Nors atrodytų, kad vonios kambario įrengimas – vieni niekai, iš tikrųjų šios patalpos planavimas reikalauja ne ką mažiau kruopštumo, detalumo ir racionalumo nei kitų namų erdvių. Vonios kambaryje kaupiasi drėgmė, yra namų apliejimo riziką didinanti infrastruktūra ir prietaisai: vandentiekio vamzdžiai, skalbimo mašina. Todėl svarbu, kad ši patalpa būtų įrengta apgalvotai ir praktiškai.

Interjero dizainerė D. Sakevičė priduria, kad vonios kambarys svarbus ir dėl to, kad jame prasideda mūsų rytiniai ritualai, o vakare baigiasi diena. Dėl šios priežasties vonios kambariui visada skiriamas ypatingas dėmesys.

„Ši mūsų asmeninė erdvė turi būti ne tik jauki, bet ir patogi! Tai pirmiausia, vykdant vonios įsirengimo darbus, reikia pradėti nuo funkcionalaus išdėstymo (kur stovės vonia ar dušas, unitazas, skalbimo mašina, gal net atskiras įrenginys, toks kaip džiovyklė, praustuvo spintelė, skalbinių krepšys ir pan.)“, – pažymi interjero dizainerė.

Pašnekovė tęsia, kad įsirenginėjant vonios kambarį reiktų atidžiai apgalvoti ir pasirinkti medžiagas, plyteles, baldus, santechniką ir aksesuarus, kurie būtų ne tik gražūs ir stilingi, bet kartu derėtų vienas su kitu ir dar būtų praktiški.

„Vonios kambario neįsivaizduojame be veidrodžių. Vonios kambaryje esantys veidrodžiai sukuria gylio įspūdį ir suteikia daugiau erdvės. Su rėmu, be rėmu ar įleistas į plyteles, stačiakampis ar kvadratinis, apvalus, ovalus ar pusapvalis, papildomai su apšvietimu virš jo ar integruotu į jį šviesos kiekį padvigubins, o erdvę išplės“, – sako pašnekovė.

Vonios kambario interjeras

D. Sakevičė sako, kad dažnai sulaukia klausimo, kaip pridengti vonioje esantį langą, nes, nors tai puikus šviesos šaltinis, kai kuriais atvejais gyventojai nori ir privatumo. Vienas iš pasirinkimų gali būti plačios, medinės šviesdengės, kurios jaukiai praleidžia dienos šviesą, sukuria privatumo ir atrodo iš tiesų dailiai. Kitas pasirinkimas – impregnuota vienguba arba dviguba audinio romanetė.

Interjero dizainerė tęsia, kad dar viena dilema naujakuriams dažnai būna praustuvo pasirinkimas. Verta atkreipti dėmesį į praustuvo montavimo tipą, įsivertinti privalumus ir trūkumus. Tarp pasirinkimų – laisvai ant spintelės stalviršio statomi dubenėlio tipo praustuvai, po stalviršiu montuojami (iš apačios), pakabinami, baldiniai ir rečiau sutinkami pastatomi ant grindų praustuvai.

Šiandien planuojant vonios kambario interjerą jau galima rinktis ne tik tradicinę, bet ir kiek įdomesnę, drąsią santechniką.

„Vonios kambaryje tarp pasirinkimų atsiranda spalvota santechnika, kuri suteikia išskirtinumo, elegancijos ir subtilios prabangos – įprastą chromo blizgios spalvos santechniką keičia balta,juoda matinė, juoda šlifuoto metalo, aukso, bronza ar kitos metalizuotos spalvos. Spalvota santechnika papildo vonios kambario spalvinę gamą bei gali pabrėžti jo išskirtinumą. Tiesa, tokia santechnika kainuos brangiau nei įprasta chromo spalva“, – pabrėžia D. Sakevičė.

Vonios kambario interjeras

Sienų apdailai – ir dažai, ir net tapetai

Pašnekovė sako, kad vonios kambarys pamažu tikrąja to žodžio prasme artėja prie kambario, t. y. jis vis labiau įgauna kambario įspūdį. Pvz., kai kurios sienos vonioje dažomos, taigi neapsiribojama vien plytelėmis. Būtent dėl to įėjus į tokią erdvę atsiranda buvimo kambaryje pojūtis. Taip pat šioje patalpoje gali būti naudojamas tapetas arba, tarkime, pakabintas paveikslas bei specialiai šiai erdvei patiestas kilimas, kurie gali kurti kambario sąvokos jaukumą.

Visgi, D. Sakevičė tikina, kad geriausia vonios kambariui rinktis plytelės. Plytelių pasirinkimas yra labai didelis, todėl interjero dizainerė rekomenduoja į parduotuvę eiti nusprendus dėl spalvinės gamos ir medžiagiškumo (marmuro, ar betono, ar akmens imitacijos, ar vienspalvės plytelės), nes nuo pasirinkimo gali „susisukti galva“.

„Vonios kambaryje naudojami plytelių dydžiai įvairūs – nuo mažų rankų darbo akcentinių plytelių iki labai didelio formato. Vonios kambario pagrindiniu akcentu gali tapti ir viena siena ar jos fragmentas išklijuotas mažomis plytelėmis (papildomai tą sieną apšvietus, tarkim, iš už veidrodžio sklindančia šviesa, galima sukurti tam tikrą nuotaiką vonios kambaryje), o visos kitos sienos ir grindys gali būti išklijuotos žymiai didesnėmis. Nereiktų bijoti ir vienos kolekcijos plytelių, nes vonios kambaryje atsirandantys baldai, santechnika, šviestuvai ir aksesuarai pilnai gali padėti išpildyti bei pagyvinti vonios interjerą. Taip pat galima derinti skirtingų plytelių tekstūras: matinės ir blizgios, lygios ir su reljefu (grublėtos)“, – tendencijas vardija pašnekovė.

Vonios kambario interjeras

Interjero dizainerė pažymi, kad plytelių matmenys didėja (120x240, 120x280, 160x320). Apskaičiavus kambario grindis ar sienas įmanoma jas iškloti vos keliomis plytelėmis. Privalumai – mažiau plytelių pjaustymo ir paviršiuje matosi mažiau siūlių, tačiau toks sprendimas gali būti brangesnis.

„Spalvinis plytelių pasirinkimas turėtų sietis su visu interjeru, pasirinkti vyraujančias spalvas, medžiagiškumus ir atkartoti vonios kambaryje. Taip pat prie įdomesnių pasirinkimų gali būti populiarėjantis mikrocementas. Privalumai – neturi siūlių, didelis atsparumas kasdieniam naudojimui, įvairių tekstūrų pasirinkimas, iš savęs šilta medžiaga. Mikrocementas kuria minimalistiškumą, yra modernus ir iš tiesų nestandartinis pasirinkimas bent kol kas“, – sako D. Sakevičė.

Kalbant apie vonios kambario lubų pasirinkimą, D. Sakevičės teigimu, pačios populiariausios ir dažniausiai pasirenkamos yra gipso kartono lubos arba įtempiamos lubos, priklausomai nuo to, kokios lubos bus visame bute.

Vonios kambario interjeras

Vonia ar dušas?

Dažnas naujakurių klausimas – dušas ar vonia. D. Sakevičė sako, kad idealiausia, jei vonios kambarys pakankamai erdvus, ir jame galima turėti ir dušą, ir vonią. O jei turime pasirinkti vieną variantą – teisingo atsakymo, pasak interjero dizainerės, nėra, reikia atsižvelgti į patalpos dydį, santechnikos galimą ergonomišką išdėstymą ir suprasti savo norus.

„Tarkime, senos statybos daugiabutyje, tikėtina, vonios kambario plotas bus ne didesnis kaip 4 kv. m., o bet kuri didesnė vonia užims beveik pusę tokios patalpos ploto, o jei dar skalbimo mašina, vietos liks visai nedaug. Dažnu atveju, jei erdvė maža ir nėra mažų vaikučių – pasirenkamas dušas. Berėmės stiklinės dušo kabinos mažoje erdvėje vizualiai padidins vonios kambarį. Na, o vonią dažniau renkasi mažų vaikų turinčios šeimos, nes vonioje vaikus lengviau prausti ir vandens procedūros tampa žaidimu, kuris suteikia daug džiaugsmo“, – paaiškina pašnekovė.

Vonios kambario interjeras

Interjero dizainerė tęsia, kad Ypač mėgstantiems vonios ritualus ir tiems, kurie joje praleidžia daug laiko bei mėgaujasi SPA procedūromis, reiktų svarstyti apie laisvai pastatomą akmens masės vonią, kuri atrodys iš tiesų elegantiškai ir trauks akį. Taip pat reikia nepamiršti, kad vonią galima naudoti ir kaip dušą, reikia tik stiklo sienelės (nors ne visos vonios turi galimybę ją pasistatyti ant vonios krašto) arba užuolaidų, kurios gali būti raštuotos, įvairių spalvų.

Vonios kambario interjeras

Mažas vonios kambarys: kaip įsirengti?

Šiandien labiausiai perkami butai ir daugiausiai statomi ir nedideli, apie 45 kv. m dydžio, tad tokiuose butuose ir vonios kambarys negali būti labai didelis. Su dar mažesnėmis vonios patalpomis susiduria senuose daugiabučiuose gyvenantys naujakuriai, todėl D. Sakevičė sudarė patarimų, kaip įsirengti mažą, bet praktišką ir jaukų vonios kambarį, sąrašą.

Pasak jos, didžiausias iššūkis kuriant mažas erdves – efektyviai išnaudoti turimą nedidelį plotą.

Kelios gudrybės, į ką reiktų atkreipti dėmesį įsirengiant mažą vonios kambarį:

  • Rinktis blizgias sienines plyteles;
  • Veidrodis gali tapti puikia interjero detale papildanti interjerą ir vizualiai išplėčiant erdvę ir sukuriant erdvesnių patalpų įspūdį, todėl jo reiktų nepamiršti. Veidrodžio panaudojimas vonios kambaryje – didelis vienas apvalus arba stačiakampis, ant sienos kabančių kelių veidrodžių kombinacija, veidrodis taip pat gali būti suprojektuotas baldinėje dalyje (veidrodinės durys ūkinėje spintoje). Veidrodyje atsirandantys atspindžiai kuria išskirtinumą, gylio ir erdvės įspūdį;
  • Rinktis šviesius atspalvius;
  • Rinktis nestandartinius sprendimus, pavyzdžiui: specialus kompatiškas praustuvas, skirtas mažoms patalpoms, montuojamas virš skalbimo mašinos;
  • Projektuoti dušo kabiną ir rinktis šiek tiek mažesnių matmenų nei standartiniai. Mažoms erdvėms galima – 800x800 mm;
  • Blizgių paviršių baldinės plokštės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)