Naujos gyvenimo būdo tendencijos esmė tokia: kai žmogui ateina suvokimas, kad jis vos gali uždaryti savo stalčius ar spintelės dureles, pro kurias virsta daiktai, vadinasi, atėjo laikas „tvarkymuisi lyg prieš mirtį“, net jei esi trisdešimties.

Kas yra tvarkymasis lyg prieš mirtį?

Terminas „tvarkymasis lyg prieš mirtį“ (angl. death cleaning) kilęs iš švediško žodžio „dostadning“ („do“ reiškia mirtį, o „stadning“ reiškia tvarkymąsi. Šios idėjos esmė – atsikratyti visų nebereikalingų ar nebenaudojamų daiktų, o pagrindinė priežastis, dėl kurios tai verta atlikti, iš pradžių gali pasirodyti ne itin maloni, rašo home.bt.com.

Liūdna, tačiau tenka pripažinti, kad neišvengiamai ateis ta diena, kai mūsų šioje Žemėje nebeliks, o tada artimiesiems teks pasirūpinti visais mūsų asmeniniais daiktais. Šios idėjos šalininkų manymu, toks „palikimas“ tikrai džiaugsmo nesukels.

Savaime suprantama, visi mes turime sentimentų sukeliančių daiktų, kurių visiškai atsikratyti tiesiog nepajėgtume, todėl sugalvotas šių daiktų likimo sprendimas: juos rekomenduojama sudėti į vieną dėžę, kurią vaikai ar artimieji po jūsų mirties turės išmesti nesigilindami į jos turinį. Į tokią dėžę patartina sukrauti senus laiškus, nuotraukas ir kitus objektus, kurie svarbūs tik jums.

Kokia tvarkymosi lyg prieš mirtį nauda?

Tvarkymasis lyg prieš mirtį suteikia galimybę diskutuoti mirties tema su šeimos nariais. Praktiškumo nestokojančios kalbos apie mylimo asmens mirties realumą jam dar esant gyvam – tai itin naudinga praktika, kurios veiksmingumas atsiskleis tada, kai šeimai teks gedėti anapilin iškeliavusiojo.

Daugelis iš mūsų kuo puikiausiai žino, kad knisimasis po mirusio artimojo daiktus kelia skausmą, tai nėra lengva ir tikrai labai liūdina. Taigi kontroliuodami savo daiktus namuose išvengsite itin nemalonaus jausmo, kai atrodo, kad daiktai tiesiog jus užvaldo.

Nuo ko pradėti?

Specialistai rekomenduoja reguliariai savęs paklausti, ar tas daiktas iš tikrųjų yra reikalingas, ką su juo reikės daryti artimiesiems po jūsų mirties. Paklauskite savęs, ar jį naudojate, ar jis jums reikalingas.

Jokiais būdais nepatariama kolekcionuoti daiktų, kurių jums nereikia. Iš esmės žmonės turi per daug daiktų namuose, todėl neišvengiamai kyla būtinybė atsikratyti tų, kurie jums paprasčiausiai nereikalingi.

Pradėti vertėtų nuo nebedėvimų drabužių, netinkamų dovanų, lėkščių ir puodelių pertekliaus.

Pošventinis periodas – tobulas laikotarpis imtis tvarkymosi lyg prieš mirtį. Namai apkrauti nereikalingomis dovanomis ir skendi netvarkoje po vėlyvų vakarėlių?

Rimtai apsvarstykite galimybę perleisti nereikalingas dovanas tiems, kuriems galimai šie daiktai suteiks džiaugsmo, išmeskite didžiulę perskaitytų žurnalų krūvą. Svarbu suvokti, kad taip elgdamiesi esate ne beširdžiai, o tai, ką darote, tėra itin naudingas tvarkymasis lyg prieš mirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)