– Ką turi žinoti daugiabučių gyventojai, norėdami peržiūrėti laiptinėje ar iš lauko pusės įrengtų kamerų vaizdo įrašus?

– Gyventojai savarankiškai bendrų erdvių (šiuo atveju, laiptinės) vaizdo duomenų pasiekti ir peržiūrėti teisėtai negali. Vaizdo duomenų peržiūrai teisinį pagrindą turi tik duomenų valdytojas, duomenų tvarkytojas ir policija. Kodėl taip yra? 2018 m. įsigaliojus sugriežtintoms Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) nuostatoms, asmens duomenys ir jų rinkimas, kaupimas ir perdavimas tapo esminiu apsaugos objektu, o už nuostatų nesilaikymą nustatytos rimtos teisinės pasekmės ir finansinė atsakomybė. Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija yra aiškiai nurodžiusi, kad jeigu daugiabučio gyventojams yra suteikiama galimybė stebėti vaizdo duomenis, tai nėra suderinama su BDAR nuostatomis.


– Kur kreiptis, jeigu daugiabučio laiptinėje įvykdytas nusikaltimas ar administracinis pažeidimas, o laiptinės erdvės yra stebimos vaizdo kameromis?

– Svarbu žinoti, kad šių erdvių vaizdo stebėjimą organizuoja arba to namo bendrija, namo administratorius, arba namo gyventojų oficialiai išrinktas namo įgaliotinis. Būtent jie yra atsakingi už vaizdo duomenų rinkimą bei kaupimą ir yra vadinami duomenų valdytojais. Vis tik praktikoje dažniausiu atveju, duomenų valdytojas nusprendžia vaizdo duomenų tiesioginį stebėjimą, įrašų peržiūrą ir perdavimą, su vaizdo duomenimis susijusių apsaugos veiksmų organizavimą perduoti saugos tarnybai, kuri tampa duomenų tvarkytoju. Pavyzdžiui, mes esame apie 200 daugiabučių vaizdo kamerų įrašų duomenų tvarkytojai.

Vaizdo kameros laiptinėje

Mūsų užduotis vykdant daugiabučio namo laiptinių ir įėjimų vaizdo stebėjimą yra fiksuoti pastebėtus galimo nusikaltimo ar viešosios tvarkos pažeidimo, įtariamų asmenų lankymosi, gaisro, avarinės nelaimės, nelaimingo atsitikimo ar panašius atvejus ir į juos nedelsiant reaguoti siunčiant apsaugos darbuotojų ekipažą, kviečiant specialiąsias tarnybas ar policiją. Taip pat atsitikus įvykiui – bendradarbiauti su policija, pateikti susijusius su įvykiu vaizdo įrašus.

Vaizdo duomenys yra perduodami būtent policijai, kuri turi teisėtą pagrindą jų prašyti iš duomenų valdytojo arba tvarkytojo. Tokie vaizdo duomenys policijos yra pasitelkiami tolesniam įvykio aplinkybių tyrimui. Todėl nutikus įvykiui, pirmiausia, turi būti informuojama policija, nurodant žinomas įvykio aplinkybes ir pabrėžiant, kad daugiabutyje yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Policijai visuomet bus patogiau, jeigu pranešime bus nurodytas vaizdo duomenų valdytojas ir tvarkytojas.


– Patarimai gyventojams, kurie ketina laiptinėse ar prie įėjimo į daugiabutį įsirengti kameras?

– Priėmus sprendimą daugiabučio laiptinėse ar jų prieigose įrengti vaizdo stebėjimo kameras,v svarbu jas sumontuoti tikslingai, aprėpiant svarbiausius stebimus plotus. Pavyzdžiui, kameromis rekomenduojame stebėti ne tik įėjimo į daugiabutį zoną, bet, esant galimybei, ir šalia esančios daugiabučio automobilių stovėjimo aikštelę. Tokiu būdu išplečiamos įvykio tyrimo galimybės. Tačiau ir čia gyventojai turi vadovautis BDAR reikalavimais, t. y. stebėti šalia daugiabučio esančias zonas galima tuo atveju, jeigu šios priklauso daugiabučiui, yra daugiabučio nuomojamos arba bendrija kažkokiu kitu teisėtu pagrindu yra tokiu zonų valdytoja. Vaizdo stebėjimo kameros į tokias teritorijas gali būti nukreipiamos. Tiesa, vykdant vaizdo stebėjimą svarbu, kad matomose vietose būtų apie tai pranešančios lentelės („Aikštelės vaizdas stebimas vaizdo kameromis“ ar panašios).

Žydrūnas Bukauskas.

Dar vienas praktinis patarimas – lauko apšvietimas (bent nuo judesio) toje zonoje, kuri yra stebima, pavyzdžiui, prie daugiabučio įėjimo. Nakties metu, esant papildomiems šviesos šaltiniams, vaizdo kamerų perduodamas vaizdas yra kur kas kokybiškesnis ir išplečia galimybes identifikuoti įtartiną asmenį, pastebėti galimą nusikaltimo ar pažeidimo atvejį. Be to, apšvietimas suteikia saugumo ir kontrolės jausmą.

Mūsų patirtis rodo, kad incidentų skaičius yra mažesnis tuose daugiabučiuose, kuriuose sumontuotos vaizdo kameros, skelbiama, kad vaizdą stebi apsauga, įrengtas pakankamas apšvietimas. Štai, pavyzdžiui, viename name dviračių, automobilių dalių vagystės kartodavosi kas 2 savaites. Įrengus vaizdo stebėjimo kameras, kurias operatoriai stebi pulte, daugiabutyje vagysčių jau keli mėnesiai neužfiksuota.
Reikšminga priminti, kad sprendimas įrengti vaizdo kameras priimamas daugiabučio butų savininkų daugumos balsu (50 proc. + 1).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)