Dažniausias pasirinkimas – dažymas

Interjero studijos „Blank Page“ dizainerės Rūta Bužinskaitė ir Dovilė Urbonavičiūtė laidoje „Keturios sienos“ sako, kad šiandien kiekvienas naujakurys gali rinktis iš aibės įvairių sienų apdailų sprendimų pagal savo norus, skonį ir supratimą. Vis tik, pašnekovių teigimu, naujakuriai vis dar linkę rinktis patikrintą ir vieną paprasčiausių sienų apdailos būdų – dažymą. Tačiau sienų dažymas taip pat reikalauja tam tikrų žinių, jeigu norima pasiekti geriausią rezultatą. Būsto apdailos dažų ekspertas Rokas Vičkus sako, kad nors šiandien dažų gaminimo technologijos pasikeitusios, naujakuriai vis dar tiki senais sienų dažymo mitais.

„Vienas pagrindinių mitų, kai spalva siejama tiesiogiai su dažo pavadinimu. Nes spalvinės galimybės yra labai didelės, tarkime, dažus sienoms galima tonuoti daugiau kaip 80 tūkst. skirtingų atspalvių, o būna, kad žmogus įsigyja reikiamo atspalvio dažus, užsirašo spalvos kodą, praeina kurs laikas ir skambina, kad nori dažų būtent to kodo ir jis įsivaizduoja, kad tai yra dažai. O iš tikrųjų spalva nėra susijusi su dažų pavadinimu. Mes galime padaryti ir matinius, ir blizgius dažus tos pačios spalvos. Kitas mitas arba nežinojimas – blizgesiai. Žmogus įsivaizduoja, kad yra matiniai dažai ir blizgantys dažai. Iš tikrųjų yra bent 6 dažų pagal blizgesį grupės. Nuo visiškai matinių iki visiškai blizgių. Kuo dažas daugiau blizga, tuo jis atsparesnis valymui, trinčiai ir plovimui. Kuo dažas matiškesnis, tuo lengviau dažyti didesnius plotus. Jis slepia, maskuoja nedidelius įbrėžimus, padarytas klaidas sieną ruošiant dažymui“, – aiškina dažų ekspertas.

Remontas namuose

Pašnekovas tęsia, kad ne visi matiniai dažai yra neatsparūs valymui, trinčiai ir pan. Kuo patalpa labiau apkrauta, tuo blizgesys galėtų būti didesnis.

„Pavyzdžiui, koridoriuje, vonios kambaryje rekomenduočiau rinktis pusiau matinius dažus ir pan.“, – priduria R. Vičkus.

Pašnekovas tęsia, kad neretai naujakuriai nusprendžia pirkti kokybiškesnius, brangesnius dažus, tačiau taupo sienų paruošimo medžiagoms. Tai, pasak R. Vičkaus, yra didelė klaida.

„Pagrindinė daroma klaida yra ta, kad žmonės tiki, jog svarbiausia išsirinkti labai gerus dažus dažymui, viršutiniam sluoksniui, paruošimas yra mažiau svarbu ir galiu naudoti ne pačios aukščiausios kokybės medžiagas. Taip manyti yra klaidinga. <...> Kuo mes geresnėmis medžiagomis paruošime paviršių, tuo gausime ilgaamžiškesnį, tvirtesnį paviršių. Tuo paprasčiau mes galėsime jį perdažyti, jei reikia, jei užpila kaimynai, remontas bus paprastesnis. Tai reikia naudoti tarpusavyje suderintas medžiagas: glaistas, gruntas ir viršutinio sluoksnio dažai“, – paaiškina dažų ekspertas.

Ekspertas pažymi, kad kita didelė žmonių daroma klaida – netinkamas dulkių pašalinimas nuo sienos prieš ją dažant. R. Vičkus pabrėžia, kad atlikus sienos glaistymo ir šlifavimo darbus, būtina gerai nuo jos nuvalyti dulkes. Neužtenka tik truputį pavalyti ir sienas ištepti gruntu, kuris dulkes suriša. Ekspertas sako, kad tokiu atveju gruntas su dulkėmis gali sudaryti plėvelę, kuri vėliau pradeda trūkinėti ir atsilupa, taip sugadindama visą apdailą. Geriausia dulkes valyti specialiu statybiniu dulkių siurbliu.

R. Vičkus sako, naujakuriams dažnai aktualu, ar nudažytas sienas galima plauti, valyti. Dažus galima skirstyti į tris dažų plovimo atsparumo klases.

„Trečia klasė dažniausiai būna lubiniai dažai, antra ir pirma klasės – dažai sienoms. Tiek visiškai matinius, tiek matinius dažus, jei jie yra primos atsparumo klasės, galima plauti ir valyti. Tik tam reikėtų naudoti švarią, minkštą kempinėlę ar šluostę. Jei dažai yra pirmos atsparumo klasės, galima naudoti ir ploviklį, bet jis neturi turėti abrazyvo, turi būti be kietųjų dalelių“, – paaiškina dažų ekspertas.

Remontas

Pašnekovas taip pat atkreipia dėmesį, kad nereiktų pamiršti blizgių dažų. Kai kurioms erdvėms jie gali būti puikus pasirinkimas.

„Poilsio kambariui, miegamajam kambariui rekomenduočiau rinktis visiškai matinius dažus. Koridoriuje reikia praktiškumo, kad būtų galima laisvai plauti paviršių, tai galima rinktis ir matinius bei pusiau matinius dažus. <...> Esant tam tikriems dizaino sprendimams, galima, pavyzdžiui, ir lubas dažyti blizgiais dažais“, – paaiškina „Tikkurila Akademija“ vadovas R. Vičkus.

Kas yra dekoratyvinis tinkas ir dažai

Jeigu vis dėlto naujakurių fantazijai išpildyti paprastų sienų dažų neužtenka, galima rinktis ir sudėtingesnes sienų apdailos medžiagas – dekoratyvinius dažus ir dekoratyvinį tinką. Dekoratyvinių dažų ir tinko specialistė Tatjana Firsanova sako, kad ir anksčiau naujakuriai turėjo galimybę savo namuose įsirengti dekoratyviniu tinku ar dažais dengtą sieną, tačiau šiandien, dėl technologinių sprendimų, ji atrodo subtiliau ir skoningiau. Ekspertė paaiškina, kuo šios medžiagos skiriasi.

„Dabar tokių medžiagų asortimentas yra didžiulis. Dėl to galime pasiūlyti labai daug įvairių sprendimų, pradedant nuo kuklių, ramių dekorų didesniam plotui, iki vienetinių dekorų tam tikrai vienai sienai akcentuoti. <...> Visų pirma, dekoratyviniai tinkai ir dekoratyviniai dažai yra skirtingų sudėčių medžiagos. Dauguma dekoratyvinių dažų yra vandens pagrindo, kaip ir visi kiti dažai, tik jų sudėtyje yra priedų, pavyzdžiui, skirtingos frakcijos kvarcinis smėlis, papildomi pigmentai, stiklo granulės ir pan. Dekoratyviniai tinkai gaminami gesintų kalkių pagrindu. Būna kalkiniai su moliu, kalkiniai su marmuro milteliais ir pan. Skirtingos medžiagos – skirtingi naudojimo būdai. Dekoratyviniai dažai paprastai dengiami specialiai dekoratyviniams dažams skirtais teptukais, tinkui pagrindinis įrankis yra nerūdijančio plieno mentelė“, – vardija pašnekovė.

Jos teigimu, dar vienas šių medžiagų skirtumas – kaina. Dekoratyviniai tinkai kainuoja brangiau nei dažai. Be to, dekoratyvinius dažus lengviau naudoti, bet kuris naujakurys gali jais dažyti savu namų sienas. Taip pat dekoratyvinius dažus lengviau pataisyti.

Pašnekovė tęsia, kad dekoratyvių dažų sienai nudažyti reikia mažiau nei dekoratyvinio tinko. Kitaip tariant, dažais galima padengti didesnį plotą. Be to, reikia žinoti, kad dekoratyvinį tinką dar reikia padengti kita medžiaga.

„Tinką reikia padengti vašku, laku ar tais pačiais dekoratyviniais dažais, o tai lemia ir didesnę tokios sienų apdailos kainą“, – pažymi UAB „Decoramentum“ vadovė T. Firsanova.

Ir dekoratyvinį tinką, ir dekoratyvinius dažus, pasak T. Firsanovos, galima naudoti drėgnose patalpose. Pašnekovės teigimu, šios apdailos medžiagos netgi yra gana populiarios vonios kambariuose.

Jeigu naujakurius domina toks sienų dekoravimo būdas, pašnekovė pataria, pirmiausia, apsispręsti, koks tas dekoras bus ir kiek sienų bus norima taip dekoruoti. Tuomet reikėtų nusimatyti biudžetą, kiek pinigų bus galima skirti sienų ar sienos dekorui, ir labai svarbu apsispręsti, kas dekoruos sieną: pats naujakurys, kvalifikuotų sienų apdailos specialistų komanda ar sienų dekoravimo ekspertas. Nuo to priklauso, kokio sudėtingumo dekorą galima pasirinkti.

Nuvertinti fototapetai vėl atranda savo pirkėją

Jeigu naujakuriams nepatinka ir sienų apdaila dekoratyviniu tinku ar dažais, lieka dar vienas pasirinkimas – tapetai. Šiandien jų pasirinkimas išties didelis, o jei norite kažko ypatingo, prisiminkite fototapetus, kurie anksčiau buvo vienas populiariausių naujakurių pasirinkimų. Šiandienės technologijos, fototapetų ekspertės Daivos Mažvilaitės – Varnienės teigimu, leidžia ne tik susikurti norimą paveikslą, bet dar ir uždėti jį ant įvairių medžiagų pagrindų.

„kai mes kalbame apie fototapetus, tas žodis mums dar asocijuojasi su tam tikrais vaizdiniais, pavyzdžiui, kačiukais, orchidėjomis ar palmėmis, ir tas vaizdas nekokybiškas. Bet šiuo metu spausdintas tapetas įgauna kitą prasmę, jis suteikia daugiau galimybių ir yra daug įvairių panaudojimo būdų. Tai netgi gali būti drobė fantazijai išreikšti“, – sako UAB „Antalis“ netiesioginių pardavimų vadybininkė D. Mažvilaitė – Varnienė.

Tapetai

Jos teigimu, kalbant apie fototapetus, svarbūs trys klausimai. Pirmiausia – idėja: ką žmogus nori matyti ant savo sienos, išsirinkti kokybišką spaudą ir – medžiaga, kuri gali gerokai sustiprinti atvaizdo ant tapeto įspūdį, spalvas ir pan.

„Kalbant apie medžiagas, tai vienas dalykas yra tapeto pagrindas. Jis dažniausiai būna popierinis arba neaustinis. Popierinio pagrindo tapetą bus sudėtingiau klijuoti, su juo reikia dirbti atidžiau ir sunkiau jį nuplėšti nuo sienos. Tuo tarpu neaustinio pagrindo tapetai yra atsparesni plyšimui, juos mes galime klijuoti tepdami klijus ant sienos ir klijuoti tapetą. Jis nusilupa taip pat lengvai. Taip pat tapeto pagrindas gali būti natūralus, beveik neapdorotas, tačiau labiau pažeidžiamas, jis nėra atsparus drėgmei, jo negalėsime valyti. Kitas tapeto pagrindo formavimo būdas, kai dedamas vinilo sluoksnis. Tai tokiu atveju mes jau turime papildomą apsaugą, toks tapetas yra stabilesnis, su juo dirbti patogiau, jis gali turėti įvairių tekstūrų. Jis valomas, atsparus drėgmei. Dar vienas pagrindas – tekstilė, kai reikia autentikos“, – apie pagrindų įvairovę pasakoja D. Mažvilaitė – Varnienė.

Pašnekovės teigimu, pagrindą reiktų rinktis pagal tai, kokio intensyvumo ir ryškumo paveikslo naujakurys nori.

„Ar mes norime vaizdo natūralesnio, su prislopintomis spalvomis, tai gali būti nedengtas tapetas. O gal mes norime intensyvumo, tapeto, kuris vaizduoja gyvūną. Tai jeigu ant odos pagrindo tokį tapetą atspausdinsime, galime įsivaizduoti, kokį įspūdį turėsime savo namuose“, – pasakoja ekspertė.

Be tradicinių pasirinkimų, šiandien galima įsigyti ir magneto principo fototapetą. Magnetas prilipdomas ant sienos, o ant jo – fototapetas, kurį galima keisti nors ir kasdien. Fototapeto kaina priklauso nuo pasirinktos medžiagos ir paveikslo. Tekstilė kainuoja brangiausiai, o nedengtas, popierinis pagrindas – pigiausiai. Pašnekovės teigimu, fototapeto kvadratinio metro kaina svyruoja nuo 17 iki 35 eurų.

Asociatyvioji nuotr.

D. Varnienė priduria, kad prieš užsisakant fototapetą, reikia atidžiai išmatuoti sieną, ant kurios jis bus klijuojamas, taip pat nepamiršti rozečių, elektros jungiklių, kurių negalima uždengti. Fototapetas, pašnekovės teigimu, taip pat gali padėti paslėpti ir tam tikrus trūkumus, pabrėžti interjerą ir pan.

Tam, kad sienų apdailos būdo pasirinkimas būtų pats tinkamiausias ir techniškai įgyvendinamas, reikėtų žinoti bent pagrindinę informaciją apie kiekvieną sienų apdailos tipą. Tą patį galima pasakyti ir apie tekstilės, baldų rinkimą naujiems namams. Todėl interjero dizaino studija „Blank Page“ organizuoja nemokamus seminarus, kurių metu žmonėms ir savo sričių specialistams ekspertai pateikia reikalingiausią ir svarbiausią informaciją apie namų įrengimą. Artimiausias toks susitikimas nuotoliniu būdu planuojamas rytoj, spalio 28 dieną, o jo tema – baldinės medžiagos. Informacijos ir registracijos ieškokite interjero studijos „Facebook“ paskyroje. Svarbiausią seminaro metu pateiktą informaciją galėsite rasti „Delfi būstas“ kanale ir pamatyti laidoje „Keturios sienos“ jau lapkričio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)