Šviesa nėra tik funkcija

Dažnai galvodami apie šviesą, su primityviname ją iki jungtuko paspaudimo. Tačiau šviesa yra ne tik funkcija, tai daug daugiau. Šviesą ir jos istorijas nagrinėjantys, lietuvių šviestuvų kūrėjai ir gamintojai Linas Ambrasūnas ir Rūta Ambrasūnienė, atstovaujantys prekiniam ženklui „EtnoDesign“ sako, kad šviesa gali turėti reikšmingą įtaką žmogui ir jo būsenoms.

Kūrėjų teigimu, kiekvienas šviestuvas gali būti atskira istorija, atskiro žmogaus skaitoma būtent per jo individualias jusles. Šviestuvas pasakoja istoriją, o istorija „kuriama santykyje su žmogumi“.

„Naujoji šviestuvo prasmė prasideda nuo medžiagiškumo. Medienos panaudojimas šviestuvų gamyboje leidžia priartinti gamtą prie savo namų. Natūralių medžiagų grįžimas į interjerus yra organiškas procesas, dažniausiai pasirenkamas norint sukurti terapinį gamtos pojūtį namų erdvėje“, – įsitikinę kūrėjai.

Rankų darbo šviestuvai  („EtnoDesign“  šviestuvai)

Šviestuvų kūryba

Šviestuvų kūrėjai Rūta ir Linas Ambrasūnai interjero studijos „Blank Page“ organizuotame seminare apie apšvietimo sprendimus papasakoja, kad savo kūrybinėje kelionėje jie atrado, kaip neįprastai kartu dera medis, šviesa ir ornamentai.

„Kai visi šie elementai yra kartu, juos jungia viena paslaptis, turinti labai stiprų emocinį poveikį. Kas vyksta kai mediena jungiasi su šviesa? Medis žaidžia su šviesa. Medinis šviestuvas nuolat kinta keičiantis šviesai. Įjungus šviestuvą, atsiranda gylis, visai kita spalva, kurios nematome, kuomet šviestuvas išjungtas. Kai prie šviesos, skirtingai krentančios ant šviestuvo, pridedame ženklus, atsiranda vėl nauja istorija“, – tikina šviestuvų kūrėjai.

Jų teigimu, kaip žmonės turi savo prisiminimus, taip ir etniniai ženklai turi savo prasmę ir juose užkoduotas visas pasaulio santvarkos aiškinimas. Vis tik Rūta ir Linas Ambrasūnai ragina nesileisti į gilią simbolių analizę, o tiesiog pajausti, kuris raštas maloniausiai praleidžia šviesą būtent jį stebinčiam žmogui. Tai labai individualu, bet tuo pačiu šviestuvo pasirinkimą paverčia įdomia kelione ir kiekvienas žmogus individualiai pasirenka būtent jam tuo metu reikalingiausią simboliką.

Rankų darbo šviestuvai  („EtnoDesign“  šviestuvai)

Šviesos įtaką žmogui

Specialistai pastebi, kad šviestuvo skleidžiama šviesa veikia stebėtojo emocinį nusiteikimą. Šviestuvu ir apšvietimu galima kurti skirtingas būsenas.

„Sudarant apšvietimo planą, erdvėje kuriame ne taškus, iš kurių sklinda šviesa, o būsenas bendravimui, poilsiui, darbui. Visi esame patyrę ryškios ir blankios šviesos poveikį. Kai reikia sužadinti budrumą, ryški šviesa aktyvina ir suteikia energijos. Tačiau jos intensyvumas turės priešingą efektą maloniai vakarojant ar ruošiantis miegui. Atitinkamai per blanki šviesa gali varginti dirbant, skaitant ar užsiimant veikla, kai turime aiškiai matyti. Čia labai svarbu pajausti, ko mums reikia skirtingose situacijose ir taip šviesa reguliuoti savo būsenas – aktyvuoti arba slopinti savo energiją“, – pasakoja šviestuvų kūrėjai.

Jie tęsia, kad šviestuvai ir jų skleidžiama šviesa namuose turi didelę reikšmę formuojant erdvę, tad verta neapsiriboti vienu centriniu apšvietimo tašku. Tame pačiame kambaryje skirtinguose aukščiuose išdėlioti šviesos šaltiniai sukurs ypatingą namų atmosferą, suteiks jaukumo. Galimybė įjungti toršerą, papildomą stalinį ar sieninį šviestuvą, sukuriant šviesos salas ir taip sumažinant bendro apšvietimo intensyvumą, suveikia kaip signalas perėjimui į poilsio režimą. Tokioje atmosferoje nurimstama, atsipalaiduojama, bendravimas įgauna kitų spalvų. Žaidžiant apšvietimu, galima pratinti savo kūną sekti kuriamais impulsais ir reguliuoti savo ritmą, kuriant tinkamiausią balansą.

L. Ambrasūnas pasakoja, kad šviestuvams naudoja specialiai paruoštus įvairius medžio lukštus. Spalvų ir raštų įvairovė leidžia priderinti šviestuvus prie interjero, sukurti vientisumą. Individuali šviestuvų gamyba leidžia juos pagaminti labai asmeniškus, pasirenkti norimą dydį, formą, dekorą. Galimybė ant gaubto perkelti asmeniškai svarbius ornamentus ir taip juos įprasminti, sukuria asmeninio šviestuvo patyrimą.

Svarbiausia – įsiklausius į save suprasti, kokių pojūčių norisi namuose, kad juose būtų gera gyventi.

Kada reikėtų rinktis šviestuvą pagal individualų užsakymą?

Šviestuvai bene daugiausiai diskusijų kelianti tema namų įrengimo procesuose. Pasirinkimas lyg ir platus, tačiau, kai reikia išsirinkti sau tinkamiausią, būtina įvertinti jų dydį, spalvą, stilių ir pan. Kartais nutinka taip, kad šviestuvų salonai ne visai turi, ką pasiūlyti pagal konkrečios situacijos diktuojamus poreikius. Tokiu atveju sprendimu tampa individualaus šviestuvo gamyba.

Būtent šį iššūkį kas kartą imasi spręsti šviestuvų kūrėjų„PLEIADES“ komanda, gaminanti rankų darbo, individualaus dizaino šviestuvus. Šio prekinio ženklo įkūrėja Justė Kolevaitytė - Radzevičė dalinasi savo mintimis apie kūrybos procesą ir patarimais, kaip padaryti, kad tiek klientui, tiek ir kūrėjui jis būtų kuo sklandesnis.

Rankų darbo šviestuvai  („PLEIADES” šviestuvai)

Kūrėja teigia, kad individualaus gaminio kūryboje galioja pagrindinė taisyklė ir stipriausia tendencija – individualumas.

„Tai, kas madinga ar tendencinga, visada galima rasti nusipirkti jau pagamintą, o jeigu yra reikalingas išskirtinis, unikalus daiktas, tuomet jo raiška turėtų remtis į individualumą – asmenybės charakteringus bruožus, norimus pasiekti pojūčius, erdvės koncepciją. Rezultatas – sukurtas objektas tau ir apie tave“, – įsitikinusi J. Kolevaitytė-Radzevičė.

Kaip žinoti, kad jums reikalingas individualus šviestuvas?

  • Nerandate tinkamo dydžio, spalvos, medžiagų šviestuvo;
  • Nerandate tinkamos estetinės išraiškos, stilistikos šviestuvo;
  • Norite turėti išskirtinį ir unikalų gaminį, pritaikytą būtent jūsų erdvei.

Netinkamas motyvas rinktis individualaus šviestuvo gamybą:

Manymas, kad pasigaminsite per brangaus originalo kopiją pigiau.

Šviestuvo kūryba – tai ne tik idėja ir jos atlikimas, bet ir techninis įgyvendinimas. Reikia įsivertinti, kad individualiai kuriami šviestuvai gali būti skirtingų techninių charakteristikų. Jeigu jūsų šviestuvas bus sunkus, jam tvirtinti bus reikalingi sutvirtinimai, kuriuos reikia paruošti dar statybų stadijoje. Taip pat gana anksti reikia įvertinti, kiek ir kokių laidų reikės šviestuvui, kur pasislėps maitinimo šaltiniai ir t.t.

„Tad teisingas atsakymas būtų, kad niekada nebūna per anksti, gali būti tik per vėlu. Taigi, kai tik pagalvojate, kad individualaus dizaino šviestuvas galėtų būti tinkamas sprendimas jums, iš karto galite susisiekti su specialistais, kurie įvertins situaciją ir padės išvengti klaidų. Nors gamybos procesas gali trukti 2-3 mėnesius, kreiptis ir pradėti pokalbį su kūrėjais galite tada, kai tik gimsta idėja“, – pažymi J. Kolevaitytė-Radzevičė.

Pašnekovė tęsia, kad kuo anksčiau naujakurys kreipiasi į ekspertą, tuo daugiau realybę atitinkančius gaminio vaizdus galima sukurti ir taip pritaikyti gaminį konkrečiai vietai, atsižvelgiant į jos parametrus.

„Taigi, nors gamybos procesas gali trukti 2-3 mėnesius, kreiptis ir pradėti pokalbį su kūrėjais galite kai tik gimsta idėja, kad norėtumėte turėti individualaus dizaino šviestuvą savo namuose“, – priduria J. Kolevaitytė-Radzevičė.

Rankų darbo šviestuvai  („PLEIADES” šviestuvai)

Namų darbai, kuriuos turi atlikti naujakurys

J. Kolevaitytės-Radzevičės teigimu, individualus, rankų darbo gaminys visuomet kainuos brangiau negu standartizuoti, serijiniai šviestuvų modeliai. Taigi, unikaliam gaminiui reikėtų nusimatyti biudžetą, kurį galėsite skirti.

Šviestuvų kūrėja pataria, kad pradėti rinktis šviestuvą reikėtų ne nuo patinkančių konkrečių variantų paieškos, o nuo stabtelėjimo ir susimąstymo, kas aš esu, kuo domiuosi, kas mane džiugina.

„Tam galite pasitelkti paprastą pratimą. Atsisėskite patogiai, užsimerkite ir prisiminkite, pavyzdžiui, savo paskutinę kelionę: kur buvote? Ką matėte? Kokie ryškiausi prisiminimai iškyla? Galbūt kažkas itin patiko ir įstrigo atmintyje: vaizdas, garsas, medžiaga, spalvos? Įsivaizduokite ir pagalvokite, kaip tai galėtų atsispindėti unikalaus dizaino šviestuvo elementuose, medžiagose, šviesos sklidime. O gal jūsų prisiminimas visai ne kelionė, o miela širdžiai vieta ar pojūtis. Tai reikėtų perteikti kūrėjams, kurie visa tai gali atspindėti skirtingomis medžiagomis, kuriant šviestuvą“, – akcentuoja J. Kolevaitytė-Radzevičė.

Pašnekovė tęsia, kad įkvėpimo šaltiniu gali tapti įvairios medžiagos, karoliukai, perlai, kristalai, grandinėlės, stiklas, akrilo stiklas, virvės, džiutas ir dar begalė skirtingų medžiagų.

Projekto derinimas. Ką reikia žinoti ir kokie namų darbai laukia?

  • Aprašyti savo viziją, svajones, idėjas;
  • Jeigu turite pasirinkę pavyzdžių, inspiracijų, pateikti jų nuotraukas;
  • Jeigu turite, vizualizacijos arba 3D modelis;
  • Realios vietos nuotraukos;
  • Terminai;
  • Biudžetas.
J. Kolevaitytės-Radzevičės teigimu, individualus, rankų darbo gaminys visuomet kainuos brangiau negu standartizuoti, serijiniai šviestuvų modeliai. Taigi, unikaliam gaminiui reikėtų nusimatyti biudžetą, kurį galėsite skirti.
Rankų darbo šviestuvai  („PLEIADES” šviestuvai)

Kūrybos stadijoje labai svarbi dalis yra diskusija ir dialogas tarp kliento bei kūrėjo. Bendraujant išsiaiškinami tikslesni norai ir lūkesčiai, apsikeičiama idėjomis ir tokiu būdu, išsiaiškinus abiejų pusių požiūrius ir poreikius, judama prie galutinio varianto.

„Pastarasis individualioje kūryboje visuomet šiek tiek staigmena, nes kartais korekcijos vyksta paties proceso eigoje ir tik tuo metu gali pamatyti aspektus, kurie negali būti numatomi eskizų stadijoje. Tačiau būtent todėl specialistė visuomet stengiasi į kūrybos procesą įtraukti ir klientą – kviestis apžiūrėti kuriamo šviestuvo, ar bent pasidalinti proceso nuotraukomis“, – pažymi šviestuvų kūrėja.

Galutinis rezultatas gali nustebinti

Pasitvirtinus eskizus ir pradinę viziją, užsakomos medžiagos ir visos reikalingos komplektuojančios dalys. Kai viskas atvyksta, prasideda šviestuvo gamyba.

„Dinamiškas procesas, kurio metu stebima, ar pirminiai sprendimai tikrai garantuos geriausią galutinį rezultatą, jei reikia daromi patobulinimai. Svarbu suprasti, kad gamybos procesas nesibaigia su paskutinėmis detalėmis, atsirandančiomis ant šviestuvo, pristatymas ir kabinimo procesas taip pat yra labai svarbi dalis. Tik kūrėjas pažįsta gaminį iki smulkiausių detalių ir gali pasakyti, kokiu būdu geriausia jį kabinti. Taigi, optimaliausi rezultatai tada, kai pristatymo ir kabinimo procese dalyvauja patys kūrėjai“, – pabrėžia J. Kolevaitytė-Radzevičė.

Pašnekovė sako, kad dažnai pasitaikantis klausimas – kaip prižiūrėti šviestuvą pagamintą iš skirtingų ir nestandartinių medžiagų. Kūrėja rekomenduoja šviestuvą kartas nuo karto pavalyti švelniai dulkių šluotele, retu atveju, atliekant namų generalinę tvarką – drėgna šluoste. O jeigu nutiktų taip, kad pabirtų karoliukai ar nutrūktų grandinėlės, kūrėjos mielai pakeis ir sutvarkys gaminį.

Apie apšvietimo sprendimus ekspertai kalbėjo interjero studijos „Blank Page“ organizuotame seminare. Artimiausias seminaras namų įsirengimo tema planuojamas jau rudenį, jo datą ir temą galėsite sužinoti „Delfi būstas“ kanale ir interjero studijos feisbuko paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją