„Vis daugiau laiko praleidžiant lauke ir savo namų kieme, norisi būti ne tik gražioje ir tvarkingoje, bet ir saugioje aplinkoje. O kasdien dėti koją ant išbyrėjusių ir pasenusių plytelių ar vaikščioti neišklotu žvyrkeliu – menkas malonumas. Todėl nenuostabu, kad jau dabar pastebime išaugusį susidomėjimą kiemo tvarkymo prekėmis, ypač susijusiomis su takelių ar tam tikrų erdvių išklojimu trinkelėmis. Tai – atsakingas procesas, reikalaujantis laiko ir pasiruošimo, todėl neskubėkite, rinkitės tik kokybiškas medžiagas ir pasidomėkite, kaip tinkamai atlikti darbus, kad jie tarnautų ilgus metus“, – sako marketingo vadovė Laima Skirienė.

Išmanant specifiką, procesas klostysis sklandžiau

Tokius darbus kaip trinkelių klojimas rekomenduojama palikti profesionalams, kurie vadovaujasi sukaupta patirtimi ir išmano smulkiausius šio proceso niuansus. Visgi, norint, kad darbai vyktų sklandžiai, rekomenduojama susipažinti bent jau su techniniais trinkelių klojimo pagrindais ir įsitraukti į visą procesą.

„Siekiant, kad trinkelės tarnautų ilgai, pirmiausia reikia tinkamai paruošti gruntą, nes pagrindas lemia apie 90 proc. trinkelių stabilumo ir stiprumo. Jei dangos konstrukcijai naudojamas netinkamas pagrindas, pavyzdžiui, smulkintos betono ar kitų statybinių medžiagų atliekos, joje atsiranda įdubų, trinkelės ima skilinėti. Todėl dangos konstrukcijos sluoksnių įrengimui rekomenduojama naudoti nesurištuosius mineralinių medžiagų mišinius, kurie yra laidūs vandeniui“, – pasakoja ekspertė.

Įrenginėjant trinkelių konstrukciją, viršutinį žemės sluoksnį – velėną, augalus ir pan – yra įprasta pašalinti, tačiau susidūrus su drėgnu gruntu – moliu, priemoliu ar aukštais gruntiniais vandenimis – jis papildomai sausinamas įrengiant drenažą.

Klojant trinkeles – dėmesys mažiausioms detalėms

Kokybiškai įrengus pagrindo laikantįjį sluoksnį, ne ką mažiau reikalinga pasirūpinti ir pasluoksniu, kurį rekomenduojama tankinti kartu su paklotomis trinkelėmis. Tokiu būdu bus užtikrintas dangos tolygumas.

„Ant paruošto pirminio pagrindo yra pilami smėlio-žvyro, skaldos ir atsijų – akmens dulkių – sluoksniai. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kuo būsimos dangos apkrova bus didesnė, tuo storesnis skaldos sluoksnis turėtų būti pilamas. Ne tik apkrova, bet ir grunto drėgnumas nulems ir pilamo smėlio-žvyro sluoksnio storį, kuris gali svyruoti nuo 20 cm iki 50 cm ir daugiau. Rengiant trinkelėms kloti skirtą pagrindą, būtina atlikti viso klojimui rengiamo ploto niveliavimą, t. y. įrengti nuolydžius. Kitu atveju vanduo niekur nenubėgs ir ilgainiui išplaus trinkelių siūles bei ardys visą konstrukciją“, – teigia L. Skirienė.

Pašnekovė pabrėžia, kad itin reikšmingi ir kiti klojimo proceso elementai, tokie kaip taisyklingas lovio iškasimas, tinkamų tankinimo įrankių naudojimas, stebėjimas, kad atvežtas smėlis neturėtų molio priemaišų ir dar daugiau.

„Taip pat svarbu, kad skaldos sluoksnis siektų bent 10-15 cm, jos frakcija nebūtų mažesnė kaip 0-16/32 mm, o idealiu atveju siektų 0/45 mm. Tuo tarpu išlyginamasis sluoksnis, ant kurio klojamos grindinio trinkelės, turėtų siekti nuo 2 iki 5 cm. Nuolydžius reikėtų suformuoti nuo namo, o ne į jį, kitaip visas vanduo tekės namo link. Pagaliau, visada stebėkite estetinį vaizdą – linijų tiesumą, trinkelių pjaustymo kokybę ir pan.“, – patarimais dalijasi ekspertė.

Kaip išsirinkti trinkeles?

Norint kieme įsirengti kokybiškas ir jaukumo kiemui suteikiančias trinkeles, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jų rūšį. Anot L. Skirienės, šiandien vienas populiariausių tipų – betoninės trinkelės.

„Tai yra tvirtos medžiagos pagrindas, tinkantis gatvėms ar aikštelėms, kuriose galima statyti automobilius. Taip pat jos tinka ir pėsčiųjų takams. Didžiausio dėmesio mūsų parduotuvėse šiuo metu susilaukia pilkos betoninės trinkelės, tačiau vis labiau populiarėja ir raudonas atspalvis“, – teigia ekspertė.

Kiek brangesnis pasirinkimas – klinkerio plytelės, kiemą papildančios solidumo ir prabangos jausmu. Kadangi jos yra gaminamos iš dengto molio su priemaišomis, todėl yra vertinamos dėl savo natūralumo, išsiskiria savo ilgaamžiškumu bei plačiu spalvų spektru.

Trinkelės

Marketingo vadovė akcentuoja, kad šiuo metu bene labiausiai išskirtinis tipas – natūralios akmens trinkelės, kurių populiarumas kol kas nėra didelis: „Šios trinkelės taip pat atrodo labai solidžiai ir taps puikiu pasirinkimu, kuriant prabangią kiemo atmosferą. Tiesa, nors jos ir yra brangiausios, investuoti į natūralias akmens trinkeles apsimoka dėl jų ilgaamžiškumo ir estetinio vaizdo.“

Itin reikšmingas ir trinkelių storis

L. Skirienė pratęsia, kad renkantis trinkeles, ne ką mažiau svarbu ir jų storis. Šį sprendimą reikėtų priimti atsižvelgiant į tai, kokia trinkelių apkrova yra numatoma.

„Prieš klojant ir renkantis trinkeles, būtina apgalvoti, kokias trinkeles rinksitės ir kokia bus jų paskirtis. Jei žadate įsirengti įprastos apkrovos takelį, skirtą pėstiesiems, poreikius patenkins ir 5 cm storio betoninės trinkelės arba 4,5 cm storio klinkerio trinkelės. Tačiau jei planuojate, kad kieme trinkelėmis važinės 1-2 automobiliai, reikėtų rinktis bent 6 cm storio betonines trinkeles arba 5,2 cm storio klinkerio trinkeles. Tačiau visai kitokio storio reikės, jei apkrova bus gerokai didesnė – trinkelėmis važiuos sunkvežimiai, virš jų vyks intensyvus eismas. Tokiu atveju reikėtų rinktis 8 cm storio trinkeles“, – teigia specialistė.

Trinkeles būtina apsaugoti nuo kenkėjų

Kieme paklojus trinkeles, reikėtų nepamiršti ir tinkamos jų priežiūros. Ilgainiui, trinkelių tarpuose ima augti įvairios piktžolės, samanos ar kitos žolės, galinčios pakenkti jų patvarumui. Pasak L. Skirienės, egzistuoja daugybė būdų, padedančių nesunkiai išnaikinti šiuos augalus.

„Vienas iš variantų – grandiklio su L formos ašmenimis įsigijimas. Tai padės išgremžti žoles ir samanas iš tarpų. Taip pat tam puikiai tiks ir metalinis šepetys, kuriuo nesunkiai pašalinsite augalus. Tiesa, kaip alternatyvą šiam procesui dalis žmonių naudoja ir stiprią vandens srovę, tačiau tai svarbu daryti atsargiai, nes iš visos konstrukcijos siūlių išplaunamos ne tik žolės ir samanos, bet ir trinkelių užpildas“, – tvirtina ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją