Oro kondicionieriai neretai tampa diskusijų objektu. Vieni sako, kad šie prietaisai sukelia peršalimo ligas, o kiti tikina, kad sveikatai kenkia ne patys prietaisai, o nemokėjimas jais naudotis.

Kad ir bebūtų, šiandien oro kondicionierių yra labai įvairių, jie gali būti skirti ir biurų patalpoms, ir namams. Kalbant apie namų oro kondicionierius, svarbu suprasti, kad jų pasirinkimas priklauso ir nuo kitų namuose esančių įrenginių, pavyzdžiui, jeigu naujakuriai įsirengia protingą namą, kuriame diegia išmaniąsias sistemas, kondicionierius taip pat turėtų būti prijungtas prie bendros namo valdymo sistemos. Vilniaus Gedimino technikos universiteto Elektronikos fakulteto Elektroninių sistemų katedros profesorius doc. dr. Andrius Katkevičius sako, kad šiandien kondicionierių gamintojai gali pasiūlyti prietaisų su įvairiausiomis funkcijomis, pavyzdžiui, energijos taupymo ar pan. Taip pat šiandien jau yra technologijų, kurios gali „įsiminti“ gyventojų įpročius, pavyzdžiui, kokiai temperatūrai namuose esant turi įsijungti kondicionieriai, kurie yra išmaniosios namo sistemos dalis.

„Samsung“ ŠVOK produktų grupės marketingo ir tiekimo grandies specialistas Tadas Skiparis sako, kad bendrai kalbant apie oro kondicionierius, jie yra skirstomi į keletą pagrindinių grupių: „Split“ tipo, kai jungiami du prietaisai (vienas lauko ir vienas vidinis blokas) bei „Multi split“, kai prie vieno lauko bloko galima prijungti keletą vidinių blokų.

„Vidiniai blokai būna skirtingų tipų: sieniniai (įprasti kondicionieriai, kurie montuojami ant sienos), lubinės kasetės 1 kryptės arba 4 krypčių, ir jau galima rasti unikalių apvalia 360 kasete (montuojamas į lubas), kanalinio tipo (paslepiamas lubose) ar pastatomų ant grindų“, – vardija pašnekovas.

Oro kondicionierius

Oro kondicionierių paskirtis, anot T. Skipario, yra vėsinti, šildyti patalpas, filtruoti patalpoje esantį orą, taip pat jie turi patalpos džiovinimo funkciją.

„Paprasti oro kondicionieriai atlieka paprastą funkcija vėsinti arba šildyti patalpas (taip pat papildomas oro filtravimo, džiovinimo funkcijas). Išmanūs oro kondicionieriai jungiami Wi-Fi ryšiu prie bendros namų sistemos leidžia išmaniai vėsinti patalpas, stebėti elektros energijos suvartojimą, sukurti tobulą mikroklimatą. Galimybė valdyti oro kondicionierių išmaniuoju telefonu suteikia galimybę įjungti, išjungti, keisti režimą bei tai sukurti tobulą mikroklimatą“, – patikslina ekspertas.

Jis tęsia, kad renkantis kondicionierių reikia atkreipti dėmesį į tam tikrus veiksnius ir parametrus. Pasak pašnekovo, pirmiausia reiki išsiaiškinti, kiek kambarių bus norima vėsinti.

„Dauguma vartotojų daro klaidą rinkdamiesi vieną oro kondicionierių didesnio galingumo teigdami, kad vėsus oras pasiskirstys. Efektyviausia, kai parenkamas tinkamas oro kondicionieriaus vidinio bloko galingumas pagal kambario plotą (skaičiuojame 1kW galingumas 10m2). Taip pat yra svarbu atkreipti dėmesį į funkcionalumą (Wi-Fi valdymas, mikroklimato kūrimas, tylusis rėžimas). Pastaruoju metu, kai žmonės susiduria su alerginėmis reakcijomis į dulkes, žiedadulkes, aktualu, kad oro kondicionierių yra su papildomais filtrais, kurie padeda išlaikyti švarų orą patalpoje (pats geriausias filtras PM 1.0)“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

Oro kondicionierius

T. Skiparis sako, kad norint pasiekti geriausią oro kondicionieriaus rezultatą, reikėtų nedaryti tam tikrų klaidų, pavyzdžiui, dažnai vartotojai nustato žemiausią oro kondicionieriaus temperatūrą ir didžiausią greitį, o tai neretai sukelia nemalonius šalto oro gūsius patalpoje, gali sukelti ir peršalimo ligas.

„Norint sukurti tobulą mikroklimatą yra svarbu surasti kiekvienam patalpoje esančiam žmogui tinkamą temperatūrą, kurioje jaučiamasi patogiai. Tuomet atvėsinti patalpą iki tam tikros temperatūros ir tolygiu, vėsiu oro srautu palaikyti norimą temperatūrą“, – pataria pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)