Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas Vaidotas Šumskis „Delfi TV“ laidoje „Delfi tema“ skaičiavo, kokias pajamas turi gauti žmogus, kad šiandien galėtų įsigyti būstą už 100 tūkst. eurų. Jis pabrėžė, kad kalbant apie būsto Lietuvoje įperkamumą reiktų atskirti du veiksnius, kurie jį lemia: paskolos kaina ir paties būsto kaina.

„Natūralu, kad didžiajai daliai žmonių įpirkti būstą tampa vis sunkiau. Bet reikėtų atskirti du terminus – būsto įperkamumas ir kredito prieinamumas. Tiems, kas perka su kreditu, prieinamumas nesikeis tol, kol palūkanos už būsto paskolą neperlips 5 proc. Būtent toks yra šiandien daromas vadinamasis atsparumo testas būsimo paskolos gavėjo pajamoms. Tai kol šie du skaičiai nesusilygins, tol būstas bus prieinamas panašiai, reikės turėti to paties dydžio pradinį įnašą ir būsto kreditas neturės viršyti 40 proc. gyventojo mėnesinių pajamų“, – paaiškino ekspertas.

V. Šumskio skaičiavimais, šiandien 100 tūkst. eurų vertės būstą su paskola gali įsigyti žmogus, uždirbantis 1100 eurų, jei kreditą jis ims 30 metų laikotarpiui ir neturi kitų finansinių įsipareigojimų. Visgi, šiandien NT kainos yra 20-30 proc. aukštesnės nei pernai, todėl didžiausias klausimas – ar dar yra būstų už 100 tūkst. eurų? Regionuose, netgi Kaune ar Klaipėdoje įsigyti būstą už 100 tūkst. eurų neturėtų būti sunku, o ką už tokią sumą galima įpirkti Vilniuje? Štai jums konkretūs pasiūlymai.

Ką galima įsigyti už 100 tūkst. eurų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)