Jeigu pasistengsite pirkti tokius išmaniuosius produktus, kurie yra suderinami tarpusavyje, tuomet paklosite tvirtą pagrindą, kurį su laiku galėsite plėsti. Svarbiausia žinoti, kurie išmaniųjų namų produktai gali veikti be prijungimo prie centrinio valdymo bloko. Nors tokie valdymo mazgai turi savų privalumų (vienas svarbiausių iš jų – tik viena vartotojo sąsaja valdant visų prietaisų funkcijas), jie ne visada yra būtini. Tačiau vieną dalyką privalote turėti – gerą bevielio ryšio maršrutizatorių, kuris galėtų pasiekti visus jūsų namų kampelius.

Štai keli labiausiai paplitę būdai, kaip galite susikurti išmaniuosius namus be centrinio valdymo bloko.

Išmanusis apšvietimas

Dauguma žmonių, norinčių gyventi išmaniuosiuose namuose, pradeda nuo apšvietimo. Daug išmaniojo apšvietimo sistemų gali puikiai funkcionuoti be centrinio bloko ir vis tiek sąveikauti su kitais išmaniųjų namų elementais. „Cree“, LIFX ir „TP-Link“ lemputės, pavyzdžiui, komunikuoja bevieliu ryšiu, o kai kurios, tarp jų ir naujausios „Philips Hue“ lemputės – per „Bluetooth“ ryšį jūsų išmaniajame telefone.

Kitos išmaniosios lemputės naudoja „ZigBee“ radijo ryšį ir yra priklausomos nuo „ZigBee“ – bevielio ryšio tilto, prijungto prie jūsų maršrutizatoriaus. Bet kurias iš šių išmaniųjų lempučių galima valdyti per programėlę išmaniajame telefone ar planšetėje. Per ją taip pat galima užprogramuoti apšvietimo scenas ir laiką.

Jeigu dauguma jūsų namų šviestuvų yra palubėje ir juos valdote sienose įrengtais jungikliais, tuomet geriau pakeiskite juos išmaniaisiais jungikliais bei šviesos reguliatoriais, nes kai tik išjungsite šviesą paprastu šviesos jungikliu, jūsų išmanioji lemputė praras savo išmanumą. „Leviton“, „Lutron“, „TP-Link“, „Ecobee“ ir kiti gamintojai siūlo išmaniuosius šviesos jungiklius, kurie veikia bevieliu ryšiu ir nereikalauja centrinio valdymo bloko.

Sietynas

Jei naudojate pastatomus šviestuvus ir toršerus, išmanūs elektros kištukai per išmaniojo telefono programėlę leis jums nustatytu laiku įjungti bei išjungti šviesą ar pritemdyti paprastas lemputes.

Išmaniosios garso kolonėlės

Kas gali būti patogiau, negu išsitraukti savo išmanųjį telefoną ir per kino vakarą pritemdyti kambaryje šviesą? Balsu ištarti „Pritemdyk šviesą“ ir pora sekundžių palaukti, kol išmanioji garso kolonėlė, sujungta su išmaniuoju apšvietimu, padarys tai už jus. „Amazon Echo“ ir „Google Home“ serijos yra šios srities rinkos lyderiai. Nors pastaraisiais metais į priekį labiau buvo išsiveržusi „Amazon“ – ji turi kur kas didesnę produktų bazę, kur kas platesnį palaikymą ir kurį laiką vienintelė siūlė išmaniąsias kolonėles su ekranais – „Google“ sparčiai ją vejasi.

Be to, vis dažniau skaitmeninius šių įmonių asistentus – „Amazon Alexa“ ir „Google Assistant“ – rasite originaliuose trečiosios šalies produktuose. „Ecobee“ į savo „Ecobee SmartThermostat“ su valdymo balsu funkcija sudėjo „Echo“ vidurius, o „Lenovo“ buvo pirmoji, pradėjusi naudotis „Google Home“ prietaisais, turinčiais ekranus („Lenovo Smart Display“ serija). Kadangi šias išmaniąsias kolonėles į savo išmaniųjų namų produktus taip plačiai įtraukė kiti gamintojai, jos iš esmės virto valdymo mazgais – centriniu sąveikos tašku tarp įvairiausių išmaniųjų įrenginių, pradedant išmaniuoju apšvietimu ir baigiant namų saugumo kameromis, kurių vaizdą gali transliuoti per susietą televizorių ar jų pačių ekraną, jei tokį turi.

Iš išmaniųjų namų žaidimo neišstumkite ir „Apple“. Ši įmonė dėl savo „HomeKit“ ekosistemos tampa rimtu šios srities žaidėju, o jos „HomePod“ išmaniosios mini kolonėlės su Siri funkcija gali atstoti išmanųjį namų mazgą. „Apple“ pabrėžia, kad kurdama išmaniųjų namų produktus, laikosi savo įsipareigojimų privatumui.

Išmanieji termostatai

Mažai išmaniųjų namų įrenginių gali suderinti komfortą ir išlaidų ar energijos taupymą. Išmanieji termostatai žengia toliau ir gali parinkti šildymo ar vėsinimo grafiką pagal tai, kada būnate namuose. Jie gali nustatyti, kada jūs esate namuose ir kada esate išėję, todėl jūsų namų šildymo, ventiliacijos ir kondicionavimo sistema dirbs tik tuomet, kai reikės.

Naujausia tendencija šiame fronte yra termostatai su jutikliais. Pastarieji įrengiami tuose kambariuose, kuriuose praleidžiate daugiausia laiko. Taigi termostatas funkcionuoja pagal tai, kurioje namų vietoje esate, o ne paleidžia šildymo ir vėdinimo ciklus pagal paties termostato vietą, kuri paprastai būna koridoriuje – erdvėje, kurioje pasirodote kur kas rečiau.

„Ecobee SmartThermostat“ su valdymo balsu funkcija turi „Amazon Echo“ kolonėlę ir gali atsiliepti į jūsų balsinius nurodymus. Jis taip pat turi nuotolinius kambarių jutiklius, kurie padeda išvengti karštų ir šaltų taškų jūsų namuose. Šis itin modernus prietaisas netgi gali tarnauti kaip valdymo blokas platesnei išmaniųjų namų ar namų saugumo sistemai.

„Nest“ taip pat turi puikių termostatų, įskaitant visiškai naują „Nest Thermostat“. Į šią rinką neseniai įšoko ir „Wyze Labs“, pasiūliusi labai nebrangų išmanųjį termostatą, apie kurį vertėtų pagalvoti, jei aukščiau išvardyti gaminiai prasilenkia su jūsų biudžetu.

Išmanusis termostatas

Namų saugumo kameros

Kokybiška namų saugumo kamera padės jums nuolat stebėti savo namus, ypač kai būsite išvykę. Viduje montuojami modeliai leidžia stebėti vaikus ar naminius gyvūnus, o lauke įrengtos kameros gali pričiupti įsibrovėlius – ir, reikia tikėtis, atgrasyti juos nuo įsilaužimo.

Kai kurie modeliai, pavyzdžiui, „Ring“, „Arlo“, „Netatmo“ ar „Maximus“, taip pat turi šviesas, kurios gali apšviesti jūsų kelią. Į durų skambučius įmontuotos kameros gali filmuoti jūsų prieangį ir leidžia bendrauti su lankytojais jums net nepriėjus prie durų – ar net nesant namuose.

Išmanieji dūmų ir anglies monoksido detektoriai

Tradiciniai dūmų ir anglies monoksido detektoriai yra visiškai neišmanūs prietaisai. Galbūt jie gali paleisti itin čaižų garsinį signalą, tačiau jei namuose nieko nėra, kokia iš to nauda? Išmanusis dūmų detektorius, pajutęs pavojų, taip pat skleidžia garsinį signalą, bet jis taip pat atsiunčia įspėjimą į jūsų išmanųjį telefoną – ar bet kuriam kitam žmogui, kurį nurodysite kaip kontaktą.

Garso sistemos keliems kambariams

Įmantrios garso kolonėlių sistemos, kurias siūlo tokios gamintojos kaip „Sonos“, „Yamaha“ ar „Denon“ (HEOS), yra skirtos iš karto keliems kambariams ir iš esmės yra savarankiškos. Jos leidžia išdėlioti garso kolonėles iš karto keliuose kambariuose ir transliuoti muziką iš savo kolekcijos ar tokių interneto šaltinių kaip „Spotify“ sinchroniškai visose patalpose ar į kiekvieną kambarį siųsti atskiras melodijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)