Saulės elektrinei ant balkono reikalingas leidimas

Vilnietė Virginija „Delfi būstas“ redakcijai atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti, kaip vieną sostinės daugiabutį „puošia“ ant balkono sukonstruota saulės elektrinė. Moteris klausia, ar valstybė pagaliau leido ant balkonų tvirtinti saulės elektrines, ar šių savininkai tiesiog nepaisė įstatymų.

„Kasdien po darbo važiuoju šia gatve ir vieną rytą pastebėjau, kad daugiabučio namo balkono kabo saulės kolektoriai. Pagalvojau: ar jau galima juos kiekvienam pasikabinti? Ar kažkas pasikeitė? Bet, manau, tikriausiai jie čia atsirado nelegaliai“, – teigia nuotraukomis pasidalinusi vilnietė.

Saulės elektrinė ant balkono

„Delfi būstas“ pasiteiravo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, ar daugiabučių gyventojai gali ant savo butų balkonų montuoti saulės elektrines ir jei taip, kokias procedūras jie turi atlikti. Inspekcija informavo, kad saulės elektrinės ant butų balkonų Lietuvoje nėra uždraustos, tačiau norint jas įsirengti, reikia gauti statybos leidimą.

„Saulės šviesos elektrinių modulių, saulės kolektorių tvirtinimas paprastojo remonto darbais ant daugiabučio gyvenamojo pastato fasado laikytinas išvaizdos keitimu, dėl to yra prievolė gauti statybą leidžiantį dokumentą“, – teigiama atsakyme.

Kaip gauti tokį leidimą? Kai statybos darbai susiję su daugiabučio gyvenamojo namo bendrojo naudojimo objektais (balkonas, šiuo atveju, toks ir yra) privalu gauti protokolu įformintą butų ir kitų patalpų savininkų sutikimą planuojamiems statybos darbams. Taip pat turi būti rengiamas paprastojo remonto aprašas arba paprastojo remonto projektas (kultūros paveldo statinio atveju) ir kreipiamasi į vietos savivaldybės administraciją per IS „Infostatyba“ (www.planuojustatau.lt) su prašymu išduoti statybą leidžiantį dokumente. Atliekant statybos darbus neturint galiojančio leidimo arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius yra laikoma, kad tai – savavališka statyba.

Vilniuje dėl leidimų elektrinei ant balkono nesikreipta

Taigi, statybos leidimo gyventojai, norintys įsirengti saulės elektrinę ant savo balkono, per informacinę sistemą turi prašyti savivaldybės administracijos. Šiuo atveju – Vilniaus miesto savivaldybės. „Delfi būstas“ pasiteiravo savivaldybės, kiek ji yra sulaukusi prašymų ant daugiabučių balkonų įrengti saulės elektrines. Atsakyme teigiama, kad „kol kas nesame gavę prašymų dėl leidimo įsirengti saulės elektrinę ant daugiabučių pastatų fasado ar konkrečiai balkonuose.“

Savivaldybė teigia, kad gyventojų noras elektros energiją gamintis iš saulės yra sveikintinas, tačiau tam reiktų paisyti teisės aktų.

„Primename, kad saulės elektrinės įrengimas, neturint leidimo atlikti paprastąjį pastato remontą, yra laikomas savavališka statyba, už kurią gresia administracinė atsakomybė. Statybų priežiūrą ir kontrolę vykdo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija. Raginame gyventojus naudoti elektrą iš atsinaujinančių energijos šaltinių, tačiau ją gaminti reikia vadovaujantis galiojančiais įstatymais“, – pabrėžiama savivaldybės komentare ir priduriama, kad saulės elektrinių montavimo ant daugiabučių namų fasadų procedūra yra tokia pati kaip montuojant kondicionierių. Tai priskiriama pastato paprastojo remonto darbams, dėl to, norint montuoti saulės elektrinę ant daugiabučio namo fasado, reikia parengti projektą, gauti savivaldybės leidimą paprastajam pastato remontui ir gauti kitų name esančių butų savininkų daugumos sutikimą.

Už saulės elektrinės be leidimo įrengimą – bauda

Fiziniams asmenims neypatingo statinio savavališkas paprastasis remontas užtraukia baudą nuo 60 iki 300 eurų, o ypatingo statinio savavališkas paprastasis remontas užtraukia baudą nuo 300 iki 1200 eurų.

Kaip informuoja VTPSI, po savavališkos statybos akto surašymo, teikiamas privalomasis nurodymas dėl savavališkos statybos padarinių pašalinimo. Privalomajame nurodyme nurodoma, kad asmuo turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti projektinę dokumentaciją ir, sumokėjęs įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybos leidimą, šalinantį savavališkos statybos padarinius, tais atvejais, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame (kurioje) nustatyta savavališka statyba, tokie paprastojo remonto darbai yra galimi pagal galiojančius teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams. Taip pat nurodoma vienu iš šių būdų pašalinti savavališkos statybos padarinius:

  • Nugriauti statinį ir sutvarkyti statybvietę;
  • Išardyti savavališkai pastatytas (įrengtas, sumontuotas ir pan.) ar perstatytas statinio dalis ir, jeigu būtina, sutvarkyti statybvietę;
  • Atstatyti (atkurti) nugriautą kultūros paveldo statinį (išardytas jo dalis) ir, jeigu būtina, sutvarkyti statybvietę;
  • Atstatyti nugriautą statinį ar išardytas statinio dalis, jeigu dėl statinio nugriovimo ar jo dalių išardymo buvo pažeistas viešasis interesas, ir, jeigu būtina, sutvarkyti statybvietę.

Jei nusprendžiama gauti savavališkos statybos padarinius šalinantį statybos leidimą, tai tokiu atveju:

  • Turi būti gaunamas protokolu įformintas butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas;
  • Parengiamas atitinkamas statinio projektas;
  • Atliekama statinio ar statinio projekto ekspertizė, kurios tikslas nustatyti sąnaudų vertę, pagal statybos darbų įkainius ir statybos produktų kainas. Sąnaudų vertė būtina norint sužinoti, kokia įmoka už savavališkos statybos įteisinimą turėtų būti mokama (daugiau informacijos apie sąnaudų vertės nustatymą galima rasti Statybos įstatymo 1 priede);
  • Sumokama įmoka už savavališkos statybos įteisinimą;
  • Suteikiamas prašymas savivaldybės administracijai dėl SLD išdavimo per IS „Infostatyba“.
Saulės elektrinė


Verslas užklausų sulaukia, tačiau ragina pagalvoti, ar verta

Saulės elektrinių gamintojai sako užklausų dėl saulės elektrinių įrengimo sulaukiantys, tačiau tokie gyventojai, išgirdę, kokį kelią reiktų praeiti, kad saulės elektrinė ant jų balkono atsirastų, paprastai šios idėjos atsisako.

„Užklausų kartais sulaukiame, dažniausiai iš pavienių entuziastų, o kartais ir iš veiklių daugiabučių bendrijų pirmininkų. Tik dažniausiai juos nuliūdiname, nes tam, kad jie įsirengtų fotovoltinius modulius ant daugiabučio fasado mieste, reikia nueiti gan sudėtingą kelią – būtinas statybos leidimas, o jam gauti reiktų ne tik bendrasavininkų sutikimo, bet ir parengti bei su savivaldybe suderinti įrengimo elektrinės projektą. Sunku pasakyti, kiek tokio projekto parengimas kainuotų, be to, neaišku, ar savivaldybė derintų montavimą ant pavienių balkonų (greičiausiai ne)“, – pabrėžia „Solet Technics“ vadovas Andrius Karazinas.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu rinkoje populiariausių saulės modulių išmatavimai yra apie 1000 x 2000 mm, o tokio modulio galia – apie 420W. Ant vieno standartinio blokinio namo mažesnio balkono fasado (3 m) pavyktų pakabinti 1, ant ilgesio – 2 modulius. 2 tokie, 90 laipsnių horizonto atžvilgiu įrengti moduliai geriausiu atveju, jei fasadas nukreiptas į pietus, per metus sugeneruotų 600 kWh ir elektros energijos kainai esant 0,35 Eur/kWh padėtų sutaupyti apie 210 eurų.

„Jei projektas kainuotų 1500 Eur, 2 fotovoltiniai moduliai – 400 Eur, montavimo konstrukcija – 200 Eur, mikroinverteris – 500 Eur, dar 200 Eur - kabeliai, saugikliai ir kiti būtini komponentai, iš viso būtų 2800 Eur, jei gyventojas gautų 300 Eur paramą, elektrinė jam atsipirktų per 13 metų. Žinoma, paprasčiau ir pigiau projektą būtų rengti visiems gyventojams, tarkime, devynaukščio atveju, vienam asmeniui jis kainuotų 200 Eur ir elektrinė atsipirktų jau per 6 metus, tačiau turbūt įtikinti visus prisidėti prie projekto būtų labai nelengva“, – svarsto saulės elektrinių ekspertas.

Užsienyje, pavyzdžiui, Pietų Europoje, saulės elektrinės ant balkonų populiarėja, tačiau Lietuvoje, A. Karazino teigimu, jau pastatyto daugiabučio gyventojui labiau reiktų svarstyti apie nutolusios saulės elektrinės įsigijimą, jei jis nori dalį ar visą elektros energiją pasigaminti iš saulės.

„Spėju, kad sukilus elektros energijos kainoms netrukus naujai statomuose daugiabučiuose saulės modulius ant balkonų jau išvysime. Montuoti ant esamų balkonų lietuvius labiau stabdo ne tabu, o sudėtingas procesas ir sąlyginai menka nauda, mat elektrinė visam buto poreikiui elektros nepagamins ir mažiau vargo bus ją įsigyti nutolusiuose elektrinių parkuose“, – tikina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)