„Housetastic“ ekspertas Johnas Dempsey sako, kad darbus sode galima pradėti jau nuo kovo, kita vertus, viskas priklauso nuo oro – kartais pavasaris būna labai vėlyvas.

„Jei per anksti pradėsite pavasarinius sodo darbus, yra rizikos pakenkti dirvožemio struktūrai, kas neigiamai atsilieps augalų šaknims. Palaukite, kol nebeliks šalčio, kol iš dirvožemio išeis pašalas, o tada galima ruošti lysves“, – leidiniui „Hello Magazine“ teigia specialistas.

10 paprasčiausių darbų, kuriuos pavasarėjant pirmiausia patartina nudirbti:

Sutvarkykite sodą

Pirmas darbas ruošiantis naujam šiltam sezonui – sutvarkyti, išvalyti sodą, tad skirkite laiko ir išvalykite šiukšles po žiemos.

„Išraukite piktžoles, nuskinkite sausus stagarus gėlyne, – pataria J. Dempsey. – Būtinai išraukite piktžoles su visomis šaknimis, kad vėliau jos vėl neišdygtų.“

Apžiūrėkite turimus augalus

Prieš sodindami naujus svogūnėlius ir sėklas, pasižvalgykite, ko jau yra jūsų sode. „Nuo pat žiemos pabaigos iki ankstaus pavasario – idealus metas apgenėti medžius, krūmus. Nugenėkite visas senas, nudžiūvusias šakas“, – pataria ekspertas.

Kiemas

Pradėkite pjauti veją

Galbūt jums atrodo, kad dar anksti pjauti veją, bet iš tiesų tai gali būti kuo puikiausias metas pradėti vejos priežiūrą, tik reikia stebėti dirvožemio temperatūrą. Optimali pavasario temperatūra dirvožemiui ir vejai yra apie 13–18 laipsnių Celsijaus. J. Dempsey siūlo: „Oras būna šiltas, o dirvožemiui po žiemos reikia daugiau laiko, kad įšiltų. Yra specialių dirvožemio termometrų, jų galima įsigyti sodo ir daržo prekių parduotuvėse, nors šiam tikslui tiks ir paprastas buitinis termometras.“

Pradėkite ruošti ir naudoti kompostą

Jei iki šiol sode nenaudojote komposto, šiais metais tai turėtų tapti jūsų prioritetu – kompostas labai naudingas, nuo jo dirvožemis tampa derlingesnis. J. Dempsey pataria: „Geriausia turėti kompostui dėžę, tada kompostas bus laikomas vienoje vietoje, dėžę nesudėtinga pernešti, pastatyti į norimą vietą. Dėžės išlaiko šilumą, todėl greičiau turėsite komposto, nei laikydami jį tiesiog atviroje krūvoje.“

Pradėkite sodinti ir sėti daržoves

Pamanysite, kad pavasario pradžia – per ankstyvas ir per šaltas metas sodinti daržoves, vis dėlto kelios daržovės, pasodintos anksti, puikiai augs. „Sėklas reikia daiginti kambaryje, geriausia – ant šiltos palangės. Pavasario viduryje, kai orai iš tiesų atšils, augalus jau galima perkelti į lauką. Pomidorus ir net bulves pradėkite auginti viduje“, – aiškina daržininkystės ekspertas.
Atsparesnius augalus – svogūnus, česnakus galima sėti iš karto lauke. Parinkite šiltą, saulėtą vietą, gerai drenuojamą dirvožemį r užtikrinkite apsaugą nuo stipraus vėjo.

Išravėkite lysves

Per žiemą piktžolės galėjo pasiekti augalų lysves. Savaime suprantama, pavasaris – tinkamas metas jas išravėti. Žemė po žiemos būna drėgna, piktžolės lengvai rausis.

Pasiruoškite sodo aksesuarus

Vazonus, papuošimus ir pan. sodo aksesuarus nuvalykite po žiemos, ypač jeigu jie visą tą laiką buvo lauke. Tas pats pasakytina apie sodo baldus, net jei laikėte juos sandėliuke – garantuotai jie apdulkėjo.

Nuvalykite kietus paviršius

Plytelės per žiemą išsitepa, ant jų gali atsirasti samanų. Nuplaukite jas vandeniu liedami stiprią srovę sodo žarna. Švarios plytelių, dekoratyvinių akmenų šviesūs atspalviai kuria akims malonų kontrastą su žolės, augalų žaluma ir gėlių žiedais.


Sugrėbkite ir išneškite senus lapus

Ant gėlių lysvių prikrenta pernykščių lapų ir, nors jie naudingi dirvožemiui ir trukdo augti piktžolėms, reikia nurinkti lapus nuo augalų. Sugrėbkite senus lapus ir sukraukite į savo kompostą.

Pasodinkite naujų augalų

Pavasaris – tinkamas metas sodinti, sėti augalus. Kardeliai, lelijos papuoš jūsų gėlyną ir džiugins ryškiomis spalvomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją