Nuosavą namą puoselėjančių Justinos ir Arvydo virtuvės, galima sakyti, beveik nebuvo. Čia trūko vietos indams bei kitiems daiktams laikyti, maisto gaminimui skirta vieta buvo nepatogi, o šaldytuvas stovėjo koridoriuje. Porai norėjosi erdvios, bendros virtuvės su valgomuoju, kuri būtų įkvepianti ne vien maistui ruošti, bet ir dirbti, rašyti ar skaityti knygas, leisti laiką su artimais žmonėmis. Interjero dizainerė turėjo tinkamai paskirstyti erdvę, kad jos pakaktų visoms veikloms, daiktams ir svarbiausiai buitinei technikai, taip pat pasirūpinti, jog patalpoje jaukiai derėtų esami ir nauji virtuvės akcentai.

Pirmas žingsnis – klausimas sau, ko tikimės iš virtuvės

IKEA interjero dizainerė Justina Koskauskė pranešime spaudai teigia, kad svarstant apie virtuvės atnaujinimą, visada verta pagalvoti apie tai, ką įprastai veikiate virtuvėje ir ko reikia, kad joje būtų patogu tai daryti.

„Paklauskite savęs, kiek žmonių įprastai sukasi prie stalviršio ir ar reikės atskiro kampo papildomoms veikloms? Taip pat įvertinkite turimą erdvę, mat yra triukų, kurie leis esamą virtuvės formą išnaudoti efektyviausiai. Pavyzdžiui, L forma pastatyta virtuvės sistema puikiai išnaudoja kampus, o baldai, kurių fasadus galima keisti, padės lengvai atsinaujinti prireikus. Visa tai leis parinkti ir tinkamiausią vietą buitinei technikai“, – pataria J. Koskauskė.

Vilniečių poros namuose virtuvės erdvę itin ribojo krosnelė, skyrusi maisto ruošimo ir valgomojo patalpas. Būtent nuo krosnelės atsispyrusi specialistė pasiūlė greta įkurti karštąją zoną – orkaitę, kaitlentę bei specialų gartraukį, neprijungtą prie ventiliacijos sistemos ir orą valantį filtrais. Detaliai apgalvojus virtuvės zoną, galiausiai į ją iš koridoriaus persikėlė ir šaldytuvas, vietos atsirado indaplovei.

Šeimoje Arvydas yra tas žmogus, kuris daugiausiai sukasi virtuvėje ir džiugina savo patiekalais žmoną. Jam itin trūko erdvės. „Maisto gaminimas yra kūryba ir tam elementariai reikia vietos. Tad kilo mintis išnaudoti papildomą palangės plotą. Apjungus jį su stalviršiu, pavyko sukurti laisvesnę maisto ruošimo erdvę. Be to, parinkti daiktų laikymo sprendimai – atskiri gilūs stalčiai, skirtukai bei spintelių priedai – leis virtuvės entuziastui lengviau organizuoti, laikyti ir surasti puodus, peilius, prieskonių indelius ir panašiai“, – pasakoja interjero specialistė.

Visa paslaptis detalėse: šviesa, spalvos ir kiti akcentai

Šviesioje virtuvėje maloniau gaminti, valgyti ir leisti laiką, todėl rekomenduojama pasirūpinti skirtingais apšvietimo šaltiniais. Net iš anksto neapgalvojus elektros jungiklių, galima pasitelkti išmaniojo apšvietimo sprendimus ar apjungti skirtingas funkcijas. Taip poros namuose daugiau šviesos atsirado spintelėse ir virš virtuvės maisto ruošimo zonos. Čia įrengti taškiniai šviestuvai jaukiai apšviečia erdvę, o gaminant maistą juos galima pakreipti ten, kur tuo metu labiausiai reikia.

„Virtuvės ir valgomojo akcentu gali tapti ir indauja, ypač jei pasirinksite ją kitos spalvos. Justinos ir Arvydo atveju akcentu tapo raudona spalva, prie kurios derintos ir kelios kėdės. Šeimininkai mėgsta išsiskiriančias spalvas, o tai interjerui suteikia žaismingumo, nes aplink vyrauja medžio ir pagal bendrą namų interjero stilistiką parinkti pilkų atspalvių virtuvės baldai“, – teigia J. Koskauskė.

Pasak jos, nors indauja skamba kiek tradiciškai, ji gali suteikti erdvei išskirtinumo, o kartu – daugiau vietos indams ar kitiems daiktams. Pavyzdžiui, arčiau stalo galima laikyti stiklines, staltieses, įvairias dekoracijas ar receptų knygas. Beje, indauja yra ypač tinkamas sprendimas tais atvejais, kai virtuvės spintelėse pritrūksta vietos.

Virtuvės–valgomojo zonai jaukumo suteikia ir kiek netikėtos minkštosios zonos sukūrimas. Priešais šeimininkams brangią krosnelę atsirado kilimas ir du megzti pufai, ant kurių prisėdus galima stebėti ugnį ir pailsėti. Arba, susirinkus draugų kompanijai, svečiai čia gali patogiai įsitaisyti. Kitu minkštu akcentu tapo netradicinė sienų dekoracija – kabamoji gobeleninė dekoracija.

Pažvelkime nauju žvilgsniu į senus daiktus

Turbūt visi savo aplinkoje rastume tuos širdžiai brangius daiktus, be kurių namai nebūtų namais. Jie gali pasakoti šeimos istoriją ar tiesiog priminti apie malonias akimirkas. Interjero dizainerė ragina išsaugoti tokius daiktus ir juos tinkamai išnaudoti interjere.

„Šeimininkai norėjo išsaugoti seną valgomąjį stalą, todėl jam į porą parinkome panašios riešuto spalvos veidrodį. Jis ne tik kuria bendrą namų dermę, bet ir praplečia erdvę. Verta priminti, kad, jei siekiate neapkrauti kambario ir norite išgauti kuo daugiau erdvumo pojūčio, naudokite stiklinius fasadus arba veidrodžius“, – sako J. Koskauskė.

Dar vienu interjero dizainerės naujam gyvenimui prikeltu objektu tapo senas, nenaudojamas šviestuvas. Tereikėjo pakeisti senus laidus, ir jis tapo organiška, vintažine interjero detale.

Greiti virtuvės tvarumo patarimai:

  • Dizainerė atkreipia dėmesį, kad keli paprasti sprendimai namuose padės laikytis tvaresnės buities principų:
  • Jei norite sutaupyti vandens, rinkitės maišytuvus su aeratoriais, kurie padeda išleisti net iki 30 proc. mažiau vandens;
  • Po plautuve įrenkite gilesnį stalčių – tai puiki vieta visoms rūšiavimo šiukšliadėžėms;
  • Lentynose ir šaldytuve maistą itin patogu laikyti skaidriuose indeliuose, taip visada matysite, kokių produktų turite, ir bus lengviau susidaryti sąrašą prieš apsiperkant.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją