Darbų šiuo metu – visa aibė, tačiau kiekvieno čia aptarti neketiname: norėtume išskirti tik kelis, kuriuos atlikus tuoj padvelks džiugia pavasarine nuotaika.

1. Vidinis kiemas

Pirmasis pavasarinis darbas, kurio turėtų imtis sodelį šalia namų įsiveisę žmonės, yra susijęs su aplinkos sutvarkymu, t. y. šakų, šiukšlių, naudoti neketinamų rakandų, aplūžusių baldų, senų žaislų ir panašaus bergždžiai vietą užimančio šlamšto išgabenimu, rašoma portale express.co.uk.

Be to, net po žiemos vidinio kiemo plytelės tikrai gali būti apsitraukusios samanomis ir kitokia organika, kurią patogiausia pašalinti naudojant aukšto slėgio plovyklą (žinoma, jei ją turite).

Kiemas

2. Sodo baldai

Pats laikas apžiūrėti sandėliuke laikomus sodo baldus ir atitinkamai jais pasirūpinti, pavyzdžiui, kruopščiai nuplauti, jei reikia, pataisyti arba perdažyti. Jei baldai mediniai, tikriausiai teks juos nubeicuoti ir kitaip apdoroti.

Baldai paverčia sodo erdvę poilsiui ir įvairiai veiklai tinkama vieta. Ant švarių ir patogių krėslų, tikrai norėsis prisėsti atokvėpio valandėlę arba net vakarienės su draugais.

Boho stiliaus terasa

3. Atskiros erdvės

Jei sodas ganėtinai didelis, galite suskirstyti jį į atskiras erdves, arba sekcijas. Vieną nuo kitos tas erdves galima atskirti kad ir takeliais.

Skirstant sodą sekcijomis rekomenduojama vadovautis funkcionalumo principu: taip pavyks sukurti pievelių, daržovių lysvių ir pasisėdėjimo erdves.

4. Vertikalios linijos: statiniai

Vertikalios linijos vizualiai praplečia nedidelio sodo erdvę. Vertikalių linijų vaidmenį laisvai galima patikėti kokiai nors konstrukcijai ar statiniui – tvorelei, arkai arba pergolei (pavėsinei).

Kai sode atsiras vertikalių konstrukcijų, galėsite įveisti vijoklinių augalų, tokių kaip raganės, vijoklinės rožės arba sausmedžiai.

Viksvos

5. Vertikalios linijos: augalai

Vertikaliai orientuotas sodas – puikus sprendimas, jei turimas žaliasis plotas nedidelis. Aišku, aukštyn besistiebiantys augalai veiksmingai papildo žaluma ir didelius sodus, ypač jei jie neužsėti veja.

Toliau – dar keletas patarimų, kuo papildyti sodo erdvę, norint pagerinto jos vaizdą ir susimažinti rūpesčių ją prižiūrint.

Vienas svarbiausių žingsnių transformuojant žaliąją erdvę yra pakopinis jos komponavimas. Siekiant juntamų permainų ir dinamikos, galima įveisti „pakeltų“ lysvių, klombų ir kt.

Jaukumo ir, aišku, patogumo suteikia takeliai. Juos galima formuoti įvairiai ir grįsti įprastais grindinio akmenimis, nuberti smulkiu žvyru ar pan.

Atminkite, kad visi sodo patobulinimo sprendimai turi derėti prie erdvėje vyraujančios estetikos ir darniai įsilieti bendrą vaizdą.

Jeigu plytelės, kuriomis išgrįstas vidinis kiemas, nesiskirs nuo tų, kuriomis išklotas namų prieangis, susidarys tęstinumo įspūdis ir erdvė atrodys ypač harmoninga.

Vidinį kiemą ir sodo erdvę būtina išnaudoti kaip valgymo lauke vietas. Rytinis puodelis kavos gryname ore arba pasisėdėjimas su draugais vaišinantis ant grotelių keptais gardumynais – tai vasaros teikiamos galimybės, kuriomis tiesiog nevalia nepasinaudoti.

Verta pamąstyti ir apie sodo dekorą. Puiku, jei jį atstos vandens elementai, papildysiantys lauko erdvę garsu ir judesiu.

Kaip dekorą galima naudoti ir skulptūrėles. Vis dėlto su puošyba persistengti nereikėtų, nes pernelyg gausus dekoras apsunkina erdvę, sukuria chaoso, netvarkos įspūdį.

Plikos žemės plotus (tarkim, aplink medžius) galima užmulčiuoti. Mulčias ne tik saugo žemę nuo išsausėjimo, bet ir puikiai atrodo bei nereikalauja daug priežiūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją