NT agentūros „Reala“ vadovaujantis partneris Antanas Kišūnas sako, kad šiandien bent jau vilniečiai pirkti būstą gali, tačiau kol kas nuo sprendimo įsigyti jie susilaiko dėl kelių priežasčių.

„Situacija yra aiški. Kalbant apie Vilnių, pirkti žmonės gali, bet nežinojimas dėl palūkanų normų, planuojamo kilimo, verčia juos laukti. Vėlgi, jeigu Vilniuje pasiūla turėtų būti apie 6000 butų pirminėje rinkoje, tai šiandien jų yra apie 3000. Tai trūksta ir pasiūlos ir šios visos aplinkybės lemia, kad NT pirkimas sustojęs“, – pabrėžia pašnekovas.

NT ekspertas LNK žinioms aiškina, kad NT pirkimo-pardavimo sandoriai šiuo metu vyksta, tik jie jau buvo pradėti anksčiau: žmonės, anksčiau sudarę preliminarias sutartis, šiandien ateina jau pasirašyti notarinių.

„Be to, nėra taip, kad ir dabar žmonės nieko nepirktų. Pastebime, kad auga pasiūla antrinėje rinkoje, taip pat ir pirminėje butų krepšelis pildosi, tad žmonės jau gali pasidairyti ir lieka tik priimti sprendimą. Žmonės renkasi, galvoja, laukia, kada kainos nukris, nors pastebime, kad jos augti nustojo, tačiau ir nekrenta. Kalbant apie kainas, tai vystytojai nebeturi iš ko tų kainų leisti, nes visi šie namai, kurie dabar jau beveik pastatyti, statyti labai brangiomis medžiagos ir investicijos į naują statybą buvo didelės“, – situaciją NT rinkoje apibrėžia A. Kišūnas.

Pašnekovas priduria, kad antrinėje rinkoje kainų pardavėjai taip pat neleidžia, nes pirminėje rinkoje kainos dar pike. Išlošia tie pirkėjai, kurie randa lengvai palenkiamą pardavėją.

„Kodėl antrinėje rinkoje butai nepinga, tai dėl to, kad, pirmiausia, jie nupirkti brangiai. Antra, žmonės niekur neskuba – prašo didelės kainos, o jei nepavyksta parduoti, tuomet tikisi išnuomoti. O šiandien pirkti yra brangiau nei nuomotis, tai nuomos rinka bus aktyvi. Ir pasiūla antrinėje rinkoje gerų butų nėra tokia didelė, kai žmonės ima ieškoti, rinktis, mato, kad nelabai yra iš ko. Skelbimų portaluose butai pervertinti 10-15 proc.“, – teigia NT ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)