Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė pranešime spaudai atskleidžia mažas gudrybes, kuriančias didesnių namų įspūdį, o prekybos tinklo „Senukai“ atstovė pristato tendencijas, kuriomis vadovaujasi klientai įrenginėdami mažus būstus.


Svarbus kiekvienas centimetras

Projektuojant mažas erdves, dizainerė kviečia visų pirma apgalvoti patį būsto išplanavimą ir baldų išdėstymą. Mažuose butuose turi būti apgalvotas ir funkciškai išnaudotas kiekvienas centimetras, kartais svarbūs net ir milimetrai. Todėl mažuose būstuose, virtuvė dažnai tampa svetainės dalimi.
Dėliojant erdves, svarbu taip pat atkreipti dėmesį į baldų dydį, kad jie nebūtų per dideli ir „neapsunkintų“ ir taip mažos erdvės. Mažose patalpose ji siūlo prioritetą teikti daugiafunkciams baldams, kurie galėtų transformuotis, pasididinti – tokiu būdu būtų galima sutaupyti namų erdvės.

„Daugiafunkcis laisvalaikio staliukas gali virsti patogiu valgomuoju stalu didesnei draugų kompanijai. Arba vietoje valgomojo stalo galima įkomponuoti virtuvės pusbario tipo salą, kurioje tilptų visi virtuvės įrankiai bei indai. Dar vienas tokios salos privalumas – ji gali puikiai įsilieti į visą interjerą, prie jos patogu tiek gaminti ar valgyti, tiek sėdėti ir šnekučiuotis su šeimos nariais, – idėjas pristato D. Sakevičė. – O pastatomas pufas prie miegamojo lovos vietoje naktinės spintelės gali keliauti į svetainę – ant jo galima prisėsti. Norint išnaudoti kompaktišką vonios kambario erdvę, joje praustuvą galima sumontuoti ant skalbimo mašinos ir taip sutaupyti vietos“.

Priemonės, kuriančio didesnio būsto įspūdį (B. Šileikos nuotr.)


Šviesa optiškai praplės erdvę

Itin didelę įtaką erdvės suvokimui daro interjero apšvietimas. Todėl dideli namų langai suteikia lengvumo ir šviesos, optiškai išplečia erdves. Pasak interjero dizainerės, mažuose namuose langus uždengti geriau romanetėmis – jos užims mažiau vietos, sukurs jaukumo įspūdį. Dar vienas optimalus variantas – medinės žaliuzės, kurios jaukiai praleis saulės šviesos spindulius ir suteiks privatumo tiek dienos metu, tiek ir vakare.

Kompaktiškuose namuose daugiau dėmesio reikėtų skirti ir apšvietimui – svarbus jo ryškumas, intensyvumas. Anot interjero kūrėjos, kuo šviesesni namai – tuo jie bus jaukesni, erdvesni, juk apšvietimas gali estetiškai išplėsti erdvės suvokimą. Todėl įvairius apšvietimo sprendimus ji siūlo naudoti ne tik dėl funkcinių jo savybių, tačiau ir kuriant didesnių namų įspūdį. Apšvieskite svetainės erdvę, nukreipkite šviesą į valgomojo zoną – kuo plačiau paskirstysite šviesos šaltinius, tuo labiau išplėsite erdvę.

„Senukų“ atstovė Elona Uckutė pristato dar vieną interjero ribas praplečiantį sprendimą – veidrodžių naudojimą kuriant namų interjerą.

„Veidrodyje atsirandantys atspindžiai kuria gylio ir platesnės erdvės įspūdį. Todėl juos klientai renkasi ne tik vonios kambariui. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje jie ieško veidrodžių koridoriaus zonai, svetainei, net miegamojo kambariui. Veidrodžiai išplečia siauras erdves, o juos papildomai apšvietus, galima sukurti paslaptingą nuotaiką ir jaukią namų atmosferą“, – kalba E. Uckutė.

Rinkitės šviesias spalvas

Svarbu atminti, kad spalva yra labai svarbi interjero detalė, ji leidžia sukurti ne tik stilingus namus, kuria nuotaiką, jaukumą, namų harmoniją, bet gali ir optiškai didinti erdvę.

„Mažose erdvėse geriausia rinktis šviesesnius, ramesnius atspalvius, kurie „neskaidytų“ erdvės. Pavyzdžiui balta sienų ir lubų spalva bei šviesios grindys nulems vizualiai lengvą gyvenamosios erdvės pojūtį, paliks daugiau galimybių interjero dekoravimui, detalėms, laisvai pastatomiems baldams, kuriais galima kurti asmeniškumą ir užbaigtumo jausmą namuose“, – kalba D. Sakevičė.

Dizainerė rekomenduoja rinktis tos pačios spalvos spinteles kokio atspalvio bus sienos. Taip jos vizualiai susilies su visuma, nesuskaidys erdvės, kurs vientisą įspūdį. O pasirinkus neutralią virtuvės spalvinę gamą, ji bendroje erdvėje gali tarsi pranykti, susilieti su visuma ir tokiu būdu neapsunkinti erdvės.

E. Uckutė patvirtina, jog dažniausiai pirkėjai mažoms namų erdvėms renkasi šviesias spalvas.

„Mažoms erdvėms tinkamiausi – žemės tonai, šiltos pastelinės ir šviesios spalvos – jos praplečia erdvę ir padeda sukurti jaukią aplinką. Pilki, balti, smėlio, chaki spalvų, rudi, melsvi atspalviai – tai dažnas šių dienų klientų pasirinkimas. O siekiant pabrėžti interjero charakterį, galima pasirinkti išraiškingas valgomojo kėdes, užuolaidas ar tiesiog interjero dekoro elementus: ryškesnį kilimą, charakteringas vazas, paveikslą“, – sako pašnekovė.

Priemonės, kuriančio didesnio būsto įspūdį (B. Šileikos nuotr.)

Neapkraukite namų daiktais

Kuriant mažų namų viziją, dizaino ekspertė rekomenduoja apgalvoti ir daiktų saugojimo ir talpinimo sprendimus. Juk vizualiai patraukti ir tvarkinga gali būti ir maža erdvė, jei ji nėra apkrauta daiktais.
„Rekomenduočiau virtuvės spinteles daryti iki lubų tam, kad galėtumėte sudėti daugiau indų. O siekiant maksimaliai išnaudoti miegamojo erdvę, dvigulė lova turėtų būti parinkta su patalynės dėže – čia taip pat tilps ir daug įvairių rečiau naudojamų daiktų. Šis kriterijus taip pat pravers ieškant svetainės sofos-lovos“, – dalijasi D. Sakevičė.

Vizualiai erdvę praplečia bei taupo vietą ir iki lubų montuojamos slankiojančias veidrodines duris turinčios spintos: jos yra tarsi „nematomos“ erdvėje, kartu plečia erdvę bei talpina daugybę daiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)