Išgirdus plytelių klijavimo kainą reikėjo atsisėsti

Naujakuriai, kurie šiuo metu įsirengia naują arba remontuoja seną būstą žino, kad šis gyvenimo etapas jiems kainuos tikrai brangiai. Visgi, kai kurių darbų kainos gali išties nustebinti. „Delfi“ skaitytoja Kristina, kuri šiuo metu atnaujina savo senos statybos butą Vilniuje, sako būsto remontas vyko sklandžiai, kol atėjo laikas atnaujinti vonią ir tualetą. Moteris sako pirmiausia susidūrusi su plytelių meistrų abejingumu ir nenoru dirbti.

„Pirmiausia, ėmėme skambinti. Pasidarėme visą sąrašą kontaktų ir nuo pradžių visiems pradėjome skambinti. Iš pirmųjų šešių kandidatų plytelių meistrų nė vienas nepakėlė ragelio. Nė vienas ir neperskambino“, – pasakoja Kristina.

Vilnietė tęsia, kad pagaliau po šešių nevykusių bandymų į jos skambutį buvo atsiliepta, tačiau dėl darbų susitarti nepavyko.

„Papasakojau meistrui, kad noriu plytelėmis išklijuoti senos statybos daugiabučio vonią, o jis atsakė, kad su senos statybos butais nedirba. Tą patį atsakė ir aštuntasis sąraše buvęs kontaktas“, – sako moteris.

Daugiau informacijos Kristina sako gavusi iš devinto meistro, tačiau šis teigė darbus galintis pradėti tik už dviejų mėnesių, o darbu kaina gali siekti 1500 eurų.

„Kainos jau net nesvarsčiau, nes netiko jo siūlomas laikas. Tad paskambinome dar vienu telefono numeriu. Atsiliepė sunkiai lietuviškai kalbantis vyras ir pasakė, kad gali už kelių valandų atvažiuoti ir apžiūrėti patalpas, kurias reikia išklijuoti plytelėmis. Aš jau apsidžiaugiau, kad pagaliau radome“, – sako Kristina.

Meistras, pasak moters, atvyko su dar dviem kolegomis. Jie apžiūrėjo vonios kambarį ir pasakė savo kainą. Ją išgirdus, Kristinai prireikė mažų mažiausiai prisėsti.

„3000 eurų. Tokią kainą jie mums pasakė tik už vonios kambario, senos statybos, plytelių klijavimą. Įsivaizduokite, man net prisėsti reikėjo. Paprašiau jų pakartoti, nes pagalvojau, kad jie lietuviškai ne tokį skaičių pasakė, tada jie atkišo telefoną, kuriame skaičiuotuvo programėlėje buvo parašyta 3000 eurų. Įsivaizduokite, juk tai – apiplėšimas vidury baltos dienos! Ar jie tikrai galvoja, kad iš patiklių žmonių gali melžti pinigus? Tai yra dvigubai didesnė suma, nei mums sakė kitas meistras ir dar ilgesnis laukimo laikotarpis – 3 mėnesiai. Iškart atsisakėme jų“, –piktinasi moteris.

Apdaila – brangus malonumas

Kad šiuo metu statybos ir remontai kainuoja brangiai, gali pritarti, ko gero, daugelis naujakurių. Žinoma, sąmatos gali skirti priklausomai nuo buto statybos metų. Sutvarkyti seną butą dažnai kainuoja brangiau nei įrengti naują. Apdailos, remonto darbais užsiimančios bendrovės „Apdailos formatas“ projektų vadovė Maija Nikitina, paklausta, nuo kokių veiksnių, sąlygų šiandien priklauso apdailos, remonto darbų kainos, aiškina, kad pirmiausia atsižvelgiama į patalpų plotą, esamos apdailos lygį ir naujakurių poreikius.

„Dažnai sąmatos eilučių kiekis yra žymiai didesnis, kai klientas įsigyja būstą be pertvarų, be elektros instaliacijos arba be cementinio grindų pagrindo. Visa tai reikia atlikti apdailos metu, kai tuo tarpu tai turėtų būti atlikta dar statybos metu. Įrengiant pavienius butus kaina už kvadratinį metrą labai išauga nei vystytojas būtų tai atlikęs statybų metu visame objekte. Kitu atveju, klientai pagauti emocijos neįvertina savo biudžeto ir priima itin brangius sprendinius. Dažniausiai tai yra vizualūs dalykai, kurie didelės pridėtinės vertės butui nesukuria, o lieka tiesiog gražūs dalykai“, – sako pašnekovė.

Apdailos darbai, M. Nikitinos teigimu, gali būti ir labai pigūs, ir labai brangūs, svarbu atkreipti dėmesį į tų darbų kiekį.

„Pvz., vienas naujas elektros taškas kainuoja nuo 25 eurų, tačiau jei norima įrengti 50 elektros taškų, tai akivaizdu, kad su visa suma tampa milžiniška, tektų įvertinti, ar tikrai toks kiekis būtinas. Kaip ir plytelių klijavimas, jeigu tai standartinio matmens plytelės, tai kainos prasideda nuo 40 eur/ kv.m, tačiau klientai linkę rinktis itin smulkaus matmens arba itin didelio matmens plyteles, todėl įkainis didėja 20-30 proc.“, – kainas vardija pašnekovė.

Ekspertės teigimu, šiuo metu pastebimas apdailos, remonto darbų kiekio augimas. Tiesa, pastaruoju metu (šiemet), apdailos, remonto kainos masiškai nekilo.

„Pastaruoju metu įkainiai nesikeitė, tačiau karo pradžioje, t.y. nuo 2022 03 mėn. pusę metų kainos kilo beveik kiekvieną dieną, bet šiuo metu vertiname, kad kainos stabilizavosi ir kol kas pabrangimo nenumatome“, – sako M. Nikitina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)