Genėjimui tinkamas ne bet koks oras

Turint augalų, būtina juos tinkamai prižiūrėti. Kas kiek laiko teks genėti medžius, anot T. Gursko, priklauso nuo jų rūšies: kas mėnesį teks genėti tokius augalus kaip kaulenis, ligustras, kalnų serbentas. Turint gyvatvores iš šių augalų, agronomo teigimu, būtinos greitą kirpimą užtikrinančios žirklės.

Stihl nuotr.

„Jeigu turite kukmedžio, buko, net buksmedžio gyvatvorę – tokias gyvatvores rekomenduotina kirpti du kartus: vieną kartą vasaros pradžioje, kada duoda ūglius, tam, kad juos suformuotume. Kitas kirpimas – prieš žiemą, vėlai rudenį, kad užsigydytų žaizdos, apie rugsėjo vidurį – antrą pusę vėl formuojame, kad per visą žiemą žiūrėtume į lygią, gražią gyvatvorę arba gražiai suformuotas formas.“

Augalų genėjimui svarbus ir oras: diena turėtų būti apsiniaukusi, bet augalai turi būti sausi. Sausa apsiniaukusi diena yra ideali kirpti tiek lapuočius, tiek spygliuočius, tikina T. Gurskas. Įrankiai turi būti dezinfekuoti ir pagaląsti, o grindinį aplink augalą agronomas pataria apsitiesti kokia nors medžiaga, taip bus paprasčiau po darbų susitvarkyti.

Stihl nuotr.

Buksmedis: tinkamai prižiūrimas atlaikys net sniego iššūkius

Kerpant medžius T. Gurskas pataria nepamiršti kas kuris laikas atsitraukti, apeiti augalą ir apžiūrėti iš tolėliau, mat taip matysite, ar tikrai formuojate tinkamą formą, augalas atrodo gražiai ir tvarkingai.

T. Gurskas išbando tris genėjimo įrankius: mažoms gyvatvorėms skirtą įrankį, didelių gyvatvorių kirpimo aparatą ir teleskopinį įnagį, skirtą kirpti didelius medžius ar aukštas gyvatvores.

Kuo daugiau genite medžius – tuo tankesni jie auga, todėl genėjimas išties svarbus gražiai aplinkai palaikyti. Itin pakantus karpymams, anot T. Gursko, yra buksmedis. Šis augalas išlaiko itin dailią formą, o kirpti buksmedį reiktų iki pernai kirpto ūglio – pernykštis lapelis bus šiek tiek tamsesnis. Dažnai kerpami buksmedžiai būna tankesni ir taip atsparesni sniego išlenkimams, tad ir vaizdas po žiemos neturėtų nuliūdinti.

Stihl nuotr.

Augalai, atleidžiantys klaidas

Lepumu nepasižymi ir lietuvių itin mylimos tujos: jas, sako T. Gurskas, galite genėti vasarą, pavasarį ar rudenį ir čia taisyklių nėra. Tuo tarpu lanksvas rekomenduotina genėti jau po žydėjimo.

Kaulenis irgi yra itin pakantus augalas, tačiau auga itin greitai ir kirpimas šiam augalui, pasak agronomo, reikalingas kone kas mėnesį, ta pati situacija ir su ligustru. Šie augalai reikalauja nuolatinės priežiūros, bet greitai atleidžia klaidas: nukirpę kreivokai, pasitaisyti galėsite jau po keleto savaičių.

Stihl nuotr.

Agronomas ragina atkreipti dėmesį ir nekirpti medžių, jei juose yra paukščių lizdas, perėjimo metu, vasaros pradžioje ar pavasario pabaigoje, genėjimo darbus atidėkite, kol paukščiukai išsiris ir išskris. Naudojant akumuliatorinę techniką, ausinių dėvėti, pasak T. Gursko, tikrai nereikia, tačiau apsauginių akinių nevalia pamiršti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją