Skruzdės gali gadinti gyvenimą ne tik nuosavų namų, bet ir daugiabučių gyventojams, kurių būstai yra pirmuose aukštuose, kurie turi terasas ir pan. „Derapro“ kenkėjų kontrolės ekspertas Darius Tarakavičius sako, kad gyventojų skundų dėl skruzdėlių paprastai pagausėja jau pavasario pradžioje.

„Pavasaris yra tas laikas, kada bunda gamta ir žinoma natūralu, kad vis dažniau pastebime bundančias skruzdėles, kurios, ieškodamos maisto bei palankios vietos kolonijos auginimui, užklysta ir į gyventojų būstus per nesandarias ar atviras statinio konstrukcijas“, – sako pašnekovas.

Skruzdėlės

Pasak jo, skruzdėlių aktyvumas prasideda gegužę ir tęsiasi iki rugpjūčio. Jos yra aktyvios ir labiausiai matomos dienos metu, jų aktyvumas gali svyruoti priklausomai nuo temperatūros ir oro sąlygų.

Prisikviečia patys gyventojai

Vis dėlto, skruzdėlių migraciją į žmogaus namus gali lemti ir paties žmogaus veiksmai. D. Tarakavičius paaiškina, kad skruzdėlės ieško maisto šaltinio ir jas vilioja maisto likučiai, vaisiai ir kiti saldėsiai, palikti ant stalo, nukritę ant grindų ar žemės.

„Ypač namų terasose palikti indai, susikaupę nešvarumai vilioja jas užsukti. Jeigu į jūsų namus užsuko skruzdėlė ir rado maisto, greitai čia jų bus daugiau“, – perspėja kenkėjų naikinimo ekspertas.

Skruzdėlės

Dažnai gyventojai neįvertina priežasčių, kodėl skruzdėles užpuolė jų namus ir koncentruojasi tik į naikinimą, nors, pasak D. Tarakavičiaus, reikėtų daugiau dėmesio skirti prevencijai.

„Labai svarbu laiku užkirsti kelius skruzdėlių patekimui į namus užtaisant plyšius ar įtrūkimus namų sienose, pasirūpinant sandarumu langų rėmuose ir kitose pastato vietose. Neatidžiai tvarkomos šiukšlės, neužrišti šiukšlių maišai, perpildyti konteineriai, kuriuose gausu organinės kilmės atliekų, taip pat tampa maisto šaltiniu skruzdėlėms.

Svarbu išlaikyti švarą namuose, terasose, ir reguliariai valyti paviršius, pašalinti maisto likučius, dezinfekuoti paviršius. Jeigu palaikoma švara, nepaliekami trupiniai, cukrus, medus, ar kiti saldūs produktai bei gėrimai, skruzdėlių neturėtų atsirasti“, – paaiškina kenkėjų kontrolės ekspertas.

Klaidos, daromos renkantis skruzdžių naikinimo preparatus

Jeigu vis tik nepavyksta užkirsti kelio skruzdžių patekimui į namus, reikia imtis jų naikinimo. Tačiau šis darbas taip pat reikalauja tam tikrų žinių. Pasak kenkėjų naikinimo eksperto D. Tarakavičiaus, dažnai gyventojai neteisingai parenka ir neteisingai naudoja parduotuvėse parduodamas skruzdžių naikinimo priemones. Tokia kova su kenkėjais, pašnekovo teigimu, būna neefektyvi ir trumpalaikė.

Pirmiausiai, anot eksperto, svarbu identifikuoti skruzdėlių rūšį, paplitimą, priežastis, dėl kurių jos atkeliauja į namų erdves, išsiaiškinti, kur yra jų lizdai. Maža to, kita klaida, kurią dažnai daro žmonės – per didelis kiekis skruzdes naikinančių preparatų. Ji gali lemti didelę problemą: skruzdėlės tampa atsparios kenkėjus naikinančioms priemonėms. Žinoma, neteisingas priemonių naudojimas gali pakenkti ir pačių žmonių sveikatai.

Skruzdėlės

„Skruzdėlių naikinimas gali užtrukti ir pareikalauti kantrybės. Dažnai išbandomas vienas metodas arba priemonė ir jei nedelsiant nesimato rezultatų, ieškoma kitų priemonių ar būdų, taip susidaro perteklinis preparatų naudojimas. Svarbu būti kantriais ir nuosekliais. Be abejo visada rekomenduojame pasikonsultuoti su specialistais, kurių žinios ir metodai leis efektyviai kontroliuoti skruzdėlių populiaciją“, – pabrėžia ekspertas.

Kaip išsirinkti tinkamiausią priemonę

Priemonių, kurios naikina skruzdėles, yra labai daug. D. Tarakavičius sako, kad žmonės skuba, perka priemones nepasidomėję, ar ji tikrai padės jų atveju. Tačiau pirmas žingsnis, kurį turi padaryti žmogus prieš leisdamas pinigus – sužinoti, kokios skruzdėlės plinta jo namų erdvėse ir ar jas galima naikinti.

„Taip susiaurinsite paiešką ir taps lengviau išsirinkti. Perskaitykite preparatų etiketes ir instrukcijas: kiekviena skruzdėlių naikinimo priemonė turi etiketę su informacija apie jos naikinimo paskirtį ir saugaus naudojimo instrukcijas. Svarbu atidžiai perskaityti šią informaciją ir įsitikinti, kad priemonė yra tinkama jūsų atvejui ir kokių atsarginių priemonių reikia norint tinkamai naudoti“, – pabrėžia pašnekovas.

Skruzdėlės Shutterstock

Kenkėjų naikinimo ekspertas tęsia, kad prieš įsigyjant priemones skruzdėlių naikinimui, galima paieškoti informacijos internete ir peržiūrėti vartotojų atsiliepimus apie šią priemonę. Tai gali suteikti daugiau informacijos apie jos efektyvumą ir naudojimo patirtį iš kitų žmonių.

Taip pat labai svarbus tinkamas įsigyto preparato naudojimas. Naudojimo kiekis turi būti toks, koks nurodytas instrukcijoje. Jeigu preparato liko, galima jo pasilikti kitam kartui. Per didelis preparato kiekis gali pakenkti ir žmogui, ir aplinkai.

Naikinti galima ir natūraliomis priemonėmis

Pirmiausia stoti į kovą su skruzdėlėmis reikėtų pasitelkiant natūralias priemones, kurios neturėtų neigiamos įtakos žmonių sveikatai. Pasak D. Tarakavičiaus, pirmas žingsnis – jau minėta prevencija.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar skruzdės įsikūrusios jūsų patalpose, ar tik ateina pasimaitinti. Rasti patekimo vietas ir jas užsandarinti, nustatyti skruzdėlių rūšį bei paplitimo mastą, rasti skruzdėlių lizdų vietas ir naikinant skirti didelį dėmesį būtent šioms vietoms. Valyti paviršius, pašalinti trupinius ir maisto likučius, siurbti / plauti grindis ir užkirsti kelią skruzdėlėms pasiekti maisto šaltinius. Maistą laikyti sandariai, tinkamai prižiūrėti šiukšlių konteinerius, bei vietas, kuriose laikote šiukšles“, – pataria kenkėjų kontrolės ekspertas.

Skruzdėlės Shutterstock

Pastebėjus skruzdėles savo namuose, galima pasitelkti namuose turimas ne chemines priemones, pavyzdžiui, sodą, citrusinius vaisius, eterinius aliejus. Tačiau visos jos, pasak D. Tarakavičiaus veiksmingos tik esant mažam skruzdėlių kiekiui.

„Vieni pasitelkia priemones, kurias turi namuose: barsto sodą ar kavos tirščius aplink pamatus, kiti verda citrusinių vaisių žievelių nuovirus, pasitelkia žoleles, levandų, eukalipto ar kitus eterinius aliejus. Džiugina, jeigu pavyksta apsisaugoti natūraliomis priemonėmis, bet dažnai būna ir taip, kad natūralios priemonės yra per silpnos ir ne visada yra efektyvios arba veikia trumpą laiką. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šios priemonės gali būti efektyvios mažiems skruzdėlių kiekiams arba prevenciniais tikslais, bet gali būti nepakankamos arba neveiksmingos, jei yra didelė skruzdėlių invazija. Tokiais atvejais, jei skruzdėlių problema yra rimtesnė arba pasikartojanti, būtų geriausia kreiptis į kenkėjų kontrolės specialistą“, – sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją