurodyta, kad bute nauji šeimininkai ras visą virtuvės kompleksą, šaldytuvą bei skalbimo mašiną.

Šiek tiek naujesnės statybos – 1985 metų – kainuoja, palyginus, irgi nedaug. 56 tūkst. eurų už trijų kambarių butą, užimantį beveik 64 kv. metrus. Kaip privalumai nurodomi, jog butas yra ne kampinis, patogus išplanavimas, sutvarkytas namo stogas, puiki vieta mieste su geru susisiekimu. Reikėtų tik pasidaryti remontą. Butas yra L. Asanavičiūtės gatvėje, netoliese yra parkas, mokykla, vaikų darželis.

Panašių pasiūlymų Karoliniškėse galima rasti nemažai. Vieno kambario butą nesunkiai galima rasti ir už 40 tūkst. eurų, o pasirinkimas nėra toks jau kuklus – galima surasti ir tikrai dailiai įrengtą butą, reikalaujantį minimalaus remonto. Nors dominuoja senesnės statybos butai, yra keletas ir naujai statytų butų, tik jau už gerokai didesnę kainą – kai kur ji siekia net gerokai virš 100 tūkst. eurų.

Naujos statybos butų nedaug

NT bendrovės „Capital Team“ brokeris Mantas Mikočiūnas, remdamasis portalo www.kurgyvenu.lt ir „Vilniaus energijos“ pateikiama informacija, teigia, kad šiame rajone esminė problema ir yra senos statybos blokiniai daugiabučiai, kurie toli gražu negali pasigirti savo kokybe. Pasak pašnekovo, šildymo išlaidos čia yra vienos didžiausių mieste, o infrastruktūra nepritaikyta šiuolaikinių žmonių gyvenimo būdui.

Mantas Mikočiūnas

„Karoliniškės, aštuntajame dešimtmetyje masiškai pastatytas miegamasis rajonas. Po nepriklausomybės atgavimo, rajono gatvės buvo pervadintos Sausio 13-osios žuvusiųjų atminimui, rajone vyrauja blokinė statyba, jų kokybė nėra pati geriausia. Energetinis efektyvumas bei garso klasė yra viena prasčiausių mieste, todėl šiems namams itin reikalinga renovacija. Infrastruktūra taip pat likusi tiems laikams būdingu principu, itin trūksta vietos automobilių parkavimui daugiabučių kiemuose. Nepaisant to, vakarinėje miesto dalyje esantis mikrorajonas sąlyginai netoli miesto centro, žinant kaip sparčiai plečiasi statybos į šią miesto pusę. Ypač patraukli yra Karoliniškių dalis esanti I. Šimulionio g. pusėje, nuo prestižinio mikrorajono Žvėryno skiria Karoliniškių kraštovaizdžio draustinis“, – pasakoja M. Mikočiūnas.

Anot pašnekovo, daugiausia gyventojų Karoliniškėse yra vidutinio ir vyresnio amžiaus gyventojai, tačiau netrūksta ir jaunimo, kuris, susigundęs mažomis kainomis, čia nuomojasi būstus. Jis teigia, jog vidutiniškai senos statybos buto kvadratinio metro kaina siekia 1100 – 1300 eurų, priklausomai nuo įrengimo. Tačiau galima aptikti ir naujos statybos butų pasiūlymų patraukliose vietose, kur kainos gali viršyti net 2000 eurų už kvadratinį metrą.

Jo nuomone, vietos, kur būtų galima vystyti naujus projektus, šiame rajone nėra daug. Vienintelė potenciali galimybė naujoms statyboms – išnaudoti vietą, kur Karoliniškės jungiasi su Lazdynų mikrorajonu, taip pat zona šalia vakarinio aplinkkelio.

„Renovavus senos statybos namus ir surandant sprendimus, kaip pritaikyti šiuolaikišką infrastruktūrą, Karoliniškės gali tapti vienu mėgstamiausių mikrorajonų mieste dėl savo patogios lokacijos ir gero susisiekimo“, – tikina ekspertas.

Džiugina atnaujinimo darbai

Kalbant apie plėtros planus šiame rajone, NT įmonės „Remax“ brokeris Viačeslav Mikelionis aiškina, jog praėjusiais metais Karoliniškėse buvo išduotas statybos leidimas daugiabučių gyvenamųjų namų statybai A. P. Kavoliuko g. 14. Čia suplanuota statyti tris penkiaaukščius pastatus su požemine stovėjimo aikštele. Tačiau kilo žmonių pasipiktinimas tiesiamais privažiavimo keliais, kuriais važinės sunkioji technika, kelsianti dulkes ir gadinsianti jau ir taip nekokios būklės automobilių stovėjimo vietas.

„Naują daugiabutį planuojama statyti tarp dviejų vaikų darželių-lopšelių„Raktelis“ ir „Žiburėlis“, o tėvai to nenori, nes vaikai prieš pietų miegą kvėpuotų statybų dulkėmis darželio teritorijose. Taip pat pasipiktinimai kilo dėl iškirstų medžių. Internete renkami parašai dėl statybų nutraukimo. Kol kas gyventojai gali atsikvėpti, nes Vilniaus savivaldybė kreipsis prašydama statybos leidimą panaikinti“, – sako V. Mikelionis.

Anot pašnekovo, rajono veidas po truputį keičiasi ir sparčiai atsinaujina. Praėjusiais metais Karoliniškėse išklota daug naujų šaligatvių, kuriais vaikšto daugiausia gyventojų, Laisvės prospekte nutiestas naujas, 5 kilometrų ilgio dviračių takas. Atnaujinamos ir įrenginėjamos vaikų žaidimų aikštelės – šiuo metu jau veikianti teritorijoje prie Sausio 13-osios gatvės.

„Karoliniškėse ir toliau bus tęsiama gyvenamosios aplinkos gerinimo programa, dar daugiau dėmesio skiriama seniūnijos kiemams ir namų kvartalams. Šį pavasarį baigta Laisvės prospekto požeminė perėja. Tie atnaujinimai ir žavi naujakurius. Taip pat teigiamas dalykas yra tai, kad išvažiavimas į vakarinį aplinkelį patogus, šalia Karoliniškių draustinis, Pasakų parkas, daug žaliujų zonų“, – rajono privalumus vardija ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)