Prašo paaiškinti elektros energijos sąskaitų kilmę

Į „Delfi būstas“ kreipėsi daugiabučių projekto Vilniuje „Miško ardai“ gyventojai, teigdami, kad jau kurį laiką, visą šaltąjį sezoną, gauna jiems nesuprantamai dideles sąskaitas už elektros energijos suvartojimą bendrose pastato patalpose. „Delfi būstas“ bendravo su kelių butų savininkais, kurie vieningai tvirtino gaunantys labai dideles sąskaitas už elektros energijos suvartojimą bendrose patalpose – požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, bendro naudojimo patalpose (laiptinės ir pan.), gaisrinio saugumo patalpoje.

„Administratoriaus pateikiami elektros suvartojimo duomenys nesutampa su mūsų duomenimis. Kitaip tariant, iš kažkur ištraukia duomenis, juos suvedinėja į savo kažkokias formules ir iš jų išgauna vadinamąjį tarifą, nors tarifas nustatomas elektros energijos tiekėjo, šiuo atveju, „Ignitis“, – taip savo pasakojimą pradeda vienas iš minėto daugiabučių projekto gyventojų.

Jis tęsia, kad jau kurį laiką, praktiškai visą šaltąjį sezoną, gyventojai už bendro naudojimo patalpų elektros energijos suvartojimą gauna labai dideles sąskaitas. Be to, suvartojamos elektros energijos kiekiai tose pačiose patalpose skirtingais laikotarpiais, kaip teigia pašnekovas, skiriasi keliais kartais.

„Klausiau, kodėl elektros energijos suvartojimas tose pačiose patalpose toks nevienodas, bet jų atsakymas buvo, kad sumaišyti skaitliukai. Bet bendras suvartojimas, juk turi būti ta pati suma“, – sako pašnekovas.

Skaitiklis

„Delfi būstas“ kalbintas gyventojas sako, kad jam ir jo kaimynams kyla klausimų dėl administratoriaus pateikiamų elektros energijos suvartojimo tarifų už kilovatvalandę.

„Kaip jie skaičiuoja tarifą, jei jį nustato elektros tiekėjas? Sąskaitose tie tarifai šokinėjantys kiekvieną mėnesį. Tai 20 cnt, tai 23 cnt, 25 cnt. Kai buvo 10 cnt, niekas nekreipė dėmesio, bet kai gavome vasarį sąskaitas ir pamatėme, kad ten yra kosminiai kilovatvalandžių sunaudojimai, mes pradėjome klausti, iš kur tokie skaičiai ir jie niekaip negali pagrįsti. Bet žinot, kaimynai sako, kad dabar vyksta 3 projekto etapo vystymas, atstumas iki 1 etapo – 4 metrai, tai gal kažkur yra kabelis ir elektrą jie naudoja iš mūsų. Pats administratorius nurašo skaitliukus, ne gyventojai, ir mes negalime patikrinti, ką jie deklaruoja“, – teigia gyventojas.

Skundžiasi informacijos trūkumu

Pašnekovo teigimu, jis paprašęs administratoriaus pateikti elektros energijos suvartojimo ataskaitas, gavo vieno mėnesio oficialų dokumentą iš elektros energijos tiekėjo „Ignitis“.

„Tik pirmą mėnesį jie paprašė „Ignitis“ pateikti oficialią ataskaitą, kai mes ją gavome, ten aiškiai parašyta, koks tarifo įkainis, koks suvartojimas, tada pradėjo lįsti klaidos jų ataskaitose. Aš paprašiau, kad atsiųstų ataskaitas už pusę metų – už visą šaltąjį sezoną, bet kol kas nieko negavau“, – teigia projekto gyventojas.

Vyro teigimu, elektros energijos sąskaitas gyventojams augina ir tam tikri projekte numatyti sprendiniai, pavyzdžiui, reikalingas nuolatinis vandentiekio vamzdžių šildymas, nes kitaip šie gali užšalti.

„O mes, pirkdami NT iš vystytojo, nebuvome informuoti apie tokius dalykus, kurie bus susiję su dideliais išlaikymo kaštais. Ypač šaltuoju metų laiku. Nei vystytojas, nei administratorius nemažina šitų išlaidų“, – teigia pašnekovas.

Miško ardai

Kur naudojama elektros energija?

Minimą daugiabutį administruoja bendrovė „Domus Tersus“. Ji yra NT vystytojo, stačiusio šį projektą, dukterinė įmonė. „Delfi būstas“ kreipėsi į „Domus Tersus“ ir pateikė klausimus, kurie buvo aktualiausi minėto projekto gyventojams. Pirmiausia, administratoriaus buvo paklausta, kaip veikia bendrų patalpų apšvietimas minėtame projekte.

„Bendrų reikmių apšvietimas yra automatizuotas ir suskirstytas į zonas: aplinkos teritorijos apšvietimą valdo foto relė, įsijungianti sutemus ir išsijungianti prašvitus; automobilių stovėjimo aikštelės bei laiptinių apšvietimą įjungia ir išjungia judesio davikliai. Gaisrinei daliai skirta elektros energija yra tiekiama automatizuotai ir užtikrina nuolatinį centralės ir visos priešgaisrinės apsaugos sistemos veikimą. Ši informacija gyventojams perduota periodinių susirinkimų, kuriuos organizuoja administratorius, metu“, – tikina bendrovė.
Tiesa, elektros energija projekte dar yra naudojama lietaus įlajų ir vandens sistemos apsaugai nuo užšalimo.

„Kad neužšaltų ir nebūtų sugadintos (nesprogtų) lietaus įlajos bei virš automobilių stovėjimo aikštelės perdangų einanti ir išorės temperatūrai jautri šalto vandens tiekimo inžinerinė sistema, jos turi būti šildomos. Apsaugos sistema veikia automatiškai ir įsijungia lauko temperatūrai esant nuo 0 iki -3 laipsnių Celsijaus. Apie šių sistemų veikimo principus ir parametrus gyventojai taip pat buvo informuoti administratoriaus organizuojamų susirinkimų metu“, – aiškina bendrovė.

Moka garantinio tiekimo tarifais

Daugiabutį administruojanti įmonė pateikia ir informaciją dėl elektros energijos suvartojimų bei bendroms patalpoms projekte naudojamos elektros energijos tarifų pokyčių.

„Apie esamus elektros energijos įkainius bei planus ir apie sprendimą nuo 2022 m. kovo mėn. sudaryti elektros energijos tiekimo sutartį su „Ignitis“ gyventojai buvo informuoti prieš metus (vasario mėn.), susirinkimo metu. Administratorius patikrino visus rinkoje buvusius kitų elektros energijos tiekėjų pasiūlymus ir po ilgų derybų su „Ignitis“ pasirinko šį partnerį, nes jokia kita įmonė negalėjo pasiūlyti tokių sąlygų. Konkrečiai, sutartį esame sudarę kaip juridinis asmuo, todėl gauname juridiniams asmenims teikiamas kompensacijas už elektros energijos bendroms reikmėms sąnaudas. Taip pat „Domus Tersus“ turi galimybę nemokėti juridiniams asmenims taikomo galios mokesčio, akcizo ir perdavimo kainos dedamosios, todėl gyventojai elektros energiją bendrosioms reikmėms gauna geresne kaina. Tuo tarpu, elektros energijai taikoma buitinių vartotojų kainodara, kuri yra mažesnė nei verslo vartotojų“, – atsako bendrovė.

Tęsiama, kad gyventojai moka pagal dinaminę, rinkos kainą, kuri, ilguoju periodu, yra parankesnė.
„Sutartį su elektros energijos tiekėju esame pasirašę ne vienam, o visiems savo administruojamiems projektams, o jos turinys nėra viešas, todėl sutartimi su gyventojais dalytis negalime, bet išsami informacija nuolat yra teikiama el. paštu: išsamios „Ignitis“ siunčiamos išklotinės, elektros energijos įkainiai ir kompensacijos ir gyventojams pateikiamų kainų skaičiavimo formulės (skaičiuoklės)“, – teigia bendrovė.

Parkingas

Kitaip tariant, bendrovės teigimu, gyventojai moka pagal mažiausius, garantinio tiekimo tarifus (dieninį ir naktinį), nustatomus pagal Elektros energetikos įstatymą. Garantinio tiekimo tarifai yra kintantys.

Sąskaitos išauga šaltuoju metų laiku

Klausimai dėl išaugusio elektros energijos suvartojimo šaltuoju sezonu, esą bendrovės nestebina. Teigiama, kad juos ji girdi kasmet.

„Su šiais klausimais susiduriame ir į juos atsakome kiekvienų metų pradžioje. Didesnės sąskaitos, kaip įprasta, yra susijusios su šaltu metų laiku, o dabar – dar ir su išaugusiomis energetinių išteklių kainomis. Su gyventojais bendraujame nuolat – atsakome užklausas telefonu ar el. paštu, taip pat periodiškai organizuojame susirinkimus su bendruomene, kuriuose pateikiame plačią ir išsamią informaciją. Esame nuolat „patikrinami“ dėl skaičiavimo skaidrumo, todėl teikiame ataskaitas, tiesiai iš energijos tiekėjo gautas išklotines (tai yra elektros kainą bendroms patalpoms pagrindžiantys dokumentai), nurodome skaičiavimo algoritmus, o elektros energijos sąnaudas apmokestiname be jokių administravimo mokesčių bei „atiduodame“ visas kompensacijas“, – tikina pastatą administruojanti bendrovė.

Priduriama, kad „Miško ardų“ statybas valdanti „Citus Construction“ atskirą laikiną, 90 kW galios elektros liniją nuo artimiausios pastotės įrengė prieš prasidedant projekto pirmojo etapo statybos darbams. Šis įvadas statybos reikmėms buvo naudojamas visų etapų statybų metu; naudojamas ir trečiajam etapui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)