Gali padėti ir chemikalai, ir verdantis vanduo

Pirmiausia, sako T. Gurskas, vos pradėjus želti žolėms trinkelių plote galima naudoti įvairias chemines priemones kaip glifosato pagrindu herbicidus. Tokiai kovai su piktžolėmis būtina naudoti gaubtą, kad cheminės medžiagos nepaliestų kitų augalų ir plotų, tačiau toli gražu ne visi savo kieme apskritai nori griebtis chemikalų.

„Reikėtų žinoti, kad glifositų naudojimas šiek tiek rūgština dirvą, tarpelius ir juose labai greit pradeda augti samana. Jie veikia tik tas piktžoles, kurios turi lapus, o samanos klesti tuose tarpeliuose. Todėl galima nupurkšti, išvalyti samanas, bet po valymo visada naudokite papildomai atsijų, kad tarpeliai būtų užpildyti“, – pataria agronomijos ekspertas.

Stihl nuotr.

Kitas T. Gursko patarimas, kaip išnaikinti trinkelių tarpų žoles – verdantis vanduo: verdantį vandenį pilkite tiesiai ant piktžolių ir tai kartokite keletą kartų. Jei piktžolių nebuvo itin daug – lapeliai tiesiog išvirs ir išnyks ekologiškomis priemonėmis. Laikantis visų atsargumo priemonių, galima piktžoles trinkelių tarpuose naikinti ir specialiais aparatais su ugnimi.

Stihl nuotr.

Kaip pasirinkti tinkamą įrenginį

Dar vienas būdas – specialios šluotos ir įrenginiai. Svarbu rinktis tokį įrankį ar jo priedą, su kuriuo būtų galima trinkeles tvarkyti neaptaškant žolių nuopjovomis namo sienų ir darbus atliekant saugiai. Tam žoliapjovė, liaudyje vadinama trimeriu – ne pats tinkamiausias pasirinkimas, tačiau yra išeitis:

„Tai yra papildomas priedas piktžolėms ar žolėms kirpti, skirtas naudoti prie stiklų, prie langų, struktūrų ir paties pastato. Mums reikia išvalyti tarpus, samanas ir šaknis, tam irgi turime įrenginį. Toliau reikia apipjauti kraštus, nes veja dažnai lipa ant takelio ir jis pasidaro ne tiesus, o vingiuotas. Laikas nuo laiko, bent kartą į sezoną, turėtumėte praeiti.

Stihl nuotr.

Galite tai daryti su aštriu kastuvu, bet tai užtruks. Galima ir su specialiu įrenginiu, vadinamu mėnuliuku. Bet mes naudojame specialų įrenginį kraštams apipjauti, kur sukasi metalinis peilis: labai tiksliai ir greitai apipjauname kraštelį, kurį lieka tik nuimti, išvežti ir mūsų trinkelės vėl kaip naujos“, – kiemo tvarkymo subtilybes demonstruoja agronomas.

Stihl nuotr.

T. Gurskas parodo, kaip,naudojantis skirtingais priedais, kieme galima tvarkytis vos su vienu įrenginiu. Šiam įrenginiui, sako T. Gurskas, nereikia net ausinių, papildomo tepalo ar kuro, nes naudojamas akumuliatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)