Pavasarinis genėjimas – tikrai netinkamas

Anot agronomo Tautvydo Gursko, magnolija – medis, nereikalaujantis daug priežiūros, tačiau gruntas turi būti lengvas, vieta, kur augalas vešės – šilta. Be to, magnoliją galima vadinti užsispyrusia sodo karaliene – nors pavasarį dovanoja pundus žiedų, bet jei netinkamą sezoną kartu su kitais augalais bus nugenėta, magnolijos gausaus žydėjimo nematysite bent vienerius metus.

„Pats geriausias magnolijos genėjimo laikas – rugpjūčio mėnuo. Ji dabar yra suformavusi pumpurus žydėti kitą pavasarį, bet per žiemą pamirš, ką jūs jai padarėte, o išretinti, sumažinti tikrai verta tam, kad žiedų atsirastų visam medyje. Jeigu ją paliksime augti kaip ji auga paprastai, tai dažniausiai žiedai susiformuos medžio lajos išorėje ir viduje bus labai nedaug. O mes norime, kad visas mūsų medis pražystų“, – pasakoja T. Gurskas.

Genėjimą pradėkite nuo pažeistų šakų

Kad nereiktų ropštis į medį, agronomijos profesionalas naudoja aukštapjovį genėtuvą, plonoms šakoms kirpti pasitelkiamas kitas specialus genėtuvas, taip pat reikalinga speciali apsauga nuo susižalojimų ir kopėčios. Pastarąsias T. Gurskas naudoja ne lipimui į medį, o pridengti šalia magnolijos esančius kitus augalus, kad krentančios šakos jų nesulaužytų.

„Pirmiausia gerai apžiūrime, įvertiname magnolijos medį, kaip jis atrodo, auga, ar turi problemų: šakų, kurios trinasi, blogo, smailo suaugimo šakas, kurias turėtume šalinti. Taip pat atkreipime dėmesį, galbūt yra palūžusių“, – sako agronomas ir genėjimą ragina pradėti nuo pažeistų, sužalotų šakų, o tik po visko imtis augalo žeminimo darbų.

Trys pjūviai ir medžio žaizdų priežiūra

Laukiantiems įspūdingo magnolijų žydėjimo, pavasario pabaigoje privalu šį medį kaip reikiant patręšti. Egzistuoja ir keletas magnolijos medžio šakų pjovimo taisyklių. Trukdančios šakos turėtų būti nupjaunamos per tris pjūvius: pirmasis – nedidelis, apie trečdalio skersmens, įpjovimas šakos apačioje, apie 20 cm nuo kamieno.

Antrasis pjovimas – virš ano pjūvio, taip visiškai nupjaunant šaką. Galiausiai trečias pjūvis atliekamas prie pat kamieno. Po genėjimo liekančių žaizdų ant magnolijos, anot T. Gursko, užtepti tikrai nebūtina – šie medžiai puikiai susitvarko patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją