Liftuose nori švaros

Vis svarbesnis įrenginys gyventojams tampa liftas. Šiandien, ko gero, daugumai žmonių bent vieną kartą per dieną tenka pasinaudoti liftu. Labai svarbu, kad liftas būtų švarus ir techniškai tvarkingas, kad būtų malonu juo naudotis.

Tomas, gyvenantis naujos statybos name Vilniuje, kuriame taip pat yra liftas, pasakoja, jog nėra nieko svarbiau, kaip įlipus į liftą jausti malonų kvapą.

„Juk tai pirmasis ryto kvapas: atsikeli, pavalgai, išeini į laiptinę ir štai atsidaro lifto durys. Jeigu iš jo pradeda sklisti nemalonūs kvapai, diena iškart sugadinta“, – mano vilnietis.

Jis tęsia, kad malonų kvapą jų laiptinės lifte padeda užtikrinti gyventojų supratingumas ir suvokimas, kad tai yra bendro naudojimo patalpa ir būtina ją prižiūrėti. Tomas pasakoja, kad patiems namo gyventojams liftų tvarkyti nereikia, nes tai už juos padaro valymo paslaugas teikianti įmonė.

Visai kitokiais įspūdžiais dalinasi senos statybos daugiabutyje gyvenanti Monika. Ji taip pat kasdien naudojasi liftu, tačiau kiekvienas kilimas juo merginai yra didžiausias išbandymas.

„Aš kartais net nelipu į jį, nes tiesiog šlykštu koją pastatyti. Prispjaudyta, apšnerkšta. Net nežinau, kokios kilmės skysčiai ten ant žemės papilti. Tiesiog siaubas. Realiai, liftu mūsų laiptinėje naudotis galima tik iškart po valymo. Valo mums liftus ta pati įmonė, kuri ir laiptinę plauna, tai, ko gero, dėl to žmonės vėliau ir priteršia. Jei patiems reiktų išvalyti liftą, gal tiek nešiukšlintų“, – pasakoja Monika.

Trečioji pašnekovė Jolita, kuri naudojasi liftu, gyvena senos statybos daugiabutyje, tačiau jame yra įrengti nauji liftai. Juose įmontuotos vaizdo stebėjimo kameros, todėl gyventojai vengia ten šiukšlinti ar kitaip niokoti visų gyventojų turtą.

„Pas mus irgi buvo ta problema, kad liftas pastoviai šiukšlinas, bet vėliau mums pakeitė į naują ir įmontavo kamerą. Dabar niekas nė šiukšlės nenumeta, nes žino, kad jį filmuoja ir tuoj bus jis paviešintas ant laiptinėje esančios skelbimų lentos. Tad dabar labai malonu ir gera liftu naudotis. Juk visi už jį mokam, tai norime, kad jis būtų geros būklės ir tvarkingas“, – tikina Jolita.

Kas valys – gyventojų pasirinkimas

Tačiau ne į visus liftus norisi kelti koją. Būna atvejų, kada geriau į aukščiausią aukštą lipti laiptais nei kelti koją į purviną liftą. Tokios mintys dažniausiai aplanko gyvenamųjų daugiabučių laiptinėse, už kurių liftų valymą yra atsakingi patys gyventojai. Kaip aiškina gyvenamuosius namus, daugiabučius, visuomeninius bei komercinius pastatus prižiūrinčios ir administruojančios įmonės „Mano būstas“ atstovė Aurelija Dapkūnienė, lifto valymas įeina į visos laiptinės valymo paslaugos kainą, tačiau gyventojai turi būti užsisakę tokią paslaugą. Taip užtikrinamas periodiškas laiptinės ir lifto valymas.

„Tokiu atveju liftas valomas tokiu periodiškumu, kaip ir pirmo aukšto bendro naudojimo patalpos, t.y. gali būti 1-3 k.per savaitę, kai kur valomas net 5 kartus. Valymo paslaugą, gyventojų prašymu, organizuoja namo administratorius“, – komentuoja A. Dapkūnienė.

Jeigu gyventojai nėra užsisakę valymo paslaugų, kaip jie tvarkys laiptinę ir liftą – jų pasirinkimas.

Kartais nepadeda ir išvalymas

Tačiau kartais net ir periodiškas lifto valymas neužtikrina jame švaros. Anot A. Dapkūnienės, būna atvejų, kai prieš valandą išvalytas liftas užteršiamas nedrausmingo kaimyno. Kaip pasakoja „Mano būsto“ atstovė, tokių „tvarkingų“ gyventojų netramdo nei pokalbiai, nei drausminimai.

„Su nedrausmingais gyventojais bendrauja ir namo vadybininkas, ir kalbasi kaimynai. Juk visi naudojasi bendromis patalpomis ir nori, kad aplinka būtų tvarkinga! Deja, yra namų, kur jokie prevenciniai pokalbiai neveikia ir liftai nuolat laužomi, teršiami“, – pabrėžia A. Dapkūnienė.

Ji priduria, kad netvarkingiausi liftai yra Žirmūnų, Karoliniškių mikrorajonuose.

DELFI siūlo pasižiūrėti, kaip atrodo vieni baisiausių liftų Vilniuje.

Siūlo įsirengti vaizdo stebėjimo kamerą

Kitas labai svarbus dalykas liftu besinaudojantiems gyventojams yra lifto techninė būklė ir saugumas jame. Kaip informuoja A. Dapkūnienė, įmonės „Mano būstas“ administruojamų daugiabučių namų liftai tikrinami kas mėnesį, o kartą per metus atestuota įmonė atlieka išsamų metinį lifto patikrinimą.

Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą, keičiant ar remontuojant liftą, visuomet rekomenduojame jame įsirengti vaizdo stebėjimo kamerą. Pasak A. Dapkūnienės, dažnai gyventojai įsirengia ir vaizdo stebėjimo kameras pirmame aukšte, prie įėjimo: „Iš patirties galime pasakyti, kad vaizdo stebėjimas tikrai veikia ir įpareigoja pačius naudotojus elgtis tvarkingai, negadinti bendro naudojimo įrangos (vežant dviračius, vežimėlius, gabenant kitus daiktus).“

Ką daryti užstrigus lifte?

Techniškai netvarkingas liftas padidina jo užstrigimo riziką. Ką daryti užstrigus lifte? A. Dapkūnienė sako, kad, pirmiausia, liftui sustojus ir neatidarius durų, nereikia sutrikti ir dar kartą paspausti aukšto, į kurį buvo kylama, mygtuką arba (jei toks yra) durų atidarymo mygtuką.

„Jeigu lifto durys neatsidaro, spausti mygtuką, pažymėtą skambučio simboliu, ir laukti kol atsilieps dispečeris arba skambinti avarinės numeriu kuris nurodytas naudojimo instrukcijoje. Jokiu būdu nereikia bandyti išsilaisvinti patiems, tai gali sukelti pavojų. Keleivių išlaisvinimo darbus gali atlikti tik kvalifikuotas ir tinkamai apmokytas asmuo“, – akcentuoja pašnekovė.

Pamatykite, kaip atrodo vieni gražiausių liftų Vilniuje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)