Išmaniosios sistemos – kvartalų ateitis

Žurnalo „Investuok“ NT konferencijoje „TC investicija“ direktorius Žilvinas Deveikis pažymėjo, kad šiandien išmaniaisiais namais jau galime laikyti tuos būstus, kurie turi tik dalį moderniųjų technologijų, pavyzdžiui, apsaugos sistemas, veikiančias esant belaidžio interneto ryšiui.

„Žmonės galvoja, kad protingų namų technologijos yra labai sudėtingos, kad reikia namuose išvedžioti laidus, daryti valdymo paneles ir pan., bet šiandien tokiems namams užtenka belaidžio interneto ryšio – Wi-fi ir išmanaus įrenginio, kuris gali būti išmanusis durų skambutis kartu su kamera, siurblys robotas ir pan. Tai visi šie sprendimai yra paprasti, nebūtina jų numatyti dar ankstyvose būsto statymo stadijose. Išmaniosios sistemos labai padeda norint turėti saugų kvartalą, nes žmonės matyti savo gatvę, vaikų žaidimų aikštelę gali tiesiog prisijungę prie savo išmaniojo telefono“, – teigė pašnekovas ir patikino, kad tokie sprendimai yra ateitis. Anot jo, jau greitai gyventojai gyvens kvartaluose, kuriuose bus įrengtos išmaniosios kameros ir teritorijoje esančias erdves galės stebėti kiekvienas jos gyventojas.

„Tai visa tai yra ateitis, 2030 metais būtent taip atrodys gyvenamieji rajonai, su kameromis ir ir saugius. Pažangūs inžineriniai ir architektūriniai sprendimai energijos tapymui bus matomi naujuose kvartaluose“, – konferencijoje pažymėjo ekspertas.

Išmanūs namai

Sistemos darosi vis labiau prieinamos

Iš ties, iki 2000-ųjų išmanieji namai buvo įkandami tiktai gerokai aukštesnes nei vidutinės pajamas gaunantiems piliečiams. Tačiau dviejų pastarųjų dešimtmečių laikotarpiu namams automatizuoti naudojama įranga nuolat pinga, todėl dabar išmanieji namai, įrengti sumontavus kelis pagrindinius jutiklius (apsaugos nuo užpylimo, dūmų, durų atidarymo) ir porą kištukinių lizdų, gali tapti daugelio žmonių realybe. Daugelį išmaniųjų technologijų gali pavykti įdiegti ir po remonto: tereikia pasirinkti belaidę įrenginių prijungimo sistemą ir nereikės tiesti jokių kabelių, o kaip tik šito juk dažniausiai nesinori.

Tinkamai sukonfigūruotą išmaniąją sistemą valdyti ne ką sunkiau nei televizorių arba kondicionierių. Valdymo įrenginio funkciją atlieka išmanusis telefonas su įdiegtu specialiu priedu – programėle, leidžiančia stebėti ir kontroliuoti visas išmaniųjų namų sistemas. Programėlė iš karto informuos apie ekstremalias situacijas, pavyzdžiui, apie tai, kad liejasi vanduo ar net kad į namus prasmuko pašalinis.

Šiek tiek daugiau žinių prireiks nebent tada, jei užsigeisite pakeisti arba papildyti iš anksto nustatytą išmaniosios sistemos veikimo scenarijų. Pavyzdžiui, galbūt užsimanysite, kad nuo 19.00 iki 20.00 val. automatiškai būtų įjungtas virdulys. Galite padaryti ir taip, kad šylant orams radiatoriai patys imtų mažinti savo galingumą. Kad ir kaip būtų, šitokias užgaidas pavyks realizuoti vadovaujantis ganėtinai nesudėtingomis instrukcijomis.

Kiek kainuoja protingo namo sistemos?

Savo namuose įsidiegti išmaniąją apsaugos sistemą ar įsigyti siurblį robotą, valdomą išmaniuoju telefonu, šiandien gali vis daugiau gyventojų ir nereikia uždirbti krūvos pinigų. Kita vertus, jeigu naujakurys nori turėti visą protingo namo komplektą, jam reikės patuštinti piniginę ir tai sau gali leisti ne kiekvienas. Kaip „Delfi Būstas“ yra sakęs išmaniąsias sistemas protinguose namuose planuojančios bendrovės „Think Light“ direktorius Andrius Kleiza, protingo namo elektros instaliacija, signalizacija ir pan., kainuotų 3-10 proc. nuo viso namo vertės.

A. Kleizos teigimu, nepaisant nemažos išmaniųjų sistemų kainos, žmonių, norinčių protingo namo, atsiranda vis daugiau. Kita vertus, Lietuvoje labiausiai populiarios jau minėtos dalinės išmaniosios sistemos, kai įdiegiama tik dalis naujausių technologijų, pavyzdžiui, išmaniąja sistema valdomas tik apšvietimas ir šildymas. Toks pasirinkimas kiek pigesnis – apie 1-2 proc. nuo namo vertės. „O visą paketą išmaniųjų sistemų diegiasi, protingą namą įsirengia daugiau brangesnių namų segmentas. Tai yra didelė investicija, kuri duoda didelį komfortą, patogumą, bet kainuoja. Jeigu statome ekonominį namą, tai nelogiška dar išlaidauti. Tokiuose namuose paprastai žmonės nori įsidiegti dalines sistemas, kurios yra gerokai pigesnės“, – tikina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)