Išmanioji svetainė

Nors šiandien mūsų namuose naudojami išmanūs sprendimai mums atrodo tikra naujovė, amerikiečiams tai jau – seniena: visa tai savo namuose jie jau turėjo prieš 5 ar kiek mažiau metų. Šiandien kai kurie naujakuriai užsienio šalyse planuoja arba jau gyvena visiškai protinguose namuose. Amerikietis Reed'as savo „Youtube“ kanale dalinasi, kokias išmaniųjų namų sistemas jis įsidiegė savo namuose pats, savo rankomis, ir yra pasiryžęs nuosekliai paaiškinti, kaip tai padaryti kitiems. Šiandien jis ir jo šeima gyvena tokiuose namuose, kuriuose, tikėtina, po kelerių metų gyvensime ir mes: štai kaip atrodys mūsų namai po kelerių metų.

Namai

Reed'as savo kanalo sekėjus kviečia į trumpą ekskursiją po savo namus ir papasakoja, kokių išmanių sprendimų čia yra. Pirmiausia jis aprodo svetainę. Kaip vieną svarbiausių išmanių namų sprendimų jis įvardija išmanų televizorių, kuris, kai yra išjungtas, atrodo kaip paveikslas, nes jo ekranas vaizduoja pasirinktą meno kūrinį. Kitas svarbus išmanusis sprendimas – lauko durų skambutis turi kamerą, kurios vaizdą galima matyti per televizorių.

„Jeigu kas nors už durų sujuda, ateina į svečius ar pan., televizoriaus ekrano kamputyje, net tada, kai jis yra įjungtas, pasirodo vaizdas iš lauko per kamerą. Taigi, mes galime matyt, ar pasiuntinys paliko siuntą, ar sulaukėme svečių“, – sako išmaniųjų namų šeimininkas.

Išmanūs namai

Jis tęsia, kad šiuose namuose jis įrengė ir išmanųjį apšvietimą. Apšvietimas valdomas išmaniaisiais jungikliais, tačiau jų šeima beveik nenaudoja, nes apšvietimo sistemos reaguoja ir į judesį, ir į paros laiką: lempos įsijungia tada, kai ima temti ir kuris nors iš gyventojų ateina į svetainę, o išsijungia – kai šeima palieka patalpą.

„Taip pat pačios lemputės yra išmaniosios. Nustatome laiką, kada jų šviesa turi būti nebe tokia intensyvi, kai vaikai nueina miegoti, ir tuomet jos pritemsta. Kambaryje tam pa daugiau jaukiau ir galima atsipalaiduoti“, – pasakoja Reed'as.

Svetainės erdvėje yra du dideli išėjimai į terasą pro stiklines, vitrinines duris. Ant jų abiejų yra įrengti judesio jutikliai, kurie, užfiksavę judesį, ima kaukti. Tokią apsaugos sistemą pašnekovas naudoja visuose namuose. Kita šių jutiklių funkcija – jeigu namo gyventojai nori išeiti į terasą iš namų, jie fiksuoja išėjimą ir vidiniame kieme užsidega apšvietimas. Kai kieme reikia išjungti šviesą, tereikia vieno klavišo paspaudimo.

Išmanūs namai

Nuosava ir išmani kino salė

Kita, viena mėgstamiausių šių namų šeimininko erdvių – nuosavas kito teatras. Be projektoriaus, per kurį galima žiūrėti filmus, čia yra garsiakalbiai lubose, ant žemės, spalvotas ir išmanus LED apšvietimas.

„Viskas valdoma per valdymo pultą-planšetę, išskyrus projektorių. Tačiau aš sumontavau papildomą prietaisą, kurį sujungiau su projektoriumi ir valdymo pultu, ir dabar, paspaudęs vieną mygtuką, galiu įjungti ir projektorių, ir garsą, o kitą mygtuką – išjungti visas šviesas ir jaukiai žiūrėti filmą“, – pasakoja Reed'as.

Jis tęsia, kad šiame kambaryje įrengtos elektrinės šviesdengės, kurios nuleidžiamos vieno mygtuko paspaudimu.

Išmanūs namai

„Gyvas“ namas

Virtuvėje taip pat yra judesio jutiklis, ekranas, kuriame galima žiūrėti kulinarijos laidas ir pan., matyti oro prognozes. Virtuvės zonoje įmontuotas ir termostatas, kuriame matyti, kokia temperatūra yra namuose. Iš virtuvės galima patekti į sandėliuką, kuriem laikomas maistas. Čia taip pat šviesos įsijungia nuo judesio, kaip ir skalbyklos patalpoje. Pastarojoje stovi skalbyklė ir džiovyklė, kurios siunčia pranešimus, kada skalbinių plovimas ir džiovinimas yra baigti.

Išmanūs namai

Ekskursiją po išmanius namus Reed'as tęsia miegamajame. Ant miegamojo, kaip ir kitų kambarių durų, yra jutikliai, kurie, išėjus į koridorių iš kambario, uždega koridoriuje šviesas. Ar ne kiekvieno naujakurio svajonė? Jeigu naktį reikia į tualetą, nereikia tamsoje ieškoti šviesos jungiklio. Šeimininkų miegamasis yra šalia jų vonios kambario. Jame taip pat yra judesio daviklis, dėl kurio patalpoje automatiškai įsijungia šviesos. Tačiau ne tik: jutiklis siunčia signalus ir patalpos kondicionavimo sistemai, kuri, esant poreikiui, vėdina patalpą. Speciali įranga reguliuoja patalpos drėgmę ir pan.

Reed'as sako, kad visas jo namas yra „gyvas“ - visi sprendimai yra automatizuoti, išskyrus duris, duris, kaip juokauja jis, reikia atsidaryti patiems.

Pasidairykite, kaip atrodys mūsų namai jau po kelerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją