„Delfi būstas“ jau rašė, į kokius parametrus atkreipti dėmesį, renkantis oro kondicionierių, kaip jį naudoti, kad šis prietaisas nesukeltų peršalimo ligų. Tie, kurie vis tik nenori savo namuose įsirengti kondicionieriaus, turi ir kitą pasirinkimą – geoterminio šildymo sistemų vėsinimo funkciją. Kaip aiškina UAB „TENKO Baltic” pardavimų vadovas Mindaugas Budrys, geoterminio šildymo sistemos veikimo principas paremtas tuo, kad žiemą šilumos siurblys iš žemės gelmių ima šilumą, kuri šildo namą, o štai vasarą šis įrenginys gali vėsinti. Šią funkciją kai kuriais atvejais galima įdiegti į jau įrengtas sistemas.

„Šilumos siurbliai gali turėti integruotą vėsinimo funkciją, dažniausiai klientai renkasi jau tokius įrenginius, kuriuose ši funkcija yra, tačiau priklausomai nuo tam tikrų šilumos siurblių gamintojų ir modelių, galima įdiegti vėsinimą ir jau esamoje sistemoje, kuri nebuvo numatyta vėsinimui. Svarbu tik, kad patalpose esanti šildymo ir šiuo atveju vėsinimo sistema būtų tam tinkanti, vėsinimui dažniausiai būna naudojama grindinio, lubinio šildymo sistema arba ventiliatoriniai konvektoriai.
Vėsai pasirinkus grindinio ar lubinio šildymo sistemą nėra jokio oro judėjimo ir triukšmo, todėl klimatas patalpose ypač komfortabilus, gaivus ir maloniai vėsus, o tokia sistema praktiškai nereikalauja jokios priežiūros“, – paaiškina pašnekovas. Jis tęsia, kad šilumos siurblio kompresorius vėsinimo metu neįsijungia, veikia tik keli cirkuliaciniai siurbliai, kurie cirkuliuoja sistemoje esantį skystį), todėl šios sistemos eksploatacija ypač pigi, užtenka vos 15-20 eurų per visą vasaros sezoną.

Geoterminio šildymo sistemos

Kas yra geoterminis šildymas?

Geoterminis šildymas – tik vienas iš galimų namų šildymo pasirinkimų. Geoterminio šildymo sistemos yra ekologiškas būdas šildyti namus. Kaip šios sistemos veikia? Iš žemės gelmių imama šiluma ir panaudojama namo šildymui, karšto vandens ruošimui. Tačiau vienas esminių klausimų kiekvienam naujakuriui – kiek gi kainuoja namų šildymas žemės gelmių šiluma ir ar tokio šildymo užtenka visos šeimos poreikiams patenkinti. Pavyzdžiui, jeigu lauke yra 30 laipsnių šalčio, ar 120 kv. m namui pakanka tik žemės gelmių šilumos? M. Budrys teigia, kad šios sistemos efektyvumas nėra priklausomas nuo lauko oro sąlygų (šilumos šaltinis yra energija iš žemės), todėl praktiškai visus metus sistema dirba ypač efektyviai.

„Iš surinktos informacijos matyti, kad geoterminio šildymo sistemas eksploatuojantys vartotojai skaičiuoja metinį efektyvumą nuo 4,0 iki 4,7 (iš vieno kW sunaudotos elektros energijos yra pagaminama 4,0 iki 4,7kW šilumos). Pavyzdžiui, tokie rezultatai yra maždaug 20–30 proc. efektyvesni, lyginant su smarkiai vis populiarėjančiais oras-vanduo šilumos siurbliais, kurie taip pat žavi savo efektyvumu, tačiau galimybė sutaupyti 20–30 proc. elektros energijos sąnaudų ir išlaidų yra svarbus veiksnys, galintis lemti apsisprendimą pasirinkti geoterminę šildymo sistemą“, – pabrėžia pašnekovas.

Geoterminio šildymo sistemos

M. Budrio teigimu, kalbant apie geoterminio šildymo sistemas, reikėtų paminėti, kad vienas jų privalumų yra švara: namuose nėra kietojo kuro katilų, kuriuos reikia valyti.

Kiek tarnauja?

Kiek tarnauja geoterminio šildymo sistemos? Pasak M. Budrio, šilumos siurblys, kuris ir paima žemės gelmių šilumą, tarnauja ilgai, nes ši sistema pasižymi nedegiu procesu (nevyksta joks degimo procesas, įranga nėra veikiama lauko oro sąlygų ir pan.), todėl ilgalaikėje perspektyvoje ši sistema yra ekonomiškesnė.

Tiesa, geoterminio šildymo sistemos turi ir savų trūkumų, pavyzdžiui, sistemos įrengimui reikalingi žemės darbai, paprastai dar tada, kai namas dar statomas. Taip pat, geoterminė šildymo sistema įkandama ne kiekvieno naujakurio piniginei.

„Kadangi lauke vis tiek yra vykdomi šie darbai, sudėtingiau, kuomet pastatas yra eksploatuojamas ir gerbūvis jau yra sutvarkytas, tuomet reikia rūpintis, kad šie darbai būtų atliekami ypač kultūringai. Kitas trūkumas – didesnė pradinė investicija“, – sako pašnekovas ir priduria, kad geoterminio šildymo įrengimo kaina daugiausiai priklauso nuo pastato šilumos poreikių ir pasirinkto grunto kolektoriaus tipo. Kuo didesnis pastato šilumos poreikis, tuo galingesnis šilumos siurblys reikalingas.

Geoterminio šildymo sistemos

Reikalinga atskira patalpa

Geoterminio šildymo sistemų įrengimui reikia atskiros, bet nedidelės, nuo 2 kv. m dydžio, patalpos. Taip pat labai svarbu tinkamai pasirinkti šilumos šaltinį ir įrangą, kuri yra gan kompaktiška, dažnu atveju, pasak M. Budrio, galima šilumos siurblio dydį palyginti su šaldytuvu.

„Svarbu nepamiršti, kad žemėje susikaupusi šiluma surenkama specialiai tam įrengtais grunto kolektoriais – horizontaliu (vamzdynas išvedžiojamas žemėje žemiau įšalo zonos, dažniausiai 1,4–1,7 metrų gylyje ) arba vertikaliu (vamzdynas įleidžiamas į specialiai tam įrengtą gręžinį)“, – pabrėžia pašnekovas.

Geoterminio šildymo sistemos

Tie naujakuriai, kuriems svarbu, kad jų būtas būtų bent kažkiek panašus į išmaniuosius namus, turėtų pasirūpinti papildoma įranga: telefonu ir bevieliu interneto ryšiu. Tokiu atveju nemažai šilumos siurblio funkcijų galima valdyti per programėlę, pavyzdžiui, stebėti, kaip veikia šilumos siurblys, koreguoti tam tikrus nustatymus, reguliuoti temperatūrą ir pan. Taip pat, kilus klausimams dėl sistemos veikimo, prijungtą siurblį prie interneto gali stebėti įrangos specialistai, kurie gali patikrinti, ar teisingai veikia įranga, nuotoliniu būdu koreguoti siurblio veikimą ar imtis kitų problemos šalinimo darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)