Pasiūla padidėjo, bet problemų dar liko

Ar kainų piką jau pasiekėme ir ko laukti rudenį, laidoje „Delfi tema“ diskutavo „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas ir bendrovės „Numai“ vadovas Aurimas Čiagus. T. S. Kvainicko teigimu, šiuo metu situacija būsto nuomos rinkoje, ypač sostinėje, kuri pasižymi didžiausiu ilgalaikės nuomos segmentu, viena vertus, yra geresnė nei pavasarį: laisvų butų nuomai padaugėjo. Kita vertus, būsto nuomai paklausa ir toliau auga.

„Visų pirma, situacija yra truputį geresnė iš tos pusės, kad bent jau dalis problemų kaip ir
išsisprendė. Laikinus gyvenamosios vietos sprendimus bent jau gyventojai, bėgantys nuo karo, rado. Dabar reikia tiesiog bandyti pasigerinti situaciją, ieškoti ilgalaikių sprendimų, jeigu kažkieno sprendimai buvo trumpalaikiai. Pavasarį pasiūloje mes matėme apie pusę tūkstančio siūlomų butų, šiandien laisvų butų nuomai yra gerokai virš tūkstančio“, – skaičiuoja NT analitikas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Tačiau pašnekovas pažymi, kad dauguma būstų, papildžiusių laisvų butų nuomai rinką, yra tiesiog atsilaisvinti nuomininkų, ėmusių ieškoti kito būsto nuomai arba persikrausčiusių į savo nuosavus namus.

„Pagal nuomos sezoniškumą tie būstai, kurie buvo išnuomoti praėjusiais metais, šiandien jie atsilaisvina ir nuomotojai ieško naujų nuomininkų, jeigu senieji nuomininkai nepratęsė nuomos sutarties abiem pusėms tinkamomis sąlygomis. Bet tai, kad pasiūloje yra daugiau būsto reiškia, kad paklausoje yra nuomininkų, kurie ieško kitos gyvenamosios vietos, o dalis – persikelia į savo įsigytą būstą, bet gyventojų skaičius Vilniuje didėja, todėl tuos, kurie persikelia į savo būstą, keičia naujai į miestą atvykę žmonės“, – akcentuoja T. S. Kvainickas.

Būsto įsigijimas

NT eksperto teigimu, nuomos rinkoje atsirado ir visiškai naujų butų, tačiau nedaug. Per tokį trumpą laikotarpį fiziškai neįmanoma paruošti reikšmingo kiekio nuomai tinkamų butų.

„Tai, kas buvo parduota prieš 3-6 mėnesius, apie 20-30 proc. paleidžiama į nuomą. Tad naujų būstų atsirado, bet ir gyventojų skaičius auga. Negalima sakyti, kad pasiūloje jų padaugėjo netipiškai daug, nes NT vystymas yra ilgalaikis procesas ir nuo projekto sugalvojimo iki jo įgyvendinimo praeina ne vieneri metai“, – pažymi pašnekovas.

Daugiausiai laisvų butų sostinėje – centre

„Pasiūla iš tikrųjų išaugo daugiau nei 2 kartus per vasarą, bet reikšmingai augo ir nuomos kainos“, – laidoje „Delfi tema“ teigia bendrovės „Numai“ vadovas A. Čiagus.

Pašnekovas skaičiuoja, kad iš viso nuomos kainos paaugo panašiai tiek, kiek ir būsto pirkimo-pardavimo – apie 30 proc. Vis dėlto, vasarą, panašu, nuomos kainų augimas sulėtėjo.

„Būsto nuomos pajamingumas vasaros pradžioje pasiekė įprastą Vilniuje – 5-5,5 proc. Vasaros mėnesiais pajamingumas labai panašus, tai kainos kaip ir dar auga, tačiau augo ir turto kainos, tad pajamingumas nekito. Matome pirmuosius stabilizavimosi ženklus“, – pažymi NT ekspertas.

Aurimas Čiagus

Pašnekovo teigimu, geidžiamiausi butai nuomai šiuo metu yra visai ne sostinės centrinėje zonoje, o periferijoje. Mat, ten nuoma mažesnė ir labiau įkandama.

„Iš tiesų stebina laisvų butų kiekis centrinėje zonoje. Mes vertiname, kad centras yra Senamiestis, Naujamiestis, Žvėrynas, Užupis, Paupys ir Šnipiškės. Tai pasiūloje apie 30 proc. butų yra centrinėje zonoje ir jų kainos yra reikšmingai didesnės. Kainų vidurkis galėtų būti kokie 700 eurų. Tie butai yra apie 50 kv. m, dviejų kambarių. Miegamuosiuose rajonuose pasiūla tikrai yra mažesnė ir, matyt, dėl to, kad jie pigesni, greičiau išnuomojami“, – teigia A. Čiagus.

Taigi, NT ekspertas pabrėžia, kad nors butų nuomai skelbimuose ir yra daugiau, pasirinkimo tiems, kurie nuomai gali skirti tik ribotą biudžetą – labai mažai.

„Absoliučiais skaičiais pasiūla didelė, bet pasirinkimo prasme ne visi sau gali leisti centrinę zoną, o miegamuosiuose rajonuose tas pasirinkimas yra reikšmingai mažesnis. Kitaip tariant, jeigu aukštesnes pajamas gaunantys gyventojai turi galimybę net rinktis, kur ir ką išsinuomoti, tai
vidutines pajamas gaunantys turi problemą, nes nėra daug jiems tinkamų būstų“, – pabrėžia A. Čiagus.

Kainos liautųsi augusios su viena sąlyga

Nors jau dabar išsinuomoti būstą kai kuriems gyventojams yra praktiškai neįmanoma, atrodo, rudenį lengviau nebus. T. S. Kvainickas aiškina, kad Vilnius – augantis miestas, o tai reiškia, kad būstų nuoma ir toliau brangs.

„Kainos per vasarą augo, bet nevienodai, priklausomai nuo paties būsto nuomai vietos, dydžio, būklės. Vienais mėnesiais vieni butai brangsta greičiau, kitais – kiti. Galima sakyti, kad vienais atvejais kainos augo 30 proc., kitais – net 1,5 karto. Ar kainos dar gali augti, kalbant tik iš demografinės pusės, vietos joms augti dar yra“, – sako NT analitikas.

Visgi jis pabrėžia, kad ne visuose segmentuose nuomos kainų pokyčiai yra identiški. Kai kurie nuomotojai jau susidūrė su nuomos kainų lubomis.

„Kalbant apie nuomos kainų pokyčius pagal mikrorajonus, butų dydžius, jų amžių matome, kad kai kur nuomotojai jau susidūrė su kainų lubomis. Tai yra, turtas, kuris nuomojamas kažkuriam gyventojų segmentui, jis tampa per brangus ir štai rugpjūčio kainos jau buvo žemesnės nei liepą. Kituose segmentuose lubos dar nebuvo pasiektos ir, pavyzdžiui, rugpjūčio kainos aukštesnės nei liepos. Bet kaina visais atžvilgiais juda augimo kryptimi ir jeigu nuomotojas susidurs su tokia kaina, kurios nuomininkas nebenori mokėti, tada kainų augimui bus įjungtas stabdis“, – pažymi T. S. Kvainickas.

Jis priduria, kad nereikia ir kitų veiksnių, turinčių įtakos būsto nuomos kainoms – infliacijos, palūkanų normų pakeitimų, kurie gali paveikti gyventojų planus dėl nuosavo būsto įsigijimo, bet, pašnekovo teigimu, kol kas kainos yra linkusios ieškoti savo maksimalios ribos, o ne kristi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją