Kraštovaizdžio specialistas Tautvydas Gurskas sako, kad būtina pasirinkti ir tinkamą laiką, ir orą, ir įrankį kiekvienam darbui atlikti – tik taip gausite maksimalią naudą prižiūrėdami sodą ir veją.

„Kaip ir kada purkšti sodą nuo kenkėjų ir puvinių? Šis pavasaris labai šaltas, bet tai nereiškia, kad neturėsite kenkėjų ar ligų savo sode. Žiemos šaltos nebuvo, sodininkai sunerimę, kad įvairūs kenkėjai labai lengvai peržiemojo, jų išties yra gausiai, tad turime purkšti sodą, prižiūrėti arba tiesiog numoti ranka ir palikti gamtai susitvarkyti“, – sako T. Gurskas.

STIHL nuotr.

Anot sodų priežiūra besirūpinčio specialisto, purškiant laiku ir tinkamomis medžiagomis medžiai už priežiūrą atsidėkoja gausesniu derliumi. Vadinamasis „mėlynasis purškimas“, naudojant vario preparatus, jau turėjo būti atliktas, mat medžiams nepakenksite tik tuo atveju, jei dar nėra lapelių, susprogusių pumpurų.

STIHL nuotr.

„Purškiant stipriais vario arba karbamido preparatais apdega lapeliai, todėl tą daryti jau per vėlu. Bet dar galite nupurkšti fungicidais nuo įvairių grybinių ligų, tik naudokite vario preparatus, kurie ne tokie agresyvūs“, – pataria pašnekovas.

T. Gurskas sako, kad purkšdami medžius turite nepamiršti ir pomedžio, nes būtent ten veisiasi dauguma ligų.

STIHL nuotr.

„Purkšti reikia labai atsakingai, tolygiai, geru purkštuvu, kuris palaiko pastovų slėgį. Augalas – krūmas ar medis, nesvarbu, turi atrodyti taip, tarsi jis buvo išrautas, panardintas ir vėl pastatytas – visas šlapias. Net ir pomedis turi būti šlapias“, – kaip atlikti darbą, paaiškina specialistas.

STIHL nuotr.

Dar vienas purškimas laukia ateityje. Jis skirtas tam, kad vaisiai būtų apsaugoti nuo kirmijimo.

„Kai obels ar kriaušės pumpurai jau bus didžiuliai ir, atrodys, tuoj tuoj prasprogs, tuo metu gali atskristi drugelis ir padėti kiaušinėlį, iš kurio išsiritusi lervutė nukeliaus į žiedą. Taigi reikia nupurkšti būtent nuo žiedgraužio“, – sako T. Gurskas.

STIHL nuotr.

Slyvos, trešnės, persikai ar abrikosai, vyšnios purškiamos kiek kitaip – specialistas pataria, kad geriausia tą daryti tuomet, kai šių kaulavaisių žiedlapiai jau krenta.

STIHL nuotr.

„Turite įsidėmėti, žinoti, kad negalima purkšti viduryje dienos, kai žiedus lanko bitės. Net jei yra žydėjimo pabaiga, dar gali atskristi bičių, todėl šį darbą atlikite gana vėlai vakare. Sėklavaisius ir kaulavaisius purkškite kontaktiniais insekticidais“, – primena kraštovaizdžio specialistas.

Dar vienas svarbus dalykas – oro sąlygos. T. Gurskas sako, kad reikia pasidomėti prognozėmis, ar greitu laiku nebus lietaus arba sausros, kad tai, kuo nupurškėte, nebūtų nuplauta ar neišgaruotų. Taip pat neturi būti vėjo. Be to, pašnekovas pataria nepamiršti saugoti savęs – būtina speciali apranga bei ilgas purkštuvo įrenginys.

Purkšti rekomenduojama ir veją. Pritaikius specialius purkštuvo antgalius, anot T. Gursko, vaismedžiai negaus pesticidų, o žolė net aplink krūmus bus išpurkšta ir apsaugota nuo ligų. Specialistas sako, kad kuo tolygiau nupurkšite, tuo geresnio rezultato sulauksite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją